StoryEditorOCM
Županijapazi kako voziš

Šibenska policija najavila veliku akciju: sutra će diljem županije nadzirati vozače na prometnicama s najviše teških nesreća

Piše Šibenski. hr
17. prosinca 2020. - 15:29

Sutra, 18. prosinca ,u vremenu od 12 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje najprije prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su  nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća odnosno tijekom prvih jedanaest mjeseci 2020.g. evidentirano je 767 prometnih nesreća u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine kad je evidentirano 1088 prometnih nesreća. Ako analiziramo samo one prometne nesreće uzrokovane nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirano je 211 prometnih nesreća, od kojih 100 s ozlijeđenim osobama, dok je u istom vremenskom razdoblju prošle godine evidentirano 270 prometnih nesreća, od čega 110 s ozlijeđenim osobama i 7 sa smrtno stradalim osobama.

Međutim, krajem mjeseca studenog i početkom mjeseca prosinca evidentirano je 7 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 5 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede od kojih su 3 osobe životno ugrožene i 4 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, a važno za naglasiti je da su pri tom 4 osobe od siline udara ispale iz vozila iz čega je vidljivo kako je neprilagođena i nepropisna brzina dominantan uzrok stradavanja, odnosno velika je važnost korištenja sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom propisanom i brzinom prilagođenom osobinama i uvjetima na cesti.

Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano 6874 takvih prekršaja nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad je evidentirano 8140 prekršaja nepropisne brzine.

17. travanj 2024 22:21