StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Juričev se neće kandidirati za šeficu županijskog HDZ-a, a Plenković se neće miješati u izbore?!

Piše Ivo Mikuličin
6. kolovoza 2021. - 21:03

Juričev se neće kandidirati

Saborska zastupnica (i bivša vodička gradonačelnica) Branka Juričev ne bježi od teze da u Županijskom HDZ-u vlada tek prividni (pred)izborni mir.

- Znam da me neki spominju kao moguću kandidatkinju za novu predsjednicu. No, za tako nešto su šanse, blago rečeno, minimalne. Važnije je od toga tko će biti kandidat ili kandidati za predsjednika jest moja želja da ne bude novih podjela u stranci. Da ne ponovimo greške stranaka, koje nas okružuju – otkrila nam je Branka.

Zadnja informacija oko predstojećih izbora HDZ-ovaca u Šibensko-kninskoj županiji govori kako se vrh stranke ni premijer Andrej Plenković neće miješati ili da će sve prepustiti stranačkoj bazi.

Nova škola u Vrpolju

- Ne tako davni potres nije toliko oštetio staru zgradu osnovne škole u Vrpolju, koliko je ubrzao proces oko izgradnje nove škole. U toj nakani imamo apsolutnu (financijsku) potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Uostalom, ministar Radovan Fuchs obišao je Vrpolje i na licu mjesta pozdravio našu zamisao o novom objektu – informirao nas je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

U fazi je dorada idejnog projekta nove škole, u kojoj bi nastava bila jednosmjenska, te uključivala i osnovce iz Perkovića.

- Prijavit ćemo se na javni poziv resornog ministarstva, te početi gradnju istog trena, kad sredstva budu odobrena – odgovorio je (ne)izravno na pitanje o datumu početka gradnje Danijel Mileta.

Senatori ili šljakeri?

- Bolje išta nego ništa – tako je komentirao Branko Viljac, jedan od ravnatelja Dalmatinske šansone činjenicu da je Arsenov rođendan obilježen samo koncertom Gradskog komornog orkestra.

No, od prve je prihvatio zamisao da dogodine Arsenova obljetnica bude obilježena na veleban način kao Oliverova u Veloj Luci.

- Slažem se da je prvi uvjet za to da mi, stariji šibenski glazbenici prebrišemo razlike u stajalištima, koje i nisu toliko velike. Dobar je i prijedlog da se idejno vodstvo oko tog projekta povjeri iskusnom Siniši Škarici. A mi, ostali bit ćemo njegovi senatori, pa, ako treba, i šljakeri. Uvjeren sam da bi sve bilo decentno. Na već prepoznatljiv, šibenski način - dodao je Viljac.

Triput više vridi

Na stari marketinški slogan „ A što dade triput više vridi“ podsjećaju aktualni poslovni rezultati šibenske Vinarije.

- Proizvodnja je utrostručena u odnosu na 2019. Dakako, da to prate i bolji poslovni rezultati, koji su vjerojatno i u skladu s povećanim brojem gostiju na šibenskom području. Naše je zadovoljstvo to veće što smo nagradom „Decanter“, bolje rečeno europskom broncom za čuveni „babić“ uvelike podsjetili na stare staze slave naše tvrtke – s guštom nam je otkrio Krešimir Lokas, predsjednik uprave šibenske Vinarije "Vinoplod".

U šibenskom Vinoplodu su jednako zadovoljni kako funkcionira novootvorena kušaonica vina, u kojoj nisu rijetkost ni strani turisti.

image
Kresimir Lokas i Juraj Sladić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zvona škoja moga

U petak, 6. kolovoza organizira se mala fešta na Žirju. Koncertom grupe „Dalmatinski bardi“(Oliver Jakovčev, Nenad Petković…) obilježit će se 30. obljetnica Šibenskog rujanskog rata, ali i osvajanja famozne topničke bitnice na tom otoku. Na ratne uspjehe trebao bi podsjetiti jedan od junaka Šibenskog rujanskog rata, fetivi Žirjanin Goran Grguričin. Priredbu će, pak, obilježiti i dvije promocije.

Pjesme „Još boli ta praznina“, posvećene Arsenu i Oliveru, te skladbe „Zvona škoja moga“. Potonja je pjesma znak zahvalnost braći Mladenu i Marku Šare, koji su otoku svoje majke podarili nova zvona. Mala žirajska fešta je dio jubilarnog, petog Žirajskog kulturnog lita, što se mahom odvija ispred stare crkve sv. Mikule iz 16. stoljeća.

Alan ljubi tajno

Na šibenskoj kavici više nego poznato lice: maestro Alan Bjelinski.

- Kao da se čudite što me vidite u Šibeniku!? A nema nigdje boljeg odmora i čišćeg mora nego u šibenskom priobalju. Uostalom, moja je majka pijanistica Ljerka Pleslić rođena Murterinka. Moj nono Izidor je poznati Murterin – otvorio nam se Alan prije neizbježnih glazbenih tema.

Treća sudionica ćakule na rivi, plavokosa dama šibenskih korijena nije puno pričala. No, puno su govorili njezini (i Alanovi) međusobni pogledi. Nema zapravo dvojbe: Bjelinski ljubi, kao u poznatoj Arsenovoj pjesmi, djevojku iz moga kraja.

Sa željom da sve ostane njihova slatka mala tajna.

image
Alan Bjelinski
 
Ante Čizmić/Cropix
16. travanj 2024 12:04