StoryEditorOCM
ŠibenikZBOGOM, ‘LIMENKA‘

Prvi smo ušli u novoizgrađeni objekt u kome se sređuju finese: 80 mališana iz Crnice i Njivica u novom vrtiću

Piše Katarina Rudan
12. kolovoza 2022. - 18:40

Osamdesetero mališana iz šibenske gradske četvrti Crnica i područja Njivica na jesen će krenuti u novu "Ljubicu".

Stari, montažni objekt koji su Crničani nazivali "limenka" ostao je dio prošlosti. Imao je 43 godine, pohađale su ga i pamte generacije danas odraslih ljudi, njihova djeca, ali i unučad, koji su svoje vrtićke dane i godine provodili u "limenci", u Dječjem vrtiću "Ljubica".

Odavno taj objekt nije zadovoljavao pedagoške standarde, a objektivno se "limenku" nije moglo dograđivati niti u širinu niti u visinu. Grad Šibenik, kao osnivač odgojne ustanove rane i predškolske dobi djece, dugo se pripremao za izgradnju novog, modernog vrtića u Crnici koji će zadovoljavati sve pedagoške standarde. No, trebalo je nekoliko godina stručnim službama Grada da riješe kompleksna imovinsko-pravna pitanja i sudske sporove uz to vezane, te dodatno prošire prostor za novi vrtić.

Došlo do razdvajanja

U međuvremenu, točnije 2017. godine, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, s obzirom na ukupan broj djece u instituciji "Gradski vrtići", došlo je do razdvajanja ustanove u dvije: Dječji vrtić "Šibenska maslina" i Dječji vrtić "Smilje".

Crnička "Ljubica" našla se u mreži dječjih vrtića ustanove DV "Smilje", u kojoj je još sedam područnih objekata i to: "Veslo" u Zatonu, "Šibenski tići", "Ciciban", "Vjeverica", "Građa", "Tintilinić" i "Mali Mihovil" u Šibeniku. Valja naglasiti da je "Ljubica" prvi vrtić u Šibeniku nakon dugo vremena, koji je izgrađen iz temelja. Izgradnja je počela krajem 2020., svi građevinski i obrtnički radovi su završeni, stigao je namještaj, uređuje se okoliš...

– Uglavnom je sve gotovo. Drugi tjedan treba stići kuhinja, nekoliko sprava za dvorište i to je to. Rekla bih, u pitanju su finese. Čekamo i priključenje na plinovod i onda će uslijediti tehnički pregled objekta i izdavanje uporabne dozvole. Inače, u vrtiću će biti, a upis je već obavljen, dvije vrtićke i dvije jasličke skupine djece te smo zaposlili nekoliko novih odgojiteljica – rekla nam je ravnateljica ustanove DV "Smilje" Gorana Rakić, te dodala da "Ljubica" sada postaje centralni vrtić ustanove DV "Smilje", koju će u novoj pedagoškoj godini pohađati ukupno oko 480 djece.

– Kad sve bude u funkciji i fizički ćemo se razdvojiti od DV "Maslina", koji nam je pružao, i još uvijek pruža, usluge pripremanja hrane i pranja robe. U "Ljubici" je, osim centralne kuhinje i praonice, i skladište, tu je i prostor za stručno-razvojne službe, te za našu krojačicu. Tamo će se preseliti pedagoginja i zdravstvena voditeljica koje sada urede imaju u našem vrtiću "Šibenski tići" na Šubićevcu. Tu će biti i psiholog, a jedna je soba previđena za logopeda ili rehabilitatora, ovisno o tome koga ćemo uspjeti dobiti jer su to zanimanja kojih na tržištu rada naprosto nema.

Velika dvorana

U "Ljubici" imamo i jednu veliku polivalentnu dvoranu u kojoj će se u budućnosti odvijati sportski program, na jesen odmah kreće program "Balarin", a bit će i drugih aktivnosti. Dakle, sve ono što jedna ustanova predškolskog odgoja mora imati bit će na jednome mjestu, a blizu uprave "Smilja" – govori ravnateljica Rakić. Naime, uprava u kojoj su ravnateljica, administrativna tajnica, tajnik ustanove, psihologinja te računovodstvo, nalaze se u jednoj od upravnih zgrada nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Crnici, te tu ostaju do daljnjega.

Objekt vrtića "Ljubica" prostire se na parceli ukupne površine tisuću i pol četvornih metara, sastoji se od podruma, prizemlja, kata, te ravnog krova s velikom terasom. Ukupna vrijednost investicije je oko 18 milijuna kuna s PDV-om, a financira se iz gradskog proračuna. Iako su u gradskoj upravi vjerovali da će makar dio sredstava uspjeti "vratiti" u proračun iz europskih izvora, prema svemu sudeći to se neće dogoditi. Zašto, doznajemo od Danijela Milete, zamjenika šibenskoga gradonačelnika.

– Natječaji za povlačenje sredstva iz Nacionalnog programa oporavka (NPO) kasnili su više od godinu dana, a naš je vrtić već bio u izgradnji. Očekivali smo, s obzirom na to da je to bila praksa europskih fondova u financijskoj omotnici 2014.-2020., da će se moći prijaviti i objekti koji su u izgradnji. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je iz nama nepoznatih razloga tu praksu prekinulo.

Kad je prije nešto više od mjesec i pol dana objavilo poziv na dodjelu nepovratnih sredstva "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova", projekt "Ljubica" nismo mogli prijaviti – rekao nam je Danijel Mileta. Na taj poziv, Grad je prijavio proširenje kapaciteta dječjeg vrtića "Šibenski tići", za što posjeduju građevinsku dozvolu i glavni projekt.

'Topla veza'

– Maksimalan iznos koji možemo dobiti je 2.448.000 kuna, a rezultat očekujemo do kraja godine. Radi se o prvoj fazi proširenja kapaciteta, odnosno gradnji dodatnog objekta za dvije nove dječje skupine s vlastitim garderobama i sanitarnim čvorovima, te nužnim pratećim sadržajem, koji će s postojećim objektom biti povezani tzv. toplom vezom, odnosno mostom.

Vrijednost prve faze s PDV-om procjenjuje se na oko 3,5 milijuna. Inače, ukupna vrijednost projekta, dakle prve i druge faze, je oko šest milijuna kuna. U drugoj fazi planirana je izgradnja samostalne dvorane za rekreaciju dimenzija 12 x 12 metara, kao višenamjenskog prostora sa svlačionicama i sanitarnim čvorovima, uključujući onaj za djecu smanjene pokretljivosti, spremište rekvizita te kabinet s garderobom – rekao nam je Mileta, te dodao da Grad Šibenik na tomu ne misli stati.

– Velika želja nam je i u nekom je srednjoročnom planu, na gradskom terenu na Mažuricama sagraditi veliki dječji vrtić za 180 djece, čime bi značajno podigli kvalitetu boravka djece u predškolskoj ustanovi, jer bi time mogli zatvoriti četiri vrtića u jugoistočnom dijelu grada koji se nalaze unutar stambenih zgrada, što nije po pedagoškom standardu, i još bi bilo prostora za dodatne dvije grupe djece. To su vrtići "Veseljko", "Radost", "Jutro" i "Pčelica" – zaključio je Danijel Mileta.

23. travanj 2024 03:09