StoryEditorOCM
Savjetičuva zube

Svi pogrešno čistimo artičoke? Pogledajte ovog meštra, tehnika mu je puno drugačija od one koju su koristile naše babe

Piše Tea Sumić Miletić
22. travnja 2024. - 14:05

Kako vi čistite artičoke? Kako ih kuhate? Ne pitamo tek tako, zaista nas zanima i ako nam želite otkriti, javite nam na spiza@slobodnadalmacija.hr. A zanima nas zbog toga što smo donedavno, čini se, živjeli u zabludi...

Naime, poput mnogih drugih, artičoke smo oduvijek čistili pomalo škrto, u skladu s poznatim dalmatinskim geslom "šteta bacit". Skidali smo im najotrcanije i najtvrđe listove, nakon čega bi uslijedilo namakanje u slanoj vodi (bubice en vole sol, to se zna), a zatim bi ih još isprali pod mlazom vode i to bi bilo to, prešli bismo na zabavni dio, a to je, naravno, punjenje i kuhanje zajedno s bobom i bižima.

image
Subiros/Foodcollection Via Afp

Kad bismo ih išli jesti, sastrugali bismo (zubima, naravno) donji, mesnati dio svakog tvrđeg lista, a kad bismo stigli do onih bližih središtu, koji su cijeli mekani i podatni uz iznimku bodljikavog vrška, odgrizli bismo mekani dio oprezno držeći onaj bodljikavi između dva prsta.

Zvuči poznato? Vi radite drugačije? Kao što smo već spomenuli, očekujemo vaše odgovore.

image
Jean-christophe Riou/Foodcollection Via Afp

A sad evo i povoda za ovu priču. Doznali smo - hvala vam, društvene mreže - kako se to radi u drugim kužinama. Dalekim. Gledajući snimke poput ove iz Italije koja slijedi zapitali smo se je li uopće riječ o istom povrću. Postupak je poprilično drugačiji.

Možda se u Italiji ne prodaju po cijeni od dva eura za komad?

U svakom slučaju, ova metoda čuva zube od trošenja i usne od bockanja, pa čak i ako ne čuva kućni budžet. Pa tko voli nek izvoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:05