StoryEditorOCM
Šibenikčestitke

Večeras fešta pred Kućom Šare; Zlarinjani obilježavaju 100 godina turizma na otoku

Piše šibenski.hr
18. kolovoza 2022. - 13:06

Pred Kućom Šare Hrvatskog centra koralja na Zlarinu večeras će biti upriličena manifestacija kojom se obilježava 100 godina turizma na otoku.

1922.g. osnovano je „Društvo za poljepšavanje i promet strancima“, nakon čega je uslijedio niz turističkih aktivnosti koje su obilježile budući razvoj otoka. Od prvih vila i pansiona, izleta brodom, taverni i restorana, gradnje hotela, kupališta, tiskanja turističkih brošura i razglednica te organizacije zabavnih manifestacija, tijekom 100 godina Zlarin, odnosno zlarinski turizam, doživio je i preživio brojne promjene.

Zlarinjani su uspjeli sačuvati običaje i bogatu kulturnu baštinu te i danas kroz brojna društva i organizacije rade na napretku i obogaćivanju otoka.

Večerašnju manifestaciju organizira TZ Zlarin, a uz prigodni umjetnički program bit će dodijeljene zahvalnice svima koji su pridonijeli razvoju zlarinskog turizma u područjima kulture, umjetnosti, gastronomije i sveukupne turističke ponude.

Priznanja će se dodijeliti i posthumno u spomen na kulturnu i materijalnu baštinu te razvoj otoka.

U povodu ove značajne obljetnice prigodne riječi uputio je gradonačelnik Željko Burić.

„Svim Zlarinjanima, a osobito onima čija je djelatnost vezana uz turizam čestitam na kontinuitetu i kvaliteti turističke ponude koju ste uspjeli izgraditi.

Stanovnicima diljem naše domovine, također i inozemnim gostima Zlarin je pojam mira, ugode, prirodnih ljepota, kulture, tradicije i gostoljubivih domaćina. Na tom tragu vam želimo uspjeh i u narednih 100 godina, a vjerujemo da će i nove investicije kao što je Hrvatski centar koralja pridonijeti da se i Zlarin i koraljarstvo po kojemu je poseban, još bolje pozicionira na karti hrvatskih bisera“, poručio je gradonačelnik.

Podsjetimo, u ovoj godini obilježava se i sto godina od rođenja jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesne Parun, kojoj je Zlarin bio trajna inspiracija za umjetničko stvaranje, a ona njegov najveći promotor.

18. travanj 2024 19:44