StoryEditorOCM
Preporukesamo domaće

Nadomak Splita, u bajkovitoj prirodi, nalazi se mjesto na kojem je domaći gost najvažniji, a ćevap najbolji u Dalmaciji

Piše Lenka Gospodnetić/Sponzorirani sadržaj
9. travnja 2024. - 08:34

U okolici Splita (i obližnjeg Solina) puno je mjesta koja i samim građanima rečenih gradova nekako kao da "prolaze ispod radara" – a prekrasna su za brzi bijeg iz gradske vreve, smoga i stresa. Jedno od tih oaza mira u našoj neposrednoj blizini je i izvor rijeke Jadro kod Solina i lokaliteta nekadašnjeg tupinoloma Majdan, odnedavno prekrasno uređeno izletište sa sadržajima koji su pravi mamac za posjetitelje – i to tijekom cijelog tjedna.

Jer, zašto bi čekali vikend za skoknuti, recimo, na izvrstan ručak u Gastro kutak Jadro? Pogotovo ako znamo da u ponudi ima i divnih, gotovih jela, također spravljenih od najboljih namirnica iz lokalčnog uzgoja.

Rečeni restoran na ulazu u izletište, naime, tek je dvadesetak minuta vožnje udaljen od središta Splita, i prava je "grijota" – sad kad je proljeće, lijepo vrijeme, a i dani su sve duži – ne dati sebi, familiji ili kolegama bilo kada malo oduška od stresa u prirodi koja zaustavlja dah, popiti hladno piće i fino se najesti ukusne hrane. I to po popularnim, čak i cijenama povoljnijim nego na mnogim drugim mjestima. Jer, Gastro kutakt Jadro ne pretendira biti samo turističko "hranilište", tu je domaći gost jednako bitan ako ne i najvažniji.

Gost koji zna što su dobri mesni bokuni.

– Imamo najbolji ćevap u Dalmaciji – napominju kuhari, a mi se nakon senzorno-vizualne analize ne možemo ne složiti. Zapravo, ukusnije ćevapčiće u životu zagrizli nismo!

– Tajna je u, kao prvo i osnovno, u najboljem čistom junećem mesu koje kupujemo na provjerenom, partnerskom OPG-u (obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu, nap.a.). Nema šanse da začinima popravljamo okus, tu je samo trun soli i ćao – kazuju nam u Gastro kutku, koji, dakako, nudi i druge mesne delicije poput Plate Jadro (preukusno miješano meso za dvoje), hladne plate Užitak (sa biranim sirevima i narescima), ali i Plate Chef koja sadrži birane mesne delicije vrhunskog pedigrea: odležane tomahowke, biftek, i druge najbolje pozicije dostatne za više gostiju dobrog apetita.

image

Čevapčići od odležale junetine.
 

image

Mesna plata Jadro.
 

Naravno, tamo se može guštati i uz peku iz snova, ali po prethodnoj narudžbi. Za mladalačke tipove koji vole pojesti brzo gotov dobar burger tu je prekrasna, sočna pljeskavica od kosanog mesa sa friškom domaćom salatom i prilozima – tako je ukusna, da u Gastro kutku Jadro riječ "burger" poprima gurmansku dimenziju. Napomenimo da je na rečenom mjestu sve domaće da "domaćije" ne može biti, svaki je dobavljač provjeren, i svi su u blizini za nabavu. Čak je i kalifornijska pastrva zapravo fetiva Solinjanka – ona čini forte riblje ponude (na gradele je, kažu najbolja, uz krumpir-salatu – stoji oko sedam eura cijeli obrok, uočili smo u nevjerici).

Za sportske tipove tu su lagana jela od piletine te bogate salate s pilećim mesom, trakicama bifteka i drugim proteinskim dodacima, no ono što vam toplo preporučamo da nipošto ne propustite kušati su – uštipci.

– Ponosni smo što imamo jedini uštipak koji nije u sastavu Cetinske krajine, a izvrstan je – saznajemo. I uvjerili smo se da uštipci "govore pet jezika"!

image

Uštipci

image

Uštipci sa kajmakom i feta sirom.
 

Naime, izvana su hrskavi, iznutra meki kao pahulja, sočni i savršeni kao predjelo. Pazite da vas ne zavedu, ako naručite repete možda nećete moći kušati ostale delicije! A to je svakako šteta, pogotovo ako su u nastavku čuveni ćevapi ili recimo, žabe. A zašto ne oboje, uostalom?

Žabe su u Gastro kutku Jadro posebna simfonija. Pečene na roštilju i onako "pupaste", pohovane ili obgrljene pršutom... Ajme, koja lipota! Nema veze ako dijeta "pogine" na Jadru, neće vam biti žao, uživancija je vrijedna svake kalorije! Još kad znamo da je sve domaće, pečeno na roštilju ili u peki, zdravo, ekološki potentno, ubrano u blizini... Za one koji vole nešto "omega 3" potencijala tu su lignje, ma za svakoga je tu neka delikatesa!

image

Žabe pohane i kardinale (sa pršutom).

Taman kad ste pomislili da ste pojeli sve divote svijeta, u Gastro kutku Jadro iskrsavaju novi aduti – oni slatki, savršeno balasirani, jednostavni i nepogrješivo uklopljeni u ostatak jelovnika. Izdvajamo prekrasan lava-cake kolač, vjerujemo da znate o kojem tipu kolača govorimo; ovdje je božanstveno topao, sočan i mirisan, uz obilatu kuglu sladoleda s burbon-vanilijom... Ma, šta ćemo vam poć‘ govorit, puna usta savršenstva! Ili pak dobre, stare palačinke s nadjevima koje svi volimo, semifredo hladni desert (domaće pravljen, također), rajska pannacotta. Nećete pogriješiti ni sa čim, isplati se naći još malo mjesta u želučiću i za desert.

image

Semifredo.
 

image

Lava cake

Ili svratiti samo na desert uz kavu, zašto ne? Ili uštipke. Ili... Hm, nije se lako odlučiti što gricnuti ako nemamo vremena za sve sljedove redom.

Ukoliko smo u prilici (čitaj: imamo vremena) zgodno je posjetiti obližnje sadržaje: interpretativni centar mekousne pastrve, senzorni Park pet osjetila, baciti na balote (tu je, dakako, zog), vižitati Centar za posjetitelje i informirati se o budućem mrijestilištu pastrvi – ipak smo u zaštićenom ihtiološkom rezervatu.

No, bez obzira na okoliš, dobro je imati na umu ovu gastro-komponentu, koja će se bez sumnje vrlo brzo prometnuti u vašu omiljenu ručaonicu ili mjesto za marendu. Pogotovo kad znate da objekt ima vlastito besplatno parkiralište, da možete mirno uživati u prirodi – ali i po potrebi naručiti spizu za neku proslavu, vjenčanje, djevojačku ili momačku zabavu... Na pravom ste mjestu.

Dobro došli i dobar tek!

image

Restoran Gastro kutak.

image

Restoran Gastro kutak.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:40