StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik trči

Obilježava se Europski tjedan održivog razvoja: na Šubićevcu i ispred Azimuta najavljen bogati program za sve uzraste, evo detalja

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2021. - 14:25

U subotu, 2. listopada, 'Šibenik trči za održivi razvoj' pod motom '(ne)OKOLIŠ(aj) - OČISTI! Programom na dvije lokacije u organizaciji Udruge Kolektiv 4B, Azimuta i KU Fotopoetika, Šibenik se pridružuje obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja uz podršku Turističke zajednice Grada Šibenika i Zelenog grada d.o.o..

Program 'Šibenik trči za održivi razvoj' planiran je u parku na Šubićevcu gdje će se Šibenčani po prvi put moći okušati u popularnoj skandinavskoj aktivnosti – ploggingu, te na green stageu ispred Azimuta. Početak svih programa je u 10.30 sati i sve aktivnosti su besplatne za sudionike svih uzrasta.

U subotu, 2. listopada, što god Šibenčani odabrali – šumu na Šubićevcu ili livadu na rivi, neće pogriješiti. Naime, za samo nekoliko dana Šibenik će se pridružiti ostatku Starog kontinetna u obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja i učinit će to na dva mjesta.

Tako će u parku Šubićevac od 10.30 sati planinarsko – ekološka udruga Stribor održati besplatnu radionicu za djecu. Striborovci i Striborke djecu vode na put po Šubićevcu gdje će razgovarati o važnosti boravka u prirodi, učit će o biljkama i skupljati otpad. Prije toga će ispisati ekološke poruke koje će tijekom edukativne šetnje ostavljati na stablima kako bi ih pronašli oni manje ekološki osvješteni i njima se inspirirali. Dobrodošli su i roditelji, a svi stariji pozvani su na istom mjestu sudjelovati u ploggingu, poznatoj skandinavskoj aktivnosti koja spaja trčanje i/ili šetanje tzv jogging i skupljanje otpada.

Okupljanje ploggera planirano je u parku Šubićevac od 10 do 10.30 sati gdje će dobiti sav potreban alat (tzv štipaljke i vrećice za otpad koje je osigurao Zeleni grad) i prigodni poklon.

'Za udobnu odjeću morat će se pobrinuti sami, a plogging ide bilo kojom stazom kroz park/šumu jer gdje god nogom stupili u šumi stanje je alarmantno i, nažalost, ima se što za pokupiti iako taj dio Šubičevca zaista oduzima dah svojom prirodom. Ovo je savršena prilika da joj uzvratimo za dobro koje nam čini', poručili su organizatori, dodajući da je ovo idealna prilika za zajedničko druženje svih članova obitelji, ali i društva.

S njima u obilasku šume bit će i članovi Fotokluba Šibenika na svom zadatku, baš kao i krajobrazni arhitekt Mate Rupić koji će im u šetnji stazama otkriti dosad nepoznate ili manje poznate priče Šubićevca.

Za to vrijeme, također s početkom u 10.30 sati na livadi, odnosno green stageu ispred Azimuta u programu 'Šibenik trči za održivi razvoj' s ciljem obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta održat će promociju svog priručnika 'Plava Eko-patrola - priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj' koji je objavljen u sklopu projekta 'Plava Eko-patrola'", a koji je dobio pozitivno stručno mišljenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, ali i radionicu za djecu.

'Priručnik će biti predstavljen kroz radionicu pod nazivom "Hrana i održivost" namjenjenu djeci od 5. do 8. razreda, a na radionici će djeca moći iskusiti što su to neformalne metode učenja, dobiti odgovore na pitanja "Tko je preživio, a koga su pojeli nametnici?", "Kakve veze ima hrana s formulom 2+3=5?", osmisliti vlastiti sezonski tanjur i pokrenuti kotač posljedica', poručili su iz Argonaute, dodajući da su na radionicu koja je besplatna te nisu potrebne prethodne prijave dobrodošli i roditelji.

Radionicu provode koordinatori Plave Eko-patrole.

Paralelno s programom Argonaute, na livadi ćete pronaći i članove Ronilačkog kluba Roniti se mora koji su prije samo nekoliko dana održali jednu od najvećih ekoloških akcija čišćenja podmorja djeci pokazati s čime oni to čiste okoliš ispod razine mora, ali i onaj u šumama i na livadama.

20. travanj 2024 09:39