StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Zabrinjavajući rezultati popisa stanovništva. Malo nas je, al‘ smo - gazde!

Piše Zdravko Pilić
15. siječnja 2022. - 17:50

Hrvatska nije pala 14. siječnja 1992. godine, kada su to mnogi očekivali, i kada nas je priznavala samo jedna država na svijetu, Sveta Stolica. Pala je točno 30 godina poslije, u petak 14. siječnja 2022. I to još kako pala - pala je ispod četiri milijuna stanovnika! Bilo nas je 4.284.889 po popisu iz 2011., a danas nas je, po popisu iz 2021., desetak posto manje - točno u glavu 3.888.529. Pali smo za 400 tisuća stanovnika.

Što će se sada dogoditi, sada kada je jasno da je, kako reče demograf Stjepan Šterc, Hrvatsku pogodila nevjerojatna katastrofa. Hoće li se riješiti ono što je, upozorava drugi demograf, akademik Anđelko Akrap, ključni problem Hrvatske, to što nema razvojnu politiku? Hoće li doći do bržeg donošenja mjera koje će "mladim ljudima u Hrvatskoj jamčiti sigurnost posla, stambeno zbrinjavanje i slično". Isto ili slično misli i traži i treći demograf dr. Marin Strmota. "Treba nam žurno redefiniranje strateških smjerova." Hoće li se to i dogoditi?

Naravno da neće! Nama će ove brojke poslužiti samo da se, još jednom, dobro isvađamo. I opet ćemo se, umjesto da se bavimo pametnim politikama, mi baviti - politikantstvom. I voditi stare ratove novim sredstvima. Jer, glavno će ovdje pitanje opet biti - tko je ovome kriv! Oporba će, naravno, za sve kriviti vlast, da je ona kriva za sve. Dakle, HDZ! A tko bi drugi bio kriv?! Oni ionako nisu na vlasti. A i ono malo što su bili, u dva navrata ovih 30 godina, kroz dvije SDP-ove Vlade, Račanovu i Milanovićevu, nit' su mogli što popraviti, ali ni pokvariti. A vlast će, s druge strane, odgovarati: Da nije nas, stanje bi bilo još i gore! I izvlačit će se na rat, i na njegove dugotrajne posljedice, na lošu gospodarsku strukturu, naslijeđenu iz bivše Jugoslavije. Pa će ovi prvi opet napadati ove druge – jel' dosta više te Jugoslavije i tih komunista kao izlike.

Pa prošlo je od Titove smrti 40 godina, od rata trideset, evo i od ulaska u EU će brzo deset, a mi još uvijek drvimo o ustašama i partizanima. Jel' dosta više, za majku božju, toga, kako je prije bilo sve bolje, pače i najbolje, pa do toga, kako su tada i nastali svi naši problemi. Sreća u nesreći je da je trenutno u tijeku pandemija, odnosno ova korona-pošast, pa sad u Hrvatskoj i na društvenim mrežama bukti novi friški rat između vaksera i antivaksera, odnosno cjepiša i necjepiša, korona-vjernika i nevjernika, i sve većim brojem COVID agnostika. Koji samo žele da ih i jedni i drugi više puste na miru! Fermajte više, naporni ste i dosadni!

Al' nema od toga ništa. Sad kad se u nas ekipa uhvati statistike, opet ćemo imati prigodu birati između stare zamorne dileme – je li čaša polupuna ili je poluprazna. Evo, da se kladimo kako će oporba tvrditi kako je u Šibensko-kninskoj županiji katastrofa jer je izgubila u postotku najviše stanovnika od svih dalmatinskih županija, skoro 12 posto. S druge strane se broj stanova, odnosno stambenih jedinica povećao skoro najviše u Šibensko-kninskoj županiji.

Broj stanova porastao je s 92 tisuće od zadnjeg popisa na skoro 103 tisuće po novom, što je porast od 11,75 posto. Stvoreno je novih 10.813 stambenih jedinica. Od čega, sigurno nije od mižerje?! To je dokaz da se ode kod nas radi i gradi, da se ide naprid, da staru socijalističku gospodarsku strukturu mijenjamo novom, modernom, oslonjenom na turizam, bla, bla... Pa vi birajte u šta ćete i kome virovat. Ko i dosad! Svak svojima!

20. travanj 2024 05:01