StoryEditorOCM
ŠibenikRetrovizor

Šibenik je još u pubertetu! No, vrlo je vjerojatno da će relativno brzo narasti do turističkog giganta poput Dubrovnika

Piše Ivo Mikuličin
11. rujna 2021. - 20:39

- Šibenik je još u pubertetu. No, vrlo je vjerojatno da će relativno brzo narasti do turističkog giganta poput Dubrovnika – posegnuo je za zanimljivom tezom iskusni šibenski arhitekt Čičo Popović, čiji je sin Zoran projektirao atraktivni hotel "Bellevue".
Popović je i dodatno pojasnio svoju tezu:
- Ni jedan od dalmatinskih gradova nema tako uređen trg s podzemnom garažom kao spojem prema staroj gradskoj jezgri. Da ne govorim o uređenju i funkcionalnosti gradskih tvrđava. No, ostalo je još puno prostora za razvoj i turistički procvat grada. Posebice oko TEF-a te starim predjelima Docu i Gorici. Neće proći dugo vremena, kad će investitori prepoznati to kao idealan prostor za ulaganje. A onda će Šibenik brzo izaći iz puberteta!
Ako ste zadnjih dana kolovoza napravili večernji đir šibenskim ulicama, trgovima i rivom brojni turisti na štekatima restorana i kafića jamačno su vas uvjerili u realnost Čičine tvrdnje.

NEDA SE NEDILJKO!

Zanimljive su prognoze oko izbora novih čelnika Hrvatske demokratske zajednice na županijskoj i gradskoj razini. Sve su više u optjecaju jedno novo (dr. Sanja Jakelić) i dva stara imena (dr. Željko Burić i Paško Rakić).
- HDZ-ovci zapravo imaju dvojbu između Pakova Sela i ravnatelja šibenske bolnice. A Sanja Jakelić se uklapa u oba kriterija. Ona je aktualna ravnateljica bolnice, a porijeklom iz Pakova Sela. Zato mi se čini da je ona najsigurniji kandidat – (polu) ozbiljno nam je objašnjavao jedan stari HDZ-ovac.
Ozbiljni HDZ-ovi krugovi otkrivaju dvije istine. Za predsjednika Županijskog HDZ-a još jednom će se, suprotno nekim prognozama, kandidirati Nediljko Duić, dok vrh stranke (čitaj: Andrej Plenković) nema svog favorita!

SLAVONCI SE BRINU O JADRIJI

- Izgradnja kanalizacijske mreže, koja bi zamijenila sadašnje crne jame je prioritet gradskog kupališta Jadrija, a ne „vječna“ tema obnove dotrajalih kabina. Ne samo zbog trajnog rješavanja spomenutog problema, već i zbog očuvanja morske flore i faune na jadrijskim plažama – decidiran je dr. Branko Mihalj, Slavonac iz Kutjeva, koji se odavno smatra zakletim jadrijašem, zbog toga što više od tri desetljeća ima vikendicu na popularnom šibenskom kupalištu.
Neslužbeno, Mihalj je u rješavanju spomenutog problema obećao i pomoć male slavonske kolonije na Jadriji, koju predvode ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović te požeška županica Antonija Jozić.

VUKOV SPAJA JAZZARE I KLASIČARE

Mogu li vrhunski glazbeni klasičari i najbolji jazzari pod ruku!? Na to pitanje potvrdan odgovor dobio je poznati šibenski glazbeni producent i jednako uspješni (naftni) biznismen Danijel Vukov-Mišo na snimanju organiziranom u Cremoni, glazbenom centru, koje nosi ime čuvenog violinista Antonija Stradivarija.
Tim uspješnim glazbenim eksperimentom Vukov je samo podsjetio na dane, kad je u crkvi Marijina Uznesenja na Zlarinu, otoku svojih predaka, uspio snimiti popularnog Stinga, ali i sjajne glazbenike iz bivše države, violinista Stefana Milenkovića i gitarista Edina Karamazova, te kinesku čelisticu Yishu Jiang. S posebnim guštom smo, stoga, poslušali nosač pod naslovom „Mosaigues“, koji najizravnije spaja Milenkovića i Karamazova. Na tom CD-u je, među inim, i posebna obrada dalmatinske izvorne pjesme Široko.
Vukova, inače, pamtimo i kao predstavnika njemačkog koncerna „Montana“ prvog inozemnog sponzora u šibenskom sportu, koji se bio usidrio na Baldekinu, ali (poslovno) i u „pokojnom“ TLM-u.

NIŠTA KONTRA ŠIBENIKA!

- Ne mogu zamisliti ljeto bez Zatona. Sve više se osjećam Šibenkom. Ne bez razloga. U Zatonu i u šibenskom kraju svakodnevno srećem ljude, čiji je mentalitet po mom guštu. I neću da čujem ništa kontra Šibenika - otvorila nam se zagrebačka pravnica Iva, poznata i kao udovica odvjetničkog i novinskog magnata Marijana Hanžekovića.
Zaton nije slučajan odabir simpatične Ive. Njezin novi životni suputnik je Darko Živković, koji nikad ne zaboravlja svoje zatonske korijene. Riječ je o umirovljenom gospodarstveniku, koji je bio direktor „Mercedesa“ za Hrvatsku, te nekadašnja nogometna nada Dinama. Kao nadareni napadač igrao je i u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske zajedno s proslavljenim hajdukovcima Lukom Peruzovićem, (pokojnim) Mićunom Jovanićem

25. travanj 2024 05:49