StoryEditorOCM
ŠibenikPogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: kako je dolijala pročelnica Semira i trljaju li u Tisnom ruke nakon odlične festivalske sezone

Piše Ivo Mikuličin
19. rujna 2021. - 18:08

Bubalo pod ruku s Trobonjačom

- Bolnice su, nažalost, trenutačno pune relativno mladih ljudi, zaraženih korona virusom. Većina od njih glasno kuka, tuče se, figurativno rečeno, šakom u glavu što su propustili priliku za cijepljenjem – javio nam se iz Rijeke najpoznatiji hrvatski imunolog Zlatko Trobonjača, porijeklom iz Bratiškovaca.

Za tren je našao istomišljenika u bivšem šibenskom županu prof. Pašku Bubalu.

- Iako sam žestoki pobornik ljudskih sloboda i demokracije, uzalud se trudim da pronađem argumente za ponašanje antivaksera u trenutku, kad koronavirus opasno prijeti cijelom svijetu, ne samo Hrvatskoj. Znači li to da su u prošlosti ljudi trebali prosvjedovati, kad je Britanac Alexander Fleming otkrio antibiotsko djelovanje penicilina ili, kad je Nijemac Robert Koch otkrio streptomicin kao lijek protiv tuberkuloze!? Kao da su žitelji svijeta u minulim stoljećima bili mudriji od naših generacija - kazivao nam je Bubalo.

Semira, ipak, dolijala!

Zanimljiva je, nema sumnje, rekonstrukcija upravnih tijela u Šibensko-kninskoj županiji, na koju se odlučio župan Marko Jelić. Ne samo zbog smanjenja odjela sa 13 na 9, te orijentacije na dame, kad je riječ o novim pročelnicama. Jednako su zanimljive i reakcije na Jelićeve poteze.

- Nije li normalno da župan bira svoje prve suradnike!? Osobno mi je drago što je smijenio Semiru Škugor, dosadašnju pročelnicu za prostorno uređenje i gradnju. To je, zbog njezina neprincipijelnog političkog ponašanja, trebao uraditi i Jelićev prethodnik - kazivao nam je neslužbeni izvor iz Gradskog odbora HDZ-a.

Istodobno je i više nego indikativan stav Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj, koji pripada, ruku na srce, ideološki prilično šarenoj koaliciji županijske vlasti.

- Iznenadila su me naša, javna prozivanja Jelićevih poteza. Zar se to nije moglo, prije medijskih istupa, raspraviti na zajedničkoj, koalicijskoj razini – kazao nam je u otvorenom, više nego prijateljskom kontaktu tribunjski načelnik.

Tisno nije tisno

Tisno nije tisno. Dapače, pokazalo se vrlo širokim kod organizacije Dimension festivala u tom općinskom središtu na otoku Murteru. Tišnjani su odjednom ugostili čak dvije tisuće gostiju, mahom iz Velike Britanije.

- Kad se vratimo kući naši će sugrađani s nevjericom slušati priče o neviđenom guštanju na moru i suncu, te, dakako, uz elektroničku glazbu - unisono su govorili festivalski gosti.

Ni ekonomska računica ne govori protiv organizacije festivala u Tisnome.

- Svaki festivalski gost trošio je u prosjeku dnevno oko 105 eura, što je znatno više od uobičajene turističke potrošnje u našem mjestu – nije krio zadovoljstvo Filip Henjak, direktor Turističke zajednice općine Tisno.

Zdravstveni turizam na čekanju

Iako se ne može potužiti na ovoljetni promet, u kojemu nisu rijetki strani turisti, Dental Centar Dubravica u Vodicama će, očito, počekati s izgradnjom najavljenog hotela za potrebe zdravstvenog turizma. Projekta, koji je bio medijski prezentiran prije početka pandemije korona virusa.

- Valja dobro procijeniti trenutak za ulaganje, pa i ima li uopće smisla tako velika investicija – kazao nam je dr Ivica Dubravica.

Njegov oprezan stav vjerojatno će malo poljuljati mišljenje žirajskih Amerikanaca, braće Joška i Tonča Romana, žitelja New Yorka.

- Dental Centar Dubravica nimalo ne zaostaje kvalitetom za američkim stomatolozima, a cijene su kudikamo povoljnije - kazivao nam je Tonči Roman, koji svaki dolazak u zavičaj koristi i za pregled u vodičkom Dental centru Dubravica.

Šibenka o Federeru

Znate li tko je Azra Đurđević? To je šarmantna Šibenka sa švicarskom adresom, koja je producentica nedavno snimljenog dokumentarnog filma o najvećem svjetskom tenisaču pod naslovom „Roger Federer – The Reunion“. Riječ je o starijoj kćerki Reiza Đurđevića, nekadašnjeg sidruna među vaterpolistima Solarisa i bivšeg juniorskog reprezentativca(op.p. generacija Pavić, Lončar…).

- Naša djeca su ponosna na svoj šibenski identitet, pa u pravilu ne propuštaju ljetovanja u Šibeniku. I mi se, to ne krijemo, iz rodnog grada u Švicarsku vraćamo uvijek zadovoljni. S baterijama, napunjenim nekom novom emotivnom energijom – unisoni su Recko, kako su ga zvali suigrači u Crnici, i supruga mu Snježana.

19. travanj 2024 13:55