StoryEditorOCM
ŠibenikPogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Posve nezapaženo prošla godišnjica smrti Josipa Jurasa, prvog čovjeka obrane Šibenika, koji 1991. nije slušao ni Tuđmana

Piše Ivo Mikuličin
23. svibnja 2021. - 10:45

Nije slušao Tuđmana

Posve nezapaženo prošla je osma godišnjica smrti Šibenčanina Josipa Jurasa, ministra rada i socijalne skrbi, pomoćnika ministra obrane, hrvatskog veleposlanika i, što je najvažnije, prvog čovjeka obrane Šibenika u slavnom Rujanskom ratu.
Juras je posebno zapamćen i po tome što nije slušao predsjednika Franju Tuđmana u trenutku, kad je potpisano primirje s pobunjenim Srbima 22. rujna 1991. godine. Josip Juras i policijski zapovjednik Nikola Vukošić ratovali su još 6 sati, te otjerali agresora duboko u vodičko zaleđe. Možda bi stigli i blizu Knina da pokojni predsjednik nije zaprijetio obojici kako će ih smijeniti, kazniti!? No, kad je Tuđman shvatio dimenzije šibenskog ratnog uspjeha, umjesto kazni Josu i Nikolu čekale su prešutne pohvale.

Županica s Jadrije

Za desetak dana će u tešku bitku za šibensko-kninskog župana Šibenčanin Goran Pauk i Kninjanin Marko Jelić, no Šibenčani su već dobili jednu županicu! Za županicu Požeško-slavonske županije izabrana je HDZ-ova kandidatkinja Antonija Jozić, koja već više od desetljeća ljetuje na Jadriji, a koja je dosad bila na čelu Pleternice, poznate po uspješnom korištenju EU fondova.

Simpatičnu Antoniju možete vidjeti kako ljeti biciklom stiže na kavu u popularni jadrijski kafić „Kod Jole“. U tom lokalu novu županicu možete najčešće vidjeti u društvu poznatog kutjevačkog vinara dr. Branka Mihalja, koji na Jadriji ljetuje više od tri desetljeća.

Brže do otoka

Unatoč prijetećim najavama o raskidu ugovora s odabranim izvođačem, nastavljeni su radovi na izgradnji pristana na Kapriju, koji bi omogućio da automobili stignu na taj otok, poznat po nautičkom turizmu i dva najbrojnija prezimena Jelovčić i Radovčić.

- Nova riva omogućila bi ne samo lakše pristajanje na Kapriju, već i skratila za 10 minuta plovidbu do tog otoka i susjednog Žirja. Planirani pristan se, naime, gradi 700 metara od stare rive, pa trajekt i katamaran ne moraju uplovljavati duboko u luku - objasnio nam je Ivan Šarin, kapetan katamarana, koji plovi prema dvama najudaljenijim šibenskim otocima.

Pavasovićev 'Požar'

- Kao splitsko dite i žestoki navijač Hajduka nisam baš normalan, ni svoj tijekom 90 minuta utakmice, kad igraju Bijeli – priznao je u emisiji „Nedjeljom u dva“ voditelju Aleksandru Stankoviću splitski odvjetnik Ljubo Pavasović – Visković.

Nama je, pak, otkrio da nije baš indiferentan ni prema šibenskom kraju, zbog porijekla njegova pokojnog oca, koji potječe iz Skradinskog polja, mjesta nadomak Skradina. Pucao je, pak, od smijeha, kad smo mu nogometnu temu nastavili spomenom na odavno utihnuli NK Požar, za koji je igralo 11 Pavasovića. A lijevi se bek zvao jednako kao splitski odvjetnik – Ljubo Pavasović!

Dobra Dobri

Na Žirju će se u nedjelju, 23. svibnja održati mala svečanost ili bit će postavljena spomen-ploča pjesniku, prozaiku, te kazališnom i književnom kritičaru Roku Dobri, koji je preminuo prije četiri godine.

Spomen-ploča stajat će na Rokovoj rodnoj kući u luci Muna. Izradu ploče je gotovo u cijelosti financirao njegov rođak i priznati čakavski pjesnik Ivan Dobra, inače povratnik iz Sjedinjenih Američkih Država.

Roko Dobra je bio uzor ne samo Ivanu već i nemalom broju bodulskih pjesnika, posebice kad je riječ o sonetima. Vrijedi spomenuti i više nego zanimljiv podatak o tome kako je pokojni poeta svoju prvu pjesmu napisao u Egiptu! Točnije, u izbjegličkom logoru u El Shatu, gdje je dospio poznatim zbjegom, što se kretao na relaciji Žirje – Vis – Bari.

Škevinov parlando

Deseta obljetnica kulturne udruge „Betinska gajeta 1740“ obilježena je, među inim, i snimanjem pjesme „Betinska gajeta“, u kojoj se kao solisti pojavljuju članovi betinskog KUD-a Zora Goran Jušić i Martina Sladić, dok je posebno zapažen i parlando autora teksta, priznatog pjesnika Dinka Škevina.

Skladba predstavlja još jedan uradak već prokušanog tandema(tekstopisac) Dinko Škevin – (skladatelj) Oliver Jakovčev. Oliver je nedavno kao član nove grupe „Dalmatinski bardi“ snimio pjesmu „Još boli ta praznina“, posvećenu Oliveru Dragojeviću i Arsenu Dediću, ali je kao skladatelj i producent kod snimanja „Betinske gajete“ izvedbu rado prepustio svojim manjem poznatim sumještanima.

20. travanj 2024 01:41