StoryEditorOCM
Šibenikmjesto pod suncem

Zbog ljubavi i posla postale Šibenčanke: sjajna priča o ženama koju su svoj dom pronašle u Krešimirovu gradu

Piše Šibenski.hr
9. ožujka 2022. - 19:36

Indijka Thangrimawi prije tri je godine rekla zbogom poslu na kruzeru. Na brodu je upoznala svoga supruga i zbog ljubavi rodnu Aziju zamijenila Dalmacijom. Šibenik je zavoljela na prvu - piše HRT.

- Dok smo oboje radili na kruzeru, obišli smo cijeli svijet i svugdje je bilo znatiželjnih pogleda jer je on visok, ja niska, izgledamo drugačije i ljudi bi nas pogledavali, ali ovdje ne - to im je simpatično, prilaze mi, razgovaramo, govori za HRT terapeutkinja Thangrimawi Huplngo Gović.

Svoja terapeutska znanja i vještine odlučila je iskoristiti i u novoj sredini.

- Šibenik nije velik grad u kojemu bih mogla odmah naći posao u toj struci zdravstvenih i spa tretmana pa smo došli na ideju da sama otvorim nešto svoje, rekla je.

I nije požalila. Kao ni Makedonka Olivera koja se s cijelom obitelji preselila u Šibenik zbog poslovne ponude njezinom suprugu.

- Mentalitet je malo drugačiji od našeg makedonskog, ali adaptirali smo se i sada je sve OK, naglašava umjetnica Olivera Vapska.

I više od toga - Olivera se pronašla u novom hobiju koji je pretvorila u kućnu radinost.

- Kao učiteljica po struci, radila sam u Makedoniji, ali otkako smo se doselili u Hrvatsku, zamijenila sam taj rad s djecom i umjetnošću, rekla je Olivera.

Filigranskom tehnikom od srmenog konca, kojim su se nekoć vezli ukrasi na narodnim nošnjama, izrađuje različite motive. Ni šibenskih ne manjka pa je posebno ponosna na šibensku katedralu koja je svoje mjesto pronašla u suvenirnici katedralnog muzeja.

Svoje mjesto pod šibenskim suncem pronašla je i Koprivničanka podrijetlom iz Mađarske.

- Uživam u tome da dajem ljudima informacije na njihovom materinjem jeziku kako bi se mogli snalaziti u drugoj zemlji, govori za HRT Karolina Ferlindeš Lučev, turistička vodičica.

Došla je u Šibenik zbog sezonskoga posla i - ostala. Sada je turistička vodičica i ne namjerava iz Šibenika.

- Smatram da mi daje veću priliku i to mi se jako sviđa, a naravno kulturna baština, povijest grada, to je nešto nezaobilazno što mi daje samo više i više materijala za dalje, naglašava.

26. travanj 2024 01:44