StoryEditorOCM
ŽupanijaDva velika projekta

Evo kako Kninjani planiraju oživjeti napuštenu i oronulu staru gradsku jezgru: Velike novosti čekaju i tvrđavu

Piše Vjera Zorić
8. studenog 2021. - 11:09

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je Odluke o financiranju još dva projekta iz Intervencijskog plana grada Knina. Ukupna vrijednost oba projekta je oko 33 milijuna kuna od čega 85 posto financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

-Kroz projekt „Obnova, uređenje i valorizacija stare tržnice, poslovnih i stambenih prostora i infrastrukture u staroj gradskoj jezgri“ kupljena su tri stambena i stambeno poslovna objekta u staroj gradskoj jezgri grada Knina. Objekti će biti obnovljeni te će u njima biti stanovi za deficitarni kadar, dva stana za osobe s invaliditetom i poslovni prostor za lokalne obrtnike. U sklopu ovog projekta obnovit će se i stara gradska tržnica, restautirati česma te obnoviti skale koje vode iz stare gradske jezgre prema tvrđavi. Vrijednost ovog projekta je oko 20 milijuna kuna, a cilj mu je oživljavanje napuštene i oronule stare gradske jezgre, kaže nam Zdenka Gugo voditeljica projektnog tima za provedbu intervencijskog plana.

Projekt „Izgradnja multimedijske dvorane i ljetne pozornice na tvrđavi“ vrijedan je oko 12,5 milijuna kuna, a planira se izgraditi nova multimedijska dvorana na drevnoj kninskoj tvrđavi te ljetna pozornica.

-Cilj projekta je turistička valorizacija i aktiviranje tvrđave kao pokretača gospodarskog razvoja grada. Izgradnjom nove multimedijske dvorane za održavanje kongresa, seminara, predavanja i sličnih aktivnosti te izgradnjom ljetne pozornice s gledalištem stvaraju se preduvjeti za bolju iskorištenost tvrđave. Radovi vezani za intervencijski plan bi trebali biti završeni do kraja lipnja 2023. godine, na kraju će Gugo.

Projekte će provoditi Grad Knin u partnerstvu s Kninskom muzejom i JU LRA Matica. Zajedno s ova dva projekta, Grad Knin je do sada ugovorio 15 projekata iz Intervencijskog plana u vrijednosti od oko 115 milijuna kuna, zajedno s poduzetnicima, udrugama i ustanovama ugovoreno je 78 projekata iz Intervencijskog plana u vrijednosti preko 160 milijuna kuna.

19. travanj 2024 20:10