StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne vijesti

Šibenik je to: Ovdje možete doznati sve novitade iz vašega grada

Piše Promo
19. ožujka 2018. - 09:44

Krešimir vrijedan oko 100 tisuća eura

Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, u partnerstvu s Gradom Šibenikom, Šibenskom udrugom mladih "Š.U.M.", udrugom "Mladi u EU" i udrugom "Feniks", pripremila je i prijavila projektni prijedlog za financiranje EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu otvorenog poziva Ministarstva kulture RH za dostavu projektnih prijedloga, "Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi". Svrha poziva je osnaživanje dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje civilnog i javnog sektora.


Cilj prijavljenog projekta "KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja - KREŠIMIR" je jačanje suradnje, umrežavanja javnog i civilnog kulturnog sektora te razvoj ljudskih kapaciteta lokalnih dionika u kulturi za sudioničko upravljanje.


Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, vrijedan je 737.252 kuna, a natječajem je predviđeno financiranje odobrenih projektnih prijedloga u stopostotnom iznosu. Kroz projekt KREŠIMIR povećat će se pristup građana kulturno-umjetničkim sadržajima te doprinijeti umrežavanju i suradnji kulturnih djelatnika i entuzijasta, kako u Šibeniku tako i izvan njega. Ciljne skupine projekta su šibenske udruge, posebno udruge u kulturi i umjetnosti, ustanove u kulturi, Grad Šibenik kao jedinica lokalne samouprave te članovi i zaposlenici udruga, kulturnih ustanova i Grada Šibenika.

Razrada projektnog prijedloga "KREŠIMIR" započela je tijekom EU Boot Campa – edukacije za pripremu i provedbu EU projekata održane 2017. godine u organizaciji Grada Šibenika. Riječ je o prvom projektu kojeg je JU Tvrđava kulture Šibenik, kao najmlađa kulturna ustanova u gradu osnovana 2016. godine, prijavila za financiranje iz EU fondova u svojstvu nositelja projekta.


- Ideja da prijavimo projekt "KREŠIMIR" s ciljem razvoja suradnje i umrežavanja s lokalnim udrugama je nastala kao logičan slijed rada i razvoja Tvrđave kulture Šibenik, s obzirom na to da je poticanje razvoja kulturno-umjetničkog stvaralaštva i rada jedna od naših glavnih djelatnosti. Na tom istom tragu intenzivno radimo na razvoju suradnje s organizacijama civilnog društva i izvan naše sredine, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Tako će do kraja veljače, u sklopu programa Kreativna Europa, biti prijavljen još jedan projektni prijedlog u kojem je Tvrđava kulture Šibenik partner. Radi se o projektu čiji nositelj je međunarodna organizacija European Heritage Volunteers, koji uključuje čak 12 partnerskih organizacija iz cijele Europe - izjavila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.



Kako gospodariti otpadom

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom te Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti u pitanjima zaštite okoliša, Grad Šibenik provodi javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Šibenika za razdoblje od 2018. do 2023. godine.

Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom bit će na javnom uvidu do 26. ožujka 2018. godine. Uvid u Nacrt prijedloga Plana moguć je na mrežnim stranicama Grada Šibenika (www.sibenik.hr) te u prostorijama Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika, na adresi:Grad Šibenik, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, Šibenik, III. kat, soba broj 24.

Tijekom trajanja javnog uvida mišljenja, primjedbe i prijedloge mogu se dati putem elektroničke pošte na anita.grcic@sibenik.hr ili poštom na adresu Grad Šibenik, Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, 22000 Šibenik.

Sva mišljenja, primjedbe i prijedlozi moraju biti čitko napisani, potpisani imenom i prezimenom, s adresom podnositelja i u navedenom roku dostavljeni nositelju izrade Plana gospodarenja otpadom, u protivnom se neće uzeti u razmatranje, niti će biti sastavni dio Izvješća o javnom uvidu.

Po završetku javnog uvida izradit će se Izvješće o javnom uvidu u Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom te će biti objavljeno na službenoj internetskoj stranici Grada Šibenika (www.sibenik.hr). Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom Prijedlog Plana gospodarenja otpadom dostavit će se na donošenje Gradskom vijeću Grada Šibenika.


Mikročipirajte pse!

Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Šibenika obavještava sve vlasnike pasa da će se sukladno novom Zakonu o zaštiti životinja obavljati pojačan nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa starijih od 90 dana, koji nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca. Rok je do 30. lipnja 2018. godine.

- Stoga pozivamo sve posjednike pasa koji još uvijek nisu izvršili zakonsku obvezu mikročipiranja da to žurno učine u najbližoj veterinarskoj ambulanti, kako bi odgovornim skrbništvom zaštitili svoje kućne ljubimce i izbjegli visoke novčane kazne. Treba napomenuti da se mikročipiranje životinja radi samo jednom, dakle postupak je trajan, a uslugu mikročipiranja kućnih ljubimaca obavljaju sve veterinarske stanice, i to po cijeni od 80 kuna - poručuju iz gradske uprave


Za kulturnu baštinu dva milijuna kuna

Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac", u partnerstvu s Gradom Šibenikom, Muzejom grada Šibenika, Društvom arhitekata Šibenik i Šibenskim pjevačkim društvom Kolo, prijavilo je projektni prijedlog "ŠibeniK.net - Šibenska kulturna mreža" za financiranje iz Europskog socijalnog fonda. Prijavljen je na poziv Ministarstva kulture za dostavu projektnih prijedloga "Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi".

Ukupna vrijednost projektnog prijedloga je 1,992,012 kuna. Cilj Društva, kao nositelja projekta, u skladu je s ciljem raspisanog natječaja, a odnosi se na potporu javno-civilnog partnerstva u kulturi. Projektnim aktivnostima prijavitelj i partneri ispunjavaju zajedničke ciljeve, a to je participacija udruga i građana u modelu javno-civilnog partnerstva. Partnerstvo podrazumijeva zajedničke aktivnosti: informiranje o mogućim modelima i načinu uspostave javno-civilnog partnerstva; formiranje suradničke mreže između svih dionika u kulturi – organizacija civilnog društva i građana kroz sinergiju jedinice lokalne samouprave te zajedničku pripremu i provedbu kulturno-umjetničkih programa.

Projektom "ŠibeniK.net - Šibenska kulturna mreža", ako bude odobren, Društvo "Juraj Dalmatinac" zajedno sa svojim partnerima provodit će niz aktivnosti kao što su radionice za jačanje kapaciteta ciljanih skupina u području sudioničkog upravljanja u kulturi i podizanje javne svijesti o dobrom upravljanju, razvoj i uspostava modela sudioničkog upravljanja u kulturi, izrada i prilagodba GIS platforme za upravljanje kulturnom baštinom te priprema i provedba kulturnih i umjetničkih programa. Također, sastavni dio projekta je i adaptacija prostora u Ulici Frane Divnića u Društveno-kulturni centar.

- Jamstvo efekata projekta jest i direktna uključenost Grada Šibenika i podrška ovom projektu. Osim osiguranja prostora za djelovanje društveno-kulturnog centra i koordinacije rada i poticanja suradnje organizacija civilnog društva, nadležne službe Grada Šibenika aktivno će sudjelovati u radu platforme osnaživanja suradnje javnog i civilnog sektora. Prije svega treba zahvaliti svim partnerima koji sudjeluju u ovom iznimno vrijednom projektu, a koji je nastao kao dugogodišnji rad Društva i osluškivanja potreba i rada članova civilnih društava. Posebna zahvala Gradu Šibeniku, zamjeniku gradonačelnika Pašku Rakiću te Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom, bez čije nesebične podrške ne bi bilo moguće izvršenje zajedničkih ciljeva - kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".



Burić: Imamo se čime ponositi

Međunarodni ekonomski forum "Perspektive" dodijelio je Gradu Šibeniku priznanje "Stvaratelji za stoljeća" za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Priznanje je u Dubrovniku uručeno gradonačelniku Šibenika Željku Buriću.

- Ponosni smo na ovo priznanje koje je dobar pokazatelj osnaživanja gospodarskih prilika. Šibenska poduzetnička zona Podi, koja danas broji oko 1500 zaposlenih u 48 tvrtki, uglavnom proizvodnih djelatnosti, 2015. godine proglašena je i najboljom zonom u Republici Hrvatskoj. Grad Šibenik provodi i inovativnu politiku privlačenja poduzetnika, posebice mladih s područja kreativnih industrija i naprednih tehnologija kroz djelovanje Urbanog inkubatora i Urbanog centra, a proaktivni pristup razvoju i poticanju poduzetništva ostvarit će se i projektom uspostave Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut", za čiju realizaciju je Grad Šibenik ostvario 20 milijuna kuna nepovratnih sredstava Europske unije - rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik je prestižnu nagradu osvojio u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz sedam zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Makedonija, Njemačka i Srbija), a o dobitnicima je odlučivao neovisan trinaesteročlani Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja. U sklopu programa Regionalnog summita poduzetnika "300 najboljih", gradonačelnik Burić predstavio je sve značajnije gospodarske i poduzetničke inicijative pokrenute od strane Grada, a koje rezultiraju razvoju povoljne poduzetničke klime. Dobre primjere prakse prezentirali su i gradovi Pleternica, Ivanec te Zagrebačka županija. Nagrada "Stvaratelji za stoljeća" dodijeljena je za 2016. godinu i Udruženju obrtnika Šibenik.


Obnova sv. Ivana, "Trokut", "Urbeco"...

U Europskom domu u Zagrebu u organizaciji Poslovne mreže Šibenčana te uz potporu Grada Šibenika održana je prezentacija razvojnih projekata i planova na području Šibenika, nakon čega je uslijedilo druženje okupljenih Šibenčana. Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak predstavili su sve započete razvojne planove i buduće projekte na području grada Šibenika.

U izlaganju su se dotaknuli i već završenih projekata i toga kako je Šibenik medijski postao prepoznat kao grad u kojem se jako puno toga događa te mnogo novih projekata poput obnove tvrđave sv. Ivana, projekta "Trokut", projekta "Urbeco", sustava javnog brodskog prijevoza na šibenskom području, planova oko visokog obrazovanja, metalne industrije, područja marikulture te niz ostalih interesantnih projekata koji su u planu u Gradu Šibeniku.

- Svakih nekoliko godina formira se ekipa u Zagrebu koja želi poslovno povezati Šibenčane u Zagrebu i Zagreb sa Šibenikom, ali uglavnom ne razviju potencijal i želju do kraja. Međutim, mislim da ova ekipa i ovaj projekt Poslovne mreže imaju jako velike šanse da uspiju - pohvalio je inicijativu dogradonačelnik Mileta.

Samo predavanje je jedno u nizu akcija Poslovne mreže Šibenčana koja na ovaj način želi povezati poslovne ljude iz Šibenika, ali i sve prijatelje Šibenika i šibenskog kraja koji su zainteresirani za poslovnu suradnju i umrežavanje. Predavanju je prisustvovalo 70-ak sudionika, a članovi Poslovne mreže istaknuli su da planiraju i ubuduće nastaviti sa sličnim predavanjima i tematskim radionicama kako bi povezali što više zainteresiranih dionika i radili na širenju mreže.

- Ne zanosimo se samo medijski atraktivnim projektima, već se orijentiramo i na one koji će podignuti neke industrije na području grada jer smo na više primjera iz inozemstva vidjeli da razne ekološki prihvatljive industrije mogu ići ukorak s turizmom kao samo jednom granom budućeg razvoja Šibenika - rekao je, između ostalog, Bumbak tijekom prezentacije.


Traži se izvođač za Šubićevac

Grad Šibenik je pokrenuo drugu fazu projekta uređenja parkirališta i ostalih javnih površina oko stambenih zgrada u Ulici bana Josipa Jelačića 76, 78, 78a i 78b u gradskoj četvrti Šubićevac. Natječaj za izvođača radova otvoren je do 29. ožujka.

- Nakon što smo uspjeli riješiti višegodišnje imovinsko-pravne zavrzlame, pristupili smo urbanističkom osmišljavanju cijelog prostora na način da smo se konzultirali i sa stanarima. Korak po korak smo došli do gotove projektne dokumentacije, te prošle godine odradili prvu fazu radova vrijednu pola milijuna kuna. U proračunu za ovu godinu smo planirali milijun kuna za završetak obuhvata, te upravo raspisali natječaj za izvođača radova. Očekujem da bi ova druga i završna faza bila odrađena kroz ljeto, za vrijeme školskih praznika - kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Parkiralište će se formirati neposredno uz glavnu prometnicu, te uz zgradu kućnog broja 76, oko koje je stvorena kružna kolna veza kojom se pristupa postojećim garažama. Ukupno je planirano 35 parkirnih mjesta, uključivo invalidska, koja će se dijelom popločati travnim opločnicima. S obzirom na već ustaljene pješačke tokove, formirana su dva glavna pješačka pravca: stubište koje vodi od cestovne prometnice ka sjeveroistoku i pješačka veza između škole i supermarketa.

Stubište je bilo dotrajalo i u lošem stanju, te se djelomično prekidalo, i prošle godine se zamijenilo novim uz rampu za pristup interventnim vozilima do zgrade 78b. Pješačke veze će se proširiti i ograditi zelenim otocima na mjestima ulaska u zgrade, uz postavljanje klupa za sjedenje. Postojeći roštilj smješten iza garaža će se zadržati, a uz njega stvoriti nova terasa za stanarsko druženje.

Područje je projektirano na način da se osobama smanjene pokretljivosti i s invaliditetom omogući jednak pristup i korištenje u svim zonama, a također se teži očuvanju postojećeg vrijednog drveća te stvaranju novih nasada oko zgrada. Natječaj je otvoren do 29. ožujka, a zainteresirani ga mogu vidjeti na web stranicama Grada Šibenika i u Narodnim novinama.



 

25. travanj 2024 23:34