StoryEditorOCM
ŠibenikPandemija predugo traje

Ravnatelj bolnice u Šibeniku: Osoblje je iscrpljeno, slažu se krizni planovi

Piše šibenski.hr
9. siječnja 2022. - 10:00

Omikron se širi - raste dnevni broj zaraženih u svijetu. Bliži se tri milijuna. I dalje velik udio zaraženih među testiranima u Hrvatskoj - veći od 43 posto. Njih osam tisuća 817. Na bolničkom je liječenju tisuću 820 pacijenata. Na respiratoru 249. Preminulo je 36 osoba. Cijepljeno je gotovo 56 posto ukupnog, odnosno 66 i pol posto odraslog stanovništva. Novim ograničenjima okupljanja i strožim kontrolama od ponedjeljka - pokušat će se suzbiti širenje zaraze u petom valu pandemije.

Velik porast broja zaraženih koronavirusom odrazio se na stanje u šibenskoj bolnici, u kojoj jučer nije bilo slobodnog respiratora.

- Situacija u šibenskoj bolnici se mijenja iz sata u sat, na današnji dan imamo 64 osobe na COVID odjelima, od toga je 17 osoba u jedinici intenzivne njege, a od tih 17 njih 14 je na respiratoru. Jučer smo imali gotovo alarmantnu situaciju, našli smo se poziciji da možda nećemo moći staviti sljedeću osobu na respirator, sad je situacija ipak malo bolja, imamo još šest slobodnih respiratora u ovom trenutku. Ukupno imamo 20 respiratora na raspolaganju za liječenje COVID pacijenata, rekao je Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije, za središnji Dnevnik HTV-a.

Na pitanje jesu li bili u situaciji gdje su zbog preopterećenosti morali slati pacijente u druge gradove, Stipaničev je odgovorio kako za sada još nisu bili u toj situaciji.

- U dogovoru s drugim gradovima šaljemo pacijente zbog drugih razloga u njihove ustanove, ali za sad još nismo bili u situaciji da zbog manjka kapaciteta moramo koristiti druge ustanove. Split je u jednako teškoj i nezavidnoj situaciji kao i mi, iako smo konstantno u kontaktu s profesorom Meštrovićem koji je naš regionalni koordinator, na KBC Split se u ovom trenutku ne možemo osloniti. U našoj županiji imamo i kninsku bolnicu koja nam je uvijek na raspolaganju pa njima možemo poslati pacijente, rekao je Kristijan Stipaničev, dr. med.

- Osoblje je iscrpljeno, ovo traje već dvije godine, njihov požrtvovan rad je vrijedan svakog divljenja, stavili su pacijente i posao ispred sebe, ispred svojih obitelji, tako da im zaista treba odati veliku počast. Krizni planovi se slažu, uvijek imamo planove što i kako dalje, tako da se nećemo dovesti u situaciju da ne možemo primiti sljedećeg pacijenta, kaže ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije za HTV.

Stipaničev je rekao kako cijepljenje građana puno znači, ali je i istaknuo važnost pridržavanja epidemioloških mjera.

- U ovom trenutku, u ovom petom valu, u sljedećim tjednima, ono što nam najviše znači je da se ljudi drže mjera, da se ne druže u velikim skupinama, nose maske i zapravo štite druge i sami sebe, ističe Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije.

Najvažnije je slijediti upute epidemiologa. U Šibensko-kninskoj županiji broj zaraženih sve je veći.

- Apeliramo na građane da što manje borave u zatvorenim prostorima, pogotovo da se nepotrebna druženja i zabave reduciraju na najmanju moguću mjeru, rekao je Željko Huljev, epidemiolog ZZJZ Šibensko-kninske županije.

Uz strože mjere ključna je kontrola njihova provođenja, piše HTV

25. travanj 2024 19:51