StoryEditorOCM
ŽupanijaUnešić

Mališani su dobili svoj prostor u prizemlju Osnovne škole Jakova Gotovca pa nije bilo potrebno graditi novi objekt; zato umjesto vrtića grade Društveni dom

Piše Katarina Rudan
8. veljače 2018. - 15:20

Kad je nakon izbora 2013. godine HDZ ponovno preuzeo vlast i upravljanje općinom Unešić, odustalo se od projekta gradnje dječjeg vrtića. Naime, u mandatu od 2009. do 2013. godine tadašnja koalicijska vlast na čelu s načelnikom iz redova LOZA-e planirala je pitanje dječjeg vrtića riješiti dogradnjom zgrade nekadašnje tvrtke "Unešićanka", koja se nalazi u centru mjesta, pokraj Doma kulture. Pošto je to trgovačko poduzeće nakon rata prestalo s radom i nikad nije preregistrirano prema Zakonu o trgovačkim društvima, nije imalo niti pravnog slijednika. Kako se zgrada nalazi na općinskom terenu, Općina se uknjižila kao vlasnik.

Ideja je bila da se tu gradi vrtić, prema svim pedagoškim standardima, za dvadesetak djece. Veličina parcele na kojem su planirali graditi vrtićki objekt je 445 metara četvornih, a idejnim rješenjem je planirano 300 četvornih metara korisne površine.

Preuzevši vlast, tadašnji i današnji načelnik općine Živko Bulat (HDZ) sa svojim je suradnicima procijenio da nema potrebe graditi vrtićki objekt, te da se taj problem može riješiti vrlo brzo i bez velikih ulaganja. Tako su i učinili.

U prizemlju zgrade Osnovne škole Jakova Gotovca već se održavala "mala škola" za predškolce, a prostora ima napretek.
- Uz to, postojala je kompletna oprema za vrtić koju je Unešić dobio kao donaciju prije niz godina i bila je u paketima pohranjena u školi. Provedena je potrebna procedura i - evo - od jeseni 2013. godine naša djeca pohađaju Područni odjel Dječjeg vrtića Drniš, ovdje u Unešiću. Nije se imalo vremena čekati rješavanje imovinskopravnih odnosa, jer je za projekt vrtića o kojem su govorili prethodnici trebalo širiti teren koji nije u vlasništvu općine, a to je procedura koja traje godinama. Uz to, mi iz godine u godinu imamo sve manje djece i ulaziti u tako veliku investiciju zaista nema potrebe - kaže Bulat i dodaje da mjesta za proširenje vrtića u školi ima dovoljno, ako se broj djece bude povećavao. Uz to, roditelji imaju pristup automobilima kad dovoze djecu u vrtić, djeca imaju dovoljno vanjskog prostora za igru, uz školu je i dječje igralište, a u školi su im stariji braća i sestre.

Kad su zbrinuli vrtićku djecu i definitivno odustali od gradnje vrtića u centru mjesta, aktualna je vlast odlučila spomenutu zgradu pretvoriti u Društveni dom, bez ikakve dogradnje. Pripremili su potrebnu dokumentaciju i u ožujku prošle godine projekt prijavili Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na mjeru 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Predmet je dugo "na čekanju", ali - čini se - da je sada došao na red za rješavanje.

- Prije desetak dana tražili su od nas još neke podatke, što smo u roku od pet dana i dostavili. Iskreno, nadamo se pozitivnom i skorom rješenju, te povlačenju oko 800.000 kuna, koliko je potrebno za rekonstrukciju i opremanje objekta - kaže Bulat.

U objektu budućeg Društvenog doma, površine stotinjak kvadrata, planiraju jedan dio prostora urediti za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Unešić, dio za rad kulturnih, sportskih i drugih udruga, te vijećnicu koja će ujedno biti i spomen-soba na šesnaest poginulih hrvatskih branitelja s područja općine. Jasno, planirana je i čajna kuhinja te sanitarni čvor.

- To će biti idealan prostor za - kako sam naziv kaže - Društveni dom u kojem bi se trebao odvijati društveni život Unešića i drugih naših naselja - na kraju će Bulat.

19. travanj 2024 18:02