StoryEditorOCM
Županijana ponos vodica

Zoran Fistonić i njegova ekipa četiri dana kuhali u Petrinji: ‘Spremali smo dnevno između dvije i tri tisuće obroka. Ništa nam nije bilo teško‘

Piše Zdravko Pilić
10. siječnja 2021. - 12:13
Vodički ugostitelj Zoran Fistonić, zajedno sa prijateljima, kuhao je za sve stradalnike u katastrofom pogođenoj PetrinjiPrivatni album

Ako nas je ova korona i potres, ova neman koja je protresla i zatresla Banovinu, Glinu, Sisak i Petrinju ičemu naučila, onda je to da ćete i na kraj svita, tamo da si pomaže i daje ruka, ugledati – naše! Domaće, Šibensko – kninske, vodičke, uvijek na prvoj crti.

Tako su i oni koji su ova protekla četiri dana boravili u Glini mogli čuti i vidjeti, a onda i provati kako to kuhaju – Dalmatinci. Vodički ugostitelj Zoran Fistonić, vlasnik nadaleko i naširoko poznatog restorana 'Burin' zajedno sa svojom suprugom Hanom, svojim kuharom Antom Ledenkom i prijateljem Davorom Šuškom zvanim Skafe iz vodičkog restorana Adria kuhali su za sve stradalnike u katastrofom pogođenoj Petrinji, na samom gradskom trgu, dnevno dvije, dvije i pol pa možda čak i tri tisuće obroka. Za sve one kojima su topli obroci bili potrebni!

- Bili smo gore četiri dana, i to preko ove naše Udruge 'Chef kuha doma! Oni su se odmah organizirali, povezali smo se s njima, sve na volonterskoj bazi i otišli gore gdje su nas rasporedili' – kazao nam je Fistonić, od kojeg smo naučili da 'Chef ne kuha samo doma!' Nego, kuha tamo di triba! On i njegovi bili su četiri dana – u subotu na noć vratili su se u Vodice – bili su smješteni kod jednog fantastičnog čovjeka i domaćina, Marijana Sušeca, koji im je na raspolaganje stavio čitav kat kuće, koja se nalazi oko dva kilometra od Siska, i srećom, nije stradala u potresu.

{youtube}{/youtube}

Svaki dan su Vodičani i njihova ekipa putovali 20-ak kilometara do Petrinje, gdje su kuhali, ali ništa im nije bilo teško. Zato su, uostalom, i otišli gore dragovoljno – da pomognu.

- I inače su ljudi ovdje gore na Banovnini gostoljubivi, otvoreni, srdačni, iako je situacija gore stvarno gadna, što se uostalom zorno može vidjeti i po reportažama i izvještajima. Ono što se možda ne vidi je da se gore tlo stalno trese, čitav je niz tih manjih pootresa i podrhtavanja tla i nije lako izdržati taj psihički presing koji ljudima tuče po živcima. U svakom slučaju, mi smo svoje napravili, a sada bi prehranu stanovništa i tople obroke u svoje ruke trebala preuzeti država - kazao nam je vodički ugostitelj ono što je i sam čuo preko medija.

Da će prehranu stanovništva preuzeti tvrtka 'Pleter' pri Ministarstvu obrane. Oni su tu da pomognu kao i dosad, ako bude trebalo i ako ih budu zvali. Zadovoljni što su mogli pomoći.

U svakom slučaju – Svaka čast ovim ljudima. Vodice se mogu ponisiti s njima! A i nama je toplo oko srca kad znamo da žive tu, zajedno s nama!

17. travanj 2024 01:51