StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi put u Šibeniku

Ne kupujte odjeću za djecu, trampite se - na buvljaku!

8. studenog 2018. - 09:41

Ekonomično i ekološki prihvatljivo! Pod tim sloganom Šibenska udruga mladih (Š.U.M.) i klub "Azimut" organiziraju buvljak dječje odjeće. To je prvi takav sajam u Šibeniku, a održat će se u nedjelju, 11. studenoga, od 10 do 13 sati, u novouređenom prostoru "Azimuta", tzv. muzeju, kazala je u ime organizatora Snježana Klarić.

– Želimo potaknuti zainteresirane roditelje da pročešljaju ormare svoje djece, od 0 do 15 godina, te da višak prodaju ili razmijene na buvljaku. Cilj ove akcije je da se roditelji, s jedne strane, oslobode viška odjeće, obuće i ostalih dječjih potrepština, a, s druge, da oni koji trebaju garderobu za najmlađe članove svoje obitelji mogu tu istu garderobu nabaviti po simboličnim cijenama ili čak razmjenom – kazala je Snježana Klarić i dodala kako se ekološka dimenzija ovakvog buvljaka ogleda u tomu što slijedi koncept redukcije, ponovne upotrebe i reciklaže, iliti 3R – reduce, reuse, recycle.

S obzirom na veličinu prostora u kojem će se održavati, broj izlagača i štandova ograničen je na deset, a sudjelovanje je besplatno. Uz to, buvljak će imati i malo savjetovalište.

– Na štandu s nosiljkama i platnenim pelenama roditelji će moći dobiti savjet i odgovor na sva pitanja koja ih zanimaju o tomu, kao i o tzv. bebonosećim druženjima u kojima sudjeluju majke i očevi koji, umjesto kolica, koriste nosiljke za svoju djecu. Ta su druženja nastala na inicijativu dviju "friških" mama i nastojanja da se što bolje snađu u izazovima majčinstva. Počelo je s razmjenom osobnih iskustava, a sada je to popraćeno i stručnim savjetima. Ta se druženja održavaju redovito jednom tjedno, a rezultirala su i otvaranjem Knjižnice nosiljki, prve u Šibeniku, koja se nalazi u popularnoj narančastoj zgradi i gdje svi koji trebaju nosiljku za neku prigodu, izlet, putovanje ili slično mogu tu doći i posuditi je – zaključila je Snježana Klarić ističući kako, ovisno o odazivu roditelja, njihovim željama i potrebama, buvljak dječje odjeće može postati i stalna manifestacija.

19. travanj 2024 15:35