StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Tko je i što je župan Marko Jelić? Čovjek kojem je NL Stipe Petrine izglasao proračun!

23. prosinca 2021. - 08:00

Danima se nacija – ajde dobro, ne nacija, nego samo Šibensko-kninska županija – mučila s odgovorom na pitanje koje joj je bilo postavljeno na "bilbordima" – "Tko je i što je župan Marko Jelić?". A onda se ovog utorka odgovor ukazao sam od sebe. Pa to je bar lako! Župan Marko Jelić je čovjek kojem je Nezavisna lista Stipe Petrine izglasala proračun! I podržala ga. Digla ruku za njega. A imala je na njega stotinu milijuna primjedbi. Ne na proračun, nego na župana. To je dakle odgovor na prvi dio pitanja, na ono tko je. A što je župan Marko Jelić. Sretan čovjek! A još ako mu prođe i rebalans, bit će s njim sretni i svi zaposleni u Županiji šibensko-kninskoj, jer će im moći isplatiti božićnicu. Ovako će ostati bez nje.

Lijepa kancelarija

A tko je i što je HDZ Šibensko-kninske županije? Traži se odgovor i na to pitanje, makar i bez "bilborda". Oni nisu ni vlast, ni oporba, oni su sa strane. Suzdržani. Stoje i gledaju. Nije im jasno što se događa. Čekaju valjda da vlast, odnosno koalicija na vlasti u Županiji šibensko-kninskoj padne sama od sebe. Neće, ne moraju se bojati. Tko je još sam sebe srušio? Pa nije Stipe blesav te će sebe ostavit bez mjesta predsjednika Skupštine – i bez one lijepe kancelarije koju je predsjedniku dao župan – a Jelića pustiti da stoji sa strane i čeka nove izbore. Koji u ovom trenutku – očito – nikome ne odgovaraju. Pa čak ni Marku Jeliću. Jer mogao je i on sam isprovocirati nove izbore za Županijsku skupštinu.

Dovoljno je bilo da njegovi, s njegove liste ne glasuju za proračun. On bi ostao, a Stipe Petrina i HDZ Željka Burića bi morali na nove izbore. Kojih se očito svi boje. Tko zna kako bi prošli Zekini suverenisti, koji sad trenutno imaju dva glasa, sad kad je Zeko izišao iz ormara? I kome bi u novom miješanju karata išli ti glasovi. I što bi bilo s Domovinskim pokretom i Mostom, odnosno Lozom, bi li oni dobili manje ili više od troje i potpredsjednika Skupštine, kojeg sad imaju?

Teško da bi išli na bolje. Kad bi ostali na ovom, puna šaka brade. A SDP, koliko bi on dobio sada, kad se prepolovio? Sad imaju trojicu, znači jednog ili dvojicu. Sidi di si, jer ni za di si nisi! Kome bi otišli njihovi glasači, NL Stipe Petrine? Moguće! I što bi sad na koncu Stipe dobio, da zadrži sve svoje, pa dobije i pola Jelićevih, i pola SDP-ovih? Opet mjesto predsjednika Skupštine, što već ima. I to u najboljem slučaju? Dakle, pusti sve ovako kako je. Kad bi i župan padao...

E, to bi već bilo nešto drugo. Da se on bira i smjenjuje u skupštini, ko u ona lijepa stara vremena. Onda bi on bio mek ko puina, i strepio bi od skupštine do skupštine, od njezina predsjednika i vođe većine, kojem bi ispunjavao sve želje. Ne bi bio problem 50 tisuća kuna za biciklističku utrku u Primoštenu. Samo da se na dnevni red Skupštine ne stavi točka Glasovanje o povjerenju županu.

Trajekt za Italiju

Da je bio neposredno izabran, Ante Šupuk bi i danas bio šibenski gradonačelnik. Zatvorio je TEF, izmislio i dobio od države Pode na kojima je niknula najsuvremenija industrijska zona u Republici Hrvatskoj, za koju je on imao ideju da bude i bescarinska, što je onda, dok još nismo bili u EU-u, nešto i značilo, uveo je još u ratu trajektnu liniju s Italijom, na mjestu kojem je niknulo sadašnje suvremeno trajektno pristanište, ostaklio razlupani Vitićev dom ex JNA, obnovio šibensko kazalište, ili barem započeo, a i šibenski đardin, perivoj Roberta Visianija bi bio obnovio da ga u međuvremenu nisu smijenili, uspješno ga je raskopao, i već onda imao ideju da ga poveže s "Importanneom" ispod šibenske Poljane, u kojem ne bi bila samo sadašnja garaža, već i trgovački centri, u vrijeme kad još nije bilo ni "Dalmarea", ni GAK-a, ni "Ere".

Pa ga se može smatrati i arhitektom modernog Šibenika, koji ga je izmislio ovakvog kakav jest, i koji je, kao grad i kao centar županije, pao u krilo dvojici doktora, Željku Buriću i Marku Jeliću. Eto, što ti je kad se čovjek rodi u krivo vrijeme, prije neposrednih izbora.

24. travanj 2024 11:38