StoryEditorOCM
Šibenikzahuktava se

U Šibenik danas stiže 2000 doza: od čelnih ljudi Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja doznali smo tko i kako će se cijepiti

Piše Branimir Periša
22. veljače 2021. - 18:35
Večina cjepiva dopast će Dom zdravlja u Šibeniku u čijem su djelokrugu zajedno s privatnim zakupnicima, 44 ambulante obiteljske medicineNikša Stipaničev/Cropix

Županijskom zavodu za javno zdravstvo danas treba stići nova tjedna pošiljka od barem 2 tisuće doza cjepiva protiv COVID-19 infekcije, a tri četvrtine od toga, ili 1600-tinjak bočica dopast će Dom zdravlja u Šibeniku u čijem su djelokrugu zajedno s privatnim zakupnicima, 44 ambulante obiteljske medicine. Ostatak se raspoređuje na Drniš i Knin, koji imaju osam, odnosno devet ambulanta obiteljske medicine na svome području.

Prema riječima naših sugovornika, Dijane Dulibić, ravnateljice ŽZJZm i Joška Jurića, čelnika šibenskog Doma zdravlja, cijepljenje se zahuktava te iz tjedna u tjedan treba očekivati veće pošiljke vakcine i konačno, brži ritam procjepljivanja građana Šibensko-kninske županije. U današnjoj pošiljci predviđeno je oko 1200 bočica Pfizera, 800 doza Astra Zenecine vakcine, a tijekom tjedna najavljeno je povrh toga i 600 bočica Modernina cjepiva.

- Još uvijek traje 2. faza cijepljenja starijih od 65 i kroničnih bolesnika. Po svoj prilici, za deset-petnaest dana stići će nam 4 tisuće doza i to će označiti početak masovnijeg procjepljivanja, kaže Dulibić, dodajući da su dosadašnje količine potrošene u svim gradovima županije. Drniš je imao 150 doza, Knin 370, Šibenik nešto više od 1000, a vakcina je bila razdijeljena ravnomjerno po ambulantama.

- Budući da nam ovaj tjedan stiže više doza, odredili smo 1200 razdijeliti po ambulantama, po 20 ili 30 doza, a na svome punktu, u ambulatni posebnog dežurstva u prizemlju Doma zdravlja procijepit ćemo 400 ljudi, govori Joško Jurić.

Zamisao je da svaka ambulanta obiteljske medicine pošalje desetak prijavljenih za cijepljenje sa svoje liste da ih procijepimo na punktu kako bi smanjili gužve u ambulantama.

Kada krenu stizati veće količine cjepiva, tada ćemo na punktu preuzeti još više posla i rasteretiti ambulante a spremna je i sportska dvorana na Mimincu, napominje ravnatelj Doma zdravlja. Njegova ustanova u pripremi ima pet mobilih liječničkih timova, kako bi se dnevno moglo procjepljivati nekoliko stotina ljudi.

19. travanj 2024 04:49