StoryEditorOCM
Šibenikcentar svita

Želite li saznati koliko je Tokyo udaljen od Šibenika? Ili recimo, Bangkok, Madagaskar? Otiđite na početak Kalelarge i pogledajte ‘semafor‘

Piše Joško Čelar
30. srpnja 2021. - 15:53

Često se čuje kako Šibenik u vrijeme održavanja MDF –a,ne bez razloga, postaje metropolom djece svijeta. A ako ćemo vjerovati smjerokazu postavljenom usred grada,onda je Šibenik i bez festivala „centar svita“.

Možemo pročitati precizno brojke udaljenost do raznih strana svijeta. Kako je od Šibenika Madagaskar udaljen 7.641 km.,Grenland 4.364 km, Južni pol 10.563 km, Bora Bora vrtoglavih 16.188 km,Johannesburg 7.883 km, Bangkok 12.312 km, Dublin 2.573 km. I t.d.

Domišljato, jer je i to djelić ove vrele turističke svakodnevnice u kojoj na nas vreba i neuhvatljivi covid. U takvim prilikama prema podacima TZ Grada Šibenika ove godine je do kraja prošloga tjedna boravilo 7.160 turista, od toga samo 18 posto domaćih. Ostvareno je ukupno 13.200 noćenja. To je bolji rezultat od lanjskoga.

Zanimljivo je stoga obići gradom i doživjeti tu turističku živost, „dinamiku“ u ove vrele srpanjske dane kad su nam uvedena nova ograničenja „okupljanja“ u hrvanju s koronom.

Jedno od glavnih koje pohode turisti je i Perivoj Fra Luje Maruna pred Crkvom Gospe van grada s velikim vodoskokom, sa žabama što se sunčaju na vapnenastoj sedri-biljci koja stalno raste.

A đir rivom će nam pokazati, kako je ondje turistička „dinamika“ gotovo kao prije nekoliko godina. Desetak kafića- restorana vrvi gostima s nerazmaknutim stolovima.

Zatražite li ondje samo piće, odbiti će vas s odgovorom kako pića „ne poslužuju“. Možete naručiti samo jela. Što bi na to imali reći u Državnom inspektoratu? Općenito, odnos osoblja prema gostima je, s časnim iznimkama, na niskoj razini. Dok cijene hrle k nebu. Pa nam onda kažu kako turistička potrošnja, i ona naših građana- „raste“.

Uz rivu je privezano dvadesetak turističkih plovila i onih u čarteru. Na jednoj jahti koja nosi ime „Zadar“ veselo su se provodili mladi iz Njemačke, uz poklike “Croatia, Croatia...“ dok smo ih snimali. Kao da je kakva utakmica!

Mali štandovi u nizu, nude izlete brodovima sa sloganima poput „Discover Kornati“ i “Discover Krka“ čekajući goste. Ali, nigdje ne možete ništa pročitati na hrvatskom jeziku. Kao da znaju da se domaći gost kloni takvih aranžmana. Za „otkriti Krku“ treba platiti 500 kuna! A na upit što u aranžmanu nude osim vožnje, dobili smo odgovor: „Izlet traje osam sati, a gosti dobivaju četiri obroka domaće spize“.Ipak, kako i sami kažu, interes je, slab.Ne otimaju se za to ni stranci.

Na posljetku, došli smo malo i na svoje, na ugodan predah. Pred kazalištem na Trgu Kralja Držislav, susreli smo momke iz jazz sastava „Sight fidellity orchestra“ iz Čakovca. Pet izvrsnih glazbenika: trombon, truba, klarinet, bendžo i bas. Sviraju, pjevaju, plešu.

Nama su odsvirali „Kad sveci marširaju“. Pa nastavili s „Banana boat song“ Harryja Belafontea, meksikanskom „La Cucarracia“,jednim pravim rock and rollom. Čuli smo i davno zaboravljeni boogie woogie.

„Cijeli svijet je pozornica i svi su ljudi glumci“ rekao je u „Hamletu“ slavni W.Shakespeare. Ako i nismo svi glumci, na svojevrsnoj pozornici- jesmo.

20. travanj 2024 16:59