StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Picula se vozikao u Renaultu 4 na Žirju, a u Biskupiji dovode Nepalce da im čuvaju stoku!

Piše Ivo Mikuličin
16. travnja 2021. - 19:59

PICULA NA ŽIRJU!

U svojoj kampanji šibenski SDP-ovci stigli su i na opustjelo Žirje, gdje se u društvu Tonča Restovića iznenada pojavio i EU parlamentarac, šibenski diplomat Tonino Picula. Navodno su snimali i stranački spot upravo u trenutku kad je trajekt napuštao luku Muna.

– Razgovarali smo ugodno i o složenoj otočnoj problematici, ne samo o lokalnim izborima. Gospodin Picula nam je otkrio da je u Bruxellesu posebno zadužen za energetske probleme jadranskih i inih otoka. Da su u tom smislu najdalje napredovali na Cresu. A kad sam ga zapitao ima li nade za Žirje, on se samo nasmiješio, te kazao:

"Ne, nisam zaboravio na šibenske male otoke i preostale žitelje, posebice ribare" – otkrio nam je žirajski aktivist i zadarski profesor Jere Bilan.

Piculu se, kažu, Žirjani u starom, posuđenom crvenom "renaultu 4" provozali gotovo do svih atraktivnih otočnih uvala.

image
Tonino Picula nedavno u Šibeniku
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

NEPALAC U BISKUPIJI!?

Uzalud vam trud, crtači! Što drugo kazati poslije šaranja dvojezičnih (čitaj: ćiriličnih) natpisa u Biskupiji kod Knina?

– Šaranje nema veze sa stvarnom političkom situacijom u našem mjestu. O tome jednako misle i mjesni Srbi, i Hrvati – uvjeren je načelnik općine Milan Đurđević.

– To je odradila neka balavurdija, a ne ozbiljni ljudi – dodao je mještanin Dragan Jovanović.

No, više od šaranja dvojezičnih napisa iznenadio nas je stočar iz Biskupije Milivoj Manojlović:

– Moja farma vapi za radnicima, a nitko od brojnih nezaposlenih ne želi raditi. Išao sam toliko daleko da ću angažirati radnika iz Nepala, azijske državice u podnožju Himalaje.

KOŠARKAŠ KAO KUHAR

Dalmacija je navijala za zagrebačkog Šibenčanina Joška Šarića u netom završenom televizijskom showu "Tri, dva, jedan- kuhaj", ali je u vremenskom tjesnacu pobjedu izborila Slavonka Jozefina.

Valja podsjetiti da je kuhar Joško bio nadareni košarkaš šibenskog Osvita u doba, kad su se kadeti tog amaterskog kluba borili za prvo mjesto u prvenstvu Šibenskog košarkaškog saveza. Finalna utakmica Osvit – Šibenka završila je na sličan način kao famozni susret Šibenka – Bosna (83:82). S dvojbom je li pobjednički koš Dražena Petrovića postignut u regularnom tijeku utakmice.

Problem je riješen tako da je umjesto Šibenke na kadetskom prvenstvu u Splitu, uz blagoslov stručnog tajnika HKS-a Vlatka Mamića, nastupila reprezentacija Šibenskog saveza. Momčad koju su, osim momaka iz Šibenke i Osvita, činili i mladi košarkaši Ražina i tišnjanskog Rastovca: Petrović, Dražić, Božikov, dva Poljička, Balić, Marić, Junaković, Aužina, Berak, Jurić i Markov. S trenerima Jelavićem (Šibenka) i Mikuličinom (Osvit).

Na splitskim Gripama osvojena je brončana medalja ili treće mjesto na prvenstvu Hrvatske. Kao prvo odličje u bogatoj karijeri Dražena Petrovića.

image
Joško Šarić
Rtl Press

DRUŠTVO PRIJATELJA JADRIJE

– Dobro bi bilo da ponovno oživi Društvo prijatelja Jadrije. Kao pomoć članovima Mjesnog odbora na tom popularnom kupalištu, koje ima i status gradske četvrti. Vjerujem da bi se na taj način lakše riješili i ostali problemi. Ne samo obnova starih kabina – uvjeren je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

U tom smislu na Jadriji već dulje postoji inicijativa ili uvjerenje da bi sve bilo lakše kad bi Društvo preuzelo brigu o parkingu, lučici i sportskim terenima, te prikupljenim sredstvima rješavalo male komunalne teškoće. Gradska je "vlada" navodno suglasna da najavljeno Društvo prijatelja Jadrije na taj način dobije i svoj dio financijskog kolača.

Dr. Burić je samo podsjetio na vrijeme kad je Društvo prijatelja Jadrije plijenilo korisnim komunalnim zahvatima u tom dijelu šibenske rivijere.

KRIZA AUTORA I – NOVCA

Neće biti lako organizirati ovogodišnju "Dalmatinsku šansonu", koja će se definitivno svesti na samo jednu natjecateljsku večer ili Večer novih skladbi. Jedan od direktora šibenskog festivala lake glazbe Branko Viljac nije uopće "kontrirao" kad smo potencirali nimalo jednostavne pripreme za "Šansonu".

– U zadnje se vrijeme najčešće govorilo o krizi autora, a kako izbjeći priču o još težoj krizi, krizu novca!? Nije u aktualnoj situaciji, opterećenoj pandemijom, izvođačima lako osigurati novac za snimanje i aranžmane pjesama – pomalo zabrinuto zborio nam je Viljac.
 

20. travanj 2024 06:53