StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Restović i Glavaš ‘rade‘ za Zekanovića: kandidat desnice mogao bi zadati HDZ-u prilične glavobolje. On im je najozbiljniji suparnik

19. veljače 2021. - 20:05

- Duboko sam uvjeren da stojim pored budućega gradonačelnika Šibenika! - kazao je nekidan Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, promovirajući kandidaturu Tončija Restovića za šibenskog "poteštata".

No, ja sam isto tako duboko uvjeren da sam Grbin zna unaprijed da su za SDP ovi lokalni izbori, ma koliko bitni i njemu i stranci, unaprijed izgubljeni. I da cijeli njegov trud nije skopčan s tim da SDP preuzme vlast u Šibeniku, ili negdje drugdje. Jer zna da mu stranka za to nije sposobna. Nego je njegov prvenstveni cilj da na ovim izborima on preuzme vlast u SDP-u. Promovirajući i nagrađujući ljude koji su mu pomogli da pobijedi Bernardića i postane predsjednik onog što je još ostalo od nekadašnje Stranke demokratskih promjena, odnosno Socijal-demokratske partije Hrvatske.

Grbin promovira Restovića

Grbin, ukratko, gradi svoju vlastitu kadrovsku infrastrukturu, stavlja sebi odane ljude. A kakav je, takav je, Tonči Restović trenutačno je najbolje što on u Dalmaciji ima. Zato ga je i ispromovirao najprije kao prvog čovjeka SDP-a u Dalmaciji, pa ga je nakon toga postavio i kao vanjskog člana Odbora za pravosuđe hrvatskog Sabora.

Odvjetnik je, to će mu dati na važnosti. Osim toga, guraju ga za gradonačelnika, pa mu moraju malo podebljati kurikulum i uozbiljiti titule i kompetencije. Ne može ostati samo na peterostrukom šampionatu Europe u pikadu i Texas holdem pokeru. Stranka ga, odnosno Peđa, prati i ima velike planove s njim. Prati ga, naravno, i Franko Vidović iako nije bio na predstavljanju. I čeka da se spotakne. Odnosno, izgubi izbore u svibnju. On će mu u tome maksimalno pomoći, odnosno neće mu odmoći. Jednako kao što su i Restović i Klarin pomogli njemu i Bernardiću na izborima za Sabor u lipnju i srpnju prošle godine. Parola je bila - što gore, to bolje.

Na isti način na koji promovira Tončija Restovića u Šibeniku, Grbin promovira i Joška Klisovića u Zagrebu. A rezultat će biti isti ili sličan ovom u Šibeniku. Kako god će podjela glasova između Restovića (SDP) i Glavaša (NL SP) koji računaju na isto biračko tijelo pomoći Željku Buriću u HDZ-u da pobijedi, možda čak i u prvom krugu, tako će i kandidatura Joška Klisovića, neovisno sad o njegovoj kvaliteti, odmoći favoriziranom Tomislavu Tomaševiću i pomoći već otpisanom Milanu Bandiću. I ponovno ga uskrsnuti, kao i toliko puta dosad.

Tako će njihovi protivnici moći reći da je glas za SDP zapravo glas za HDZ, odnosno Milana Bandića u Zagrebu. Ili što bi rekao Petrina, da je sve to isto sr..., samo drugo pakovanje. Tko bi od toga, osim Stipe, mogao (još) profitirati u Šibeniku? Pa mogao bi, još jedanput, na skroz drugom kraju političkog spektra, Hrvoje Zekanović, koji bi se u ovakvoj konstelaciji kadrova mogao lako probiti u drugi krug izbora za šibenskoga gradonačelnika.

Za koga ćete osim za mene?

Posebno ako predstavi sebe kao jedinog kandidata desnice.

- Nemate za koga drugoga glasati nego za mene. Ja sam jedini mogući izbor, pored tri kandidata ljevice, Restovića, Glavaša i Željka Burića! - poručit će Zekanović. I napraviti HDZ-u prilične glavobolje. Jer, on im je puno opasniji i ozbiljniji suparnik nego što je to iz naftalina izvučeni Mario Kovač i prilično ispuhani Domovinski pokret Miroslava Škore, koji iz dana u dan gubi dah i razlog postojanja. Pogotovo ako se Zekanović, kako govore neslužbene informacije, udruži s Mostom koji je, za razliku od Škorine ekipie, prilično živ i žilav u gradu Šibeniku.

Na prošlim je, lanjskim izborima u Krešimirovu gradu osvojio sedam posto, ili 1300 glasova. A to nije malo ni zanemarivo. To bi, i u ovim uvjetima, kada je broj vijećnika u GV-u smanjen na 21 umjesto dosadašnjih 25, da se prenese na lokalne izbore, jamčilo barem jednog vijećnika, jer je prag potrebnih glasova za ulazak u šibenski parlament povećan sa smanjenjem broja vijećnika. Ne zna ministar Malenica šta radi, e? I kome to ide na ruku.

Najviše HDZ-u. A najmanje malim strankama. Dok se javnost istodobno zabavlja smanjenjem broja vijećnika i navodnim uštedama zbog manjeg broja naknada. U svakom slučaju, bit će veselo. I zanimljivo. Do izbora 16. svibnja je manje od sto dana.

19. travanj 2024 21:03