StoryEditorOCM
Županija‘ČESTITKA‘ POREZNIKA

Iznajmljivačima u Rogoznici stigle uplatnice iako turista nema ni na vidiku!? Ogorčeni mještani najavili otkazivanje turističkih dozvola i obrta

Piše VEDRANA STOČIĆ
15. travnja 2021. - 20:07
Uplatnice stigle, a turista nigdje na vidiku, nema ih u predsezoni, a nema ni bukinga za sezonuNikša Stipaničev/Cropix

Rogozničke turističke iznajmljivače ovih dana neugodno je iznenadila Porezna uprava koja im je poslala uplatnice za paušalni porez na dohodak. Uplatnice stigle, a turista nigdje na vidiku, nema ih u predsezoni, a nema ni bukinga za sezonu. Sve ih više razmišlja o otkazivanju turističkih dozvola i obrta.

I u tom otkazivanju, kažu nam neki članovi Turističkog vijeća, može biti zamka. Tko jamči da ti što su otkazali neće i dalje iznajmljivati, i to na crno. Ionako se već godinama govori da na rogozničkom području ima najmanje 30 posto crnog turističkog tržišta, turističkih inspektora nema ni za lijek.

U rogozničkoj Turističkoj zajednici ističu da nemaju nikakve veze s uplatnicama paušalnog poreza na dohodak. Njihov izvorni prihod su paušali od boravišne pristojbe i turističke članarine, a oni još nisu poslali nikakve uplatnice. I ove, kao i prošle godine, Ministarstvo turizma zbog korone odlučilo je za 50 posto smanjiti boravišnu pristojbu i turističku članarina.

Unatoč velikom smanjenju planiranih prihoda, odgovornim poslovanjem uspješno su pokrili sve troškove funkcioniranja i osnovnih zadaća, a osigurali su i značajan višak prihoda za ovu godinu, zbog čega im poslovanje nije ugroženo.

Značajnijeg otkazivanja, kažu u Turističkoj zajednici, za sada nema.

18. travanj 2024 21:45