StoryEditor
ŠibenikČuvarica muzejskoga blaga

Vratila se zadnja Ruža muzejska!

30. lipnja 2017. - 16:15

Život je, kažu, nepredvidljiv, a s tim bi se vjerojatno složila i 78-godišnja šibenska umirovljenica Ruža Kendeš. Cijeli je svoj radni vijek provela u Muzeju grada Šibenika, gdje se zaposlila još davne 1975. godine. Samouka i bez ijednog završenog razreda, slučaj je htio da posao pronađe baš u kulturnoj ustanovi u kojoj, prisjeća se danas, nijedna izložba nije mogla proći bez nje.
Teta Ruža, kako su joj se svi obraćali, u muzeju je radila kao čistačica, ali je čuvala i pomagala u postavljanju svih muzejskih i gostujućih izložaba, dočekivala posjetitelje, nutkala im kataloge, predlagala da se upišu u knjigu dojmova, a nerijetko im je ponešto znala i dodatno reći o izložbi koju su došli vidjeti. Ukratko, bila je svojevrsni zaštitni znak muzejskih izložaba. Uvijek vesela, vedra, susretljiva i ljubazna!

Izložbe postavljao domar

– Koliko je tih izložaba bilo! Najviše ih je prije radila Ksenija Kalauz. Od nje sam puno naučila. U muzeju nikad nije bilo dovoljno novca pa je izložbe stavljao naš domar, a ja sam pomagala. Bilo je puno lipih izložaba. Ujutro bih čistila muzej, a u 10 sati otključavala izložbu. Sjećam se jedne iz Osijeka otprije nekoliko godina o starim kućanskim aparatima. Puno se sviđala ljudima. A dobra je bila i izložba naše Mare Krnčević Rak o mudantama i drugom donjem rublju starih Šibenčana! Bilo je još toga, ali nikada mi ni na jednoj izložbi ništa nije pofalilo!U mirovinu je otišla 2004. godine. Morala je po sili zakona, ali njezine veze s muzejom tada nisu prekinute. Nastavila je biti i dalje "kustosica" izložaba, a nekoliko stotina kuna koliko bi zaradila za taj svoj honorarni angažman više je nego dobro došlo za "podebljanje" 1700 kuna njezine mirovine! I tako je bilo sve donedavno. Teta Ruža je morala iz muzeja otići po drugi put. U čuvanju izložaba zamijenila ju je jedna studentica.
– Ljudi pitaju di sam, zašto me nema na izložbama. Svakako da mi je žao što više nisam tu, ali nitko nije vječan. Neka cura radi, zna i strane jezike. Na mlađima svijet ostaje – reći će teta Ruža.

Stanuje u kneževoj palači

Ipak, njezina veza s muzejom baš lako se i ne može pokidati. Uostalom i sama stanuje u Kneževoj palači u kojoj je smješten i Muzej grada Šibenika. Zapravo, u stambenom krilu palače, stotinjak metara od ulaza u muzej.
– U muzej sam došla iste godine kada se otvorio prvi stalni postav. Zaposlio me prvi direktor Slavo Grubišić. On je bio veliki radnik. Koliko puta sam ga navečer znala zateći u muzeju da radi. Isto tako i Zlatka Gunjaču, za kojeg smo svi mislili da će nakon Slave biti direktor muzeja. Puno mi je bilo lipo i velika je sloga bila u muzeju. Kasnije je došao Ivo Pedišić, pa Gojko Lambaša i sada Željko Krnčević. I Gojko je bio jako dobar prema meni. I svi! Željko je zafrkant. Kada je bila izložba o donjem rublju, donio je jedne tange i rekao da su iz škrinje tete Ruže!
Ovih dana teta Ruža ponovno se može naći u muzeju. Do subote čuva izložbu srpske umjetnice Jelene Blečić iz Beograda, postavljenu u sklopu 57. MDF-a. Festival je zapravo i angažirao tetu Ružu, a nakon što se spuste festivalske zastave, završit će i to njezino poglavlje. Ipak, muzejska vrata će joj ostati odškrinuta. Barem povremeno. Ako bude trebalo uskočiti, teta Ruža će se s velikim veseljem odazvati!


Ovih dana tetu Ružu ponovno se može naći u muzeju. Do subote čuva izložbu srpske umjetnice Jelene Blečić iz Beograda, postavljenu u sklopu 57. MDF-a

23. siječanj 2022 22:19