StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: obnavljaju se kabine na Jadriji kao uvod u kompletno uređenje legendarnog kupališta koje dogodine slavi 100 godina!?

Piše Ivo Mikuličin
2. travnja 2021. - 19:19

TROBONJAČA I ŠTAGLJAR POD RUKU!?

- Nikad nisam dobio toliko lajkova i pozitivnih komentara kao za moj intervju Šibenskom listu. Sa željom da mi bude prijatelj na Facebooku javio mi se i dr. Igor Štagljar, ugledni hrvatski stručnjak iz Kanade. Ta mi je informacija dodatno simpatična jer mu je otac bio istaknuti veslački reprezentativac, te veliki prijatelj veslača šibenske Krke. Navodno je Igor kao mali nerijetko stizao u Šibenik na očeva druženja s „krkašima“.

- Tko zna možda jednog dana i nas dvojica budemo radili nešto zajedno na stručnom planu – javio nam se iz Rijeke, trenutačno najpopularniji hrvatski imunolog dr. Zlatko Trobonjača, čiji su korijeni iz Bratiškovaca.

Dr. Trobonjača nam o tome, doduše, nije htio službeno govoriti, ali doznajemo da je trenutačno pri završetku znanstvenog projekta, u kojemu je prvi suradnik jedan portugalski stručnjak. Ocjenu njihova zahtjevnog posla dat će, dakako, EU komisija.

VIJEĆNICA KAO SABOR

Posve novi izgled imat će šibenska Gradska vijećnica poslije završetka započetih građevinskih radova. Ne samo izvana, nego s promijenjenim interijerom. Zavirili smo malo u projekt, te zaključili da će Gradska vijećnica svojim unutrašnjim uređenjem uvelike podsjećati na raspored sjedišta u Hrvatskom saboru.

- Vijećnica će imati fiksna sjedišta umjesto dosadašnjih „običnih“ stolica. Istodobno, sjedišta će imati drugačiji raspored. Gradski čelnici sjedit će ispred prozora, koji gledaju na katedralu sv. Jakova, dok će vijećnici biti smješteni nasuprot njima – objasnio nam je Ante Galić, tajnik Grada Šibenika.

Vrijedi i (polu)ozbiljna usporedba da je dosadašnji raspored na sjednicama Gradskog vijeća bio više nalik na razred s učiteljem i učenicima u klupama ispred njega.

ZASLAĐENA OBLJETNICA

„I dok vrime sve nas minja, s rogatim se ne moš bosti, još je lipa ka kraljica Jadrija moje mladosti“. Tako su zajednički prije desetak godina zapjevale šibenske klape Maslina i Bonaca u čast gradskom kupalištu Jadrija, koje dogodine slavi 100. obljetnicu osnutka.

Zadnje informacije govore kako će ta obljetnica biti zaslađena obnovom kabina u istom stilu, u kojemu su napravljene davno u minulom stoljeću. Bolje rečeno, stilu, što podsjeća na star talijanska gradska kupališta.

- Projekt je već gotov, a potpisuje ga naš šibenski arhitekt Zoran Popović. Obnovljene kabine u izvornom obliku su samo početak kompletnog uređenja Jadrije. Slijedit će gradnja kanalizacijske mreže, te uređenje „bokuna“ od kabina do rive, koju smo nekad zvali „mali bazen“ – otkrio nam je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

A sredstva za uređenje!? Šibenska je „vlada“ uvjerena da će Jadrija dobiti financijski kolač iz europskih fondova, preciznije iz projekta Integralna teritorijalna ulaganja.

Jadrija, inače, kao dio javnoga pomorskog dobra pripada Šibensko-kninskoj županiji, ali su županijske vlasti dale Gradu Šibeniku taj dio obale u 100-godišnju podkoncesiju.

EKOVOĆE U ĐEVRSKAMA

Polako oživljava poljoprivreda u Đevrskama, mjestu, koje je gotovo opustilo poslije Domovinskog rata.

- Više smo nego zahvalni Šibensko-kninskoj županiji na financijskoj potpori revitalizaciji naših maslinika i voćnjaka. Pogotovu, što plodna zemlja nije korištena gotovo dva desetljeća – unisoni su 68-godišnji Janko Bjelanović i 35-godišnji Saša Ležajić, koji nisu napustili rodna ognjišta.

Bjelanović se poslije prvog maslinika sprema i za uređenje novog, dok se Ležajić bavi proizvodnjom ekovoća i povrća. Polako ih slijede i poljoprivrednici u susjednim mjestima, Nuniću i Biovičinom selu

NAŠA VANDA

U najavi šibenskog Festivala književnosti, koji je zajedno sa zlarinskim glumcem Leonom Lučevom inicirala šibenska književnica Olja Runjić, za oko nam je zapeo spomen pjesnikinje i sveučilišne profesorice Vande Mikšić.

Pamtimo je iz doba, dok je bila tajnica veleposlanstva Hrvatska u Parizu, kad je veleposlanik bio Marko Žaja, brat nogometaša Ante, a Dan državnosti u glavnom gradu Francuske pjesmom uveličala šibenska Bonaca. Stariji Šibenčani će se jamačno sjetiti Vandina oca Slavena Mikšića, nadarenog nogometaša, čiju je karijeru na Šubićevcu prekinuo dvostruki lom noge.

25. travanj 2024 10:27