StoryEditorOCM
Slatkoneodoljiva slastica

Kremasta torta od sira s preljevom od karamele i cimeta: nadjev je bolji od ijednog drugog zahvaljujući jednom dodatku...

Piše T. S. M.
26. travnja 2024. - 13:59

U obilju jagoda, malina i borovnica jabuke su pale u drugi plan, ali nesvakidašnje hladno vrijeme opet nam budi želju za slasticama s okusom zime... Stoga nam se ovaj recept čini kao jako dobra ideja.

Riječ je o jednoj lijepoj, kremastoj torti od sira koja je posebna po tome što je upotpunjena popularnim Biscoff keksićima koje obožavamo jer imaju tako bogat okus po karameli i cimetu. A gdje su tu jabuke, možda se pitate? 

Eno ih u kremi! Usitnjene su i prokuhane sa šećerom u fini pire, koji u kombinaciji s krem sirom, vrhnjem, začinima i namazom na bazi Biscoffa čine najbolji malo drugačiji nadjev za cheesecake od ijednog koji ste probali.

Torta je vrlo kremasta i puna okusa, a to je, čvrsto smo uvjereni, čini moćnom konkurencijom svim slasticama s bobičastim voćem.

image
Shutterstock

Torta s karamelom i jabukama

Sastojci:

Podloga:

200 g Biscoff keksa
100 g maslaca

Pire od jabuke:

4 jabuke
100 g smeđeg šećera

Krema:

500 g krem sira
350 g pirea od jabuke
​150 g smeđeg šećera
100 g kiselog vrhnja 
2 žlice Biscoff namaza
1 žlica gustina
1 žličica cimeta
2 jaja

Preljev:

200 g Biscoff namaza
100 g slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije pripremite pire od jabuke. Ogulite i naribajte jabuke pa ih kuhajte 15-20 minuta sa šećerom, dok ne ispari većina soka. Pustite da se malo ohladi.

Sameljite kekse, dodajte im otopljeni maslac pa smjesu utisnite u kalup promjera 20 cm.

Miksajte krem sir, vrhnje, šećer i začine pa im uz miješanje dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte gustin i pire od jabuke, promiješajte pa prebacite u kalup. 

Kalup obložite s dva sloja aluminijske folije pa ga stavite u veću posudu. Posudu napunite s dovoljno vode da doseže do 2/3 visine kalupa pa sve skupa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija. Pecite 45-50 minuta, odnosno dok se ne stisne, ali je dovoljno mekan da mu se sredina zaljulja kad ga protresete.

Pustite da se malo ohladi pa oprezno odvojite kalup od torte. Tortu pustite da se ohladi pa je pospremite u hlandnjak na sat-dva. Potom je prelijte preljevom od Biscoff namaza pomiješanog sa zagrijanim slatkim vrhnjem te je vratite u hladnjak da se dobro ohladi i stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:14