StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Mileta brani Jelića zbog tvrđave sv. Nikole, Šibenčani udrili na zaje***ciju

Piše Ivo Mikuličin
15. kolovoza 2021. - 18:36

Mileta brani Jelića!?

Brigo moja prijeđi na drugoga! Je li ta stara izreka primjerena za odluku novoga šibensko-kninskog župana Marka Jelića da upravljanje Tvrđavom sv. Nikole prepusti Gradu Šibeniku ili je riječ o uspješnoj političkoj diplomaciji!?

- Tvrđava kulture dobro upravlja s ostale tri šibenske tvrđave, pa je logično, zbog kompetencije i uspješnosti upravljanja, da vodi brigu i o četvrtoj, Tvrđavi sv. Nikole – objasnio je Jelić svoj stav. I dočekao šibensku zajebanciju u stilu „Možda bi, s obzirom na nemale uspjehe Burićeve „vlade“, najbolje bilo da Marko Jelić Gradu Šibeniku prepusti i upravljanje županijom!?“

U Jelićevu obranu ustao je, međutim, HDZ-ov dogradonačelnik inž. Danijel Mileta:

- Novi župan se zasad pokazao vrlo susretljivim!

Armature opasale sv. Ivana

Armature su opasale Tvrđavu sv. Ivana kao najbolji znak da se nemali građevinski radovi na obnovi tog povijesnog objekta primiču kraju.

- Nema dvojbe da će građevinski radovi biti gotovi do kraja godine, a tvrđava u punoj funkciji početkom iduće turističke sezone - najavio je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

Prava je istina da građevinskim „zahvatima“ ne završava realizacija projekta na Sv. Ivanu. U tijeku je čak 27 javnih nabava, koje su, osim u građevinskom dijelu, usmjerene i na uređenje interijera. Posao je, kažu, toliko osjetljiv da će biti potreban i probni rad obnovljene tvrđave!

Bez vrčine

Ovih dana nam nerijetko pada na pamet pokojni šibenski književnik Ivo Brešan. Povod za to je tekst književnika (i novinara) Ante Tomića, u kojemu navodi „tri ozbiljna argumenta protiv izgradnje Pelješkog mosta“.

- Nisu ti, Ivo, književnici Miljenko Jergović i Ante Tomić toliko loši momci, koliko uporno i pod svaku cijenu žele ići u „kontru“. Nijekati neko zajedničko, opće mišljenje - znao nam je kazivati pokojni Brešan.

Uvažavajući Brešanovo mišljenje, žestoko smo protiv, ne tako davne, splitske vrčine (po glavi), iako se Tomić, kad je riječ o Pelješkom mostu, najblaže i grubo rečeno, zaista posrao.

Bakama i djedovima

Spot duhovne pjesme „U zagrljaju vrimena“, koju potpisuju Šibenčanin Frane Bilić i Trogiranin Joško Čaleta, a koja je u Godini obitelji posvećena djedovima i bakama, stigao je, kako je najavljeno, i do Vatikana.

- Spot pjesme će biti emitiran na svim katoličkim televizijama u svijetu. Ja sam posebno zadovoljan činjenicom da je u spotu više nego pristojan broj kadrova iz našeg Šibenika - sa zadovoljstvom nam je otkrio šibenski pjesnik Frane Bilić.
Pjesmu je, inače otpjevao (i odsvirao) zagrebački ansambl „Lado“.

image
Frane Bilić
Nikša Stipaničev/Cropix

Ekskurzije u Knin?

Inicijativa vrijedna pozornosti, koja je krenula od hrvatskog branitelja, kninskoga Šibenčanina Igora Romića.

- Zašto hrvatske osnovne škole, baš kao što organiziraju ekskurzije u Vukovar, ne bi jednako djecu vodile i na Kninsku tvrđavu!? Vukovar je zaista sveto mjesto Domovinskog rata, ali Knin i Kninska tvrđa svjedoče o cijeloj hrvatskoj povijesti. Od kralja Zvonimira do Oluje. Nije li red da se o tome naša djeca informiraju na pravi način. Konačno, na taj način bi se i Knin budio iz mrtvila, u koje upada u jesensko-zimskom razdoblju - izravno nam se obratio Romić.

Posredno nas je podsjetio na pokojnog Šibenčanina i ravnatelja kninske gimnazije prof. Paška Paića, koji je tijekom Domovinskog rata branio Kninsku tvrđavu od nekih barbarskih zamisli da se ona dijelom pretvori u građevinski materijal!

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Aladrović i 'šibenski rujan'

Očekivani susret na Jadriji, gdje godinama ljetuje ministar Josip Aladrović.

- Jadrija mi je ljetna baza, odakle sam skoknuo ne samo do Knina, već i do Hercegovine, Makarske… - reagirao je na prvu.
Politika je, međutim, bila neizbježna. No, na poseban način.

- Pročitao sam od prve do zadnje stranice knjigu „Sjećate li se šibenskog rujna?“ Taj šibenski duh zajedništva iz Domovinskog rata valja prenijeti u hrvatsku svagdašnjicu. Ne mora uvijek koalicija biti i politička trgovina. U našem požeškom kraju koaliraju normalni ljudi, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Bez trgovine, ucjena.

16. travanj 2024 08:31