StoryEditorOCM
ŠibenikNovi projekti doma za starije

Prioritet uprave šibenskog Cvjetnog doma je uređenje prostora za osobe koje boluju od Alzheimera i drugih demencija, jer su potrebe sve veće

Piše Katarina Rudan
23. listopada 2021. - 14:45
Ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić s gotovom dokumentacijom za projekt uređenja prostora u niskom prizemlju zgradeNiksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

O nužnosti uređenja prostora za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije uprava Doma za starije osobe Cvjetni dom Šibenik promišljala je niz godina. S obzirom na to da zgrada Cvjetnog doma, koja se nalazi u gradskoj četvrti Vidici, nema prostornih mogućnosti dogradnje, a time i povećanja prostora, jedina realna mogućnost "stvaranja" prostora za potrebe korisnika koji boluju od Alzheimera i drugih oblika demencije bila je u niskom prizemlju zgrade. Međutim, taj dio zgrade, površine oko 350 kvadrata, godinama je koristila služba županijskog Zavoda za mirovinsko osiguranje i trebalo je čekati na njezino iseljenje kako bi se uopće krenulo s pripremama za provedbu projekta. Iselili su se prije nepune dvije godine i uprava je tada dala izraditi projekt potpunog uređenja prostora po najsuvremenijim standardima za boravak dementnih osoba.

– Ukupna investicija procjenjuje se na oko 2,5 milijuna kuna jer je prostor potrebno kompletno obnoviti; od vodovodnih i elektro instalacija, kanalizacije, sanitarnih čvorova do uređenja soba za boravak korisnika, prostorije za medicinsko osoblje, blagovaonice, čajne kuhinje, dnevnog boravka, uređenja Snoezelen senzorne sobe za psihofizičku rehabilitaciju korisnika te strojarnice. Iako taj dio ima poseban ulaz s vanjske strane zgrade, liftom će biti povezan s ostatkom objekta, što će činiti jednu cjelinu. S donje strane postoji i manja terasa koju ćemo urediti i bit će idealna za izlazak korisnika – govori ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić. Prema glavnom projektu rekonstrukcije i prenamjene prostora, planiran je smještaj 12 osoba s posebnim tretmanom i potrebama u sedam smještajnih jedinica. Dvije dvokrevetne smještajne jedinice predviđene su kao dnevna bolnica, a pet za stalni boravak korisnika.

Sve manje zdravih pokretnih osoba

Ukupna investicija, nastavio je Ninić, bila bi veća da nije realiziran projekt energetske obnove zgrade Cvjetnog doma, te su i u niskom prizemlju promijenjeni prozori i vrata. Na pitanje kako osigurati 2,5 milijuna kuna za provedbu projekta, Ninić odgovara:

– Naravno da Dom ne raspolaže s toliko sredstava, a teško bi to mogla financirati i Šibensko-kninska županija, koja je osnivač naše ustanove, tako da računamo na sredstva iz fondova Europske unije. Projektna je dokumentacija u županijskoj Razvojnoj agenciji, čiju stručnu podršku imamo, kao i kod projekta energetske obnove te drugih projekata. Čekamo otvaranje nekog natječaja i da projekt kandidiramo – odgovorio je, uvjeren da na realizaciju neće morati čekati godinama. Naime, kaže da je iz godine u godinu sve više zahtjeva za stacionarni smještaj nepokretnih i polupokretnih osoba, uključujući tu i osobe s nekim oblikom demencije, dok interes za dolazak u dom zdravih pokretnih osoba znatno opada. Razlog je to što su u Domu odlučili i dio prostora u prizemlju zgrade prenamijeniti za dementne osobe, u dijelu poviše jedinice za koji imaju ovaj gotovi projekt.

image
Ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

– Kapacitet je našeg doma 314 korisnika, a trenutno ih je smješteno 300. Od tog je broja čak 140 nepokretnih osoba, a polupokretnih i pokretnih osoba je po 80. Poznato je da je kod nas u Dalmaciji tradicija da starije osobe ostaju u svojim kućama dokle god se mogu sami o sebi brinuti. Uz to, već niz godina postoje i razni oblici izvaninstitucionalne skrbi o starijima i nemoćnima, koja se financira iz Europskog socijalnog fonda ili iz nacionalnih izvora, tako da ne čudi što je sve veći pritisak na stacionarni smještaj u domovima. Taj prostor u prizemlju s 14 kreveta u ovo vrijeme pandemije služi nam za izolaciju osoba pozitivnih na COVID infekciju. Sada je, hvala Bogu, prazan i nadamo se da će tako i ostati. Korona nam je glavni razlog što on već nije preuređen. Inače, naš je plan do siječnja adaptirati ga vlastitim sredstvima i u njega smjestiti deset do dvanaest osoba oboljelih od Alzheimera i drugih demencija. Trenutno je u Domu desetak takvih korisnika, koji su smješteni po katovima, po dvoje na svakom. Ovo će biti znatno bolje rješenje jer će se oni nalaziti u jednom prostoru, našem će osoblju biti lakše raditi i brinuti se o njima – rekao je Ninić i dodao da bi u konačnici, kad se prenamijeni dio prizemlja te realizira projekt u niskom prizemlju, u Cvjetnom domu moglo boraviti oko 25 osoba s Alzheimerom i drugim demencijama.
– Nažalost, zbog nedostatka adekvatnih uvjeta i prostora, danas ne možemo primiti toliki broj osoba, a pritisak je sve veći – reče.

Fotonaponska elektrana

Osim energetske obnove zgade, koja je počela u veljači 2020. godine i okončana je ovog ljeta, te planiranih investicija za potrebe korisnika s Alzheimerom i drugim demencijama, uprava Cvjetnog doma priprema još dva projekta – postavljanje fotonaponske elektrane na krovištu zgrade i gradnju protupožarnog stubišta. Sa svim projektima i planovima, navodi Ninić, upoznao je šibensko-kninskog župana Marka Jelića, koji ih je podržao i obećao potporu Županije kao osnivača.

image
Na objektu Cvjetnog doma nužno je sagraditi i protupožarno stubište
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

– Kad je 2017. godine održana terenska vježba civilne zaštite "Cvjetni dom 2017.", u kojoj je improviziran požar u domu te je trebalo evakuirati korisnike, pokazalo se da na objektu, koji je izgrađen prije 50 godina, ima nedostataka u pogledu sigurnosti naših korisnika. Grad Šibenik već je reagirao i nedavno je probijena cesta kod Osnovne škole "Vidici", tako da Ulica branitelja Domovinskog rata više nije slijepa ulica. Više se ne stvaraju čepovi u blizini našeg doma, što je prije bio veliki problem jer je to otežavalo kretanje vozila, što je značilo i dulje vrijeme dolaska ili odlaska, na primjer, vozila hitne pomoći iz doma. Kod te vježbe pokazalo se da bi u slučaju požara na objektu problem bili prozori na četiri kata objekta koji nisu udovoljavali standardima. Kod energetske obnove prozore smo zamijenili protupožarnim vratima, a napravili smo i projekt evakuacijskog i protupožarnog stubišta, čija će realizacija koštati oko 700.000 kuna. Taj bi projekt uskoro trebao biti realiziran uz pomoć Županije – rekao je Ninić.

Drugi je projekt fotonaponska elektrana (FNE), koja kao obnovljivi izvor energije uključuje kolektore za grijanje vode, a služili bi i za proizvodnju električne energije.

– Za petnaestak dana očekujemo da će biti gotov glavni projekt i ostala potrebna dokumentacija. Procijenjena vrijednost projekta je 850.000 kuna, a prijavit ćemo ga na natječaj za dobivanje sredstava iz EU fondova koji bi, prema našim informacijama, uskoro trebao biti raspisan – rekao je na kraju ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.

Energetska obnova zgrade

– Riječ je o investiciji vrijednoj oko 9,3 milijuna kuna, koja je obuhvatila obnovu i izolaciju fasade, zamjenu vanjskih zatvora, pojačavanje toplinske obloge ravnih krovnih ploča i prelazak na novi energent u sustavu grijanja – umjesto nafte, grijanje na plin. Za projekt je iz europskih izvora osigurano 3,8 milijuna kuna preko natječaja Ministarstva graditeljstva. Isto toliko osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, dok je preostali iznos, kao osnivač ustanove, osigurala Šibensko-kninska županija, putem kredita HBOR-a. Energetska obnova rezultirala je uštedom energije za grijanje i smanjenjem emisije CO2 za više od 60 posto, aenergetski razred objekta promijenjen je iz razreda D u razred B – kaže Ninić.

25. travanj 2024 11:25