StoryEditorOCM
Šibenikna svakom koraku

Šibenčani dobivaju novih 50 zelenih otoka, a domaćinstvima stiže 20 tisuća kanti za plastiku i papir

Piše Branimir Periša
1. ožujka 2021. - 13:40
Na više lokacija u Šibeniku postavljeni su novi kontejneri za razvrstavanje otpada.  Nikša Stipaničev/Cropix

Žute se kante za prikupljanje plastike u dvorištu 'Zelenoga grada', dok ovih dana ne budu podijeljenje šibenskim domaćinstvima u obiteljskim kućama, nakon čega će im biti pridružene i plave posude za odvajanje papira i kartona.

Domaćinstva već imaju zelene kante za miješani otpad, ili tzv. kućno smeće, a budući da država putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost debelo kasni s isporukom tih posuda za odvajanje korisnog otpada nabavljenih novcem iz europskih fondova uz 15 postotnu participaciju lokalnih samouprava, 'Zeleni grad' kupovao je posebne plastične vreće za tu svrhu.

No, led se pokrenuo, te se, prema izvješću Fonda, u cijeloj zemlji 'odvija isporuka oko 1,18 milijuna spremnika različitog volumena za odvojeno prikupljanje papira, plastike, biootpada, te ostalog reciklabilnog otpada'.

Osim toga, Fond je lokalnim samoupravama još ranije isporučio oko 48 tisuća većih metalnih i plastičnih kontejnera za 'zelene otoke' u koje građani mogu odvajati različite vrste otpada u svojim kvartovima. To je razlog promjenama na mnogobrojnim šibenskim gradskim lokacijama, te će uskoro biti opremljeno još 50 'zelenih otoka', govori Novica Ljubičić, direktor 'Zelenoga grada'.

Urbano gradsko područje brojit će ih ukupno 70-tak u odnosu na dosadašnjih 19, nakon što se na novim lokacijama postavi još ukupno 150 zvonolikih spremnika za staklo, plastiku i papir, što je bila i zakonska obveza gradske uprave.

-Ostalo nam je opremiti još 10-15 'zelenih otoka' i nakon toga možemo početi s raspodjelom žutih, onda i plavih kanta po domaćinstvima. Za odvajanje metala i dalje će služiti plastične vreće, no taj otpad građani, ako im je lakše, mogu dopremiti kod nas u 'Zeleni grad' ili ga odložiti na bilo koji 'zeleni otok', napominje Ljubičić.

Očekuje daljnji rast interesa za odvajanje otpada, budući da je šibensko područje u jednoj godini, prema tome kriteriju napredovalo čak nemalih šest puta - s 0,92 na 6,8 posto. Unatoč tome što je država kasnila s isporukom kanta, građani su prihvatili odvajanje u plastične vreće, a osim što će im ostati sive za odvajanje metala, imat će na raspolaganju i smeđe vreće za tekstil ukoliko im je to praktičnije od odlaganja u nove ulične kontejnere kojih je na različitim lokacijama razmješteno zasad 18.

-S time ćemo pokriti stambene blokove, a građima smo podijelili i 200 vrtnih kompostera. Odnosi se to na one koji su se predbilježili, a kako sigurno ima većeg interesa od toga, uskoro ćemo objaviti poziv zaintersiranima, kako bismo mogli nabaviti još tih posuda, završio je Novica Ljubičić.

Prema riječima Ante Nakića, pročelnika gradskog Odjela za komunalne poslove, nova oprema za odvajanje otpada, a riječ je o 20 tisuća kanta za domaćinstva i kontejnerima za 50 novih 'zelenih otoka' gradski proračun koštat će ukupno oko 600 tisuća kuna, budući da je 85 posto novca višemilijunske investicije osigurano iz eu fondova.

Nakić navodi da će žute kante biti distribuirane do kraja mjeseca, a budući da plave još nisu isporučene 'Zelenome gradu', domaćinstva će predviđeni komplet posuda za odvajanje plastike i papira imati najkasnije za mjesec i po dana. Prema njegovoj procjeni, to će uvjetovati da odvajanje korisnog otpada u 2021. godini naraste barem na deset posto.

Gradskim službama nešto je veći problem gdje smjestiti zelene otoke, govori Nakić. Postavaljaju se uglavnom u već uređenim urbanim područjima, pa nije lako naći pogodna mjesta. Zeleni otoci nisu ni vizualno najugodnija slika u prostoru, no obveza su nam i nastojat ćemo odabrati najpogodnija mjesta, smatra pročelnik za komunalne poslove.

U svakom slučaju, dodaje, građani koji žele odvajati korisni otpad, imat će uskoro širok izbor lokacija. Osim 'zvona' za odlaganje plastike, papira te stakla, novi zeleni otoci bit će opremljeni i s kontejnerima za tekstil i obuću.

23. travanj 2024 15:30