StoryEditorOCM
Šibenik"Moja tvrđava znanja"

Na šibenskim tvrđavama slobodan ulaz djeci i učenicima s područja grada Šibenika i Šibensko-kninske županije

Piše Šibenski.hr
26. veljače 2019. - 14:01

Sporazum o suradnji na projektu „Moja tvrđava znanja“ potpisali su danas na tvrđavi Barone šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić s Goranom Barišić Bačelić, ravnateljicom Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koja je osmislila i provodi ovaj edukativni projekt.

Sporazumom, koji na snagu stupa 1. ožujka 2019. godine, omogućava se slobodan ulaz na šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone djeci i učenicima s područja grada i županije u okviru organiziranih školskih i predškolskih grupa.

„Kulturna baština predstavlja naš vrijedan resurs koji smo dužni ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Potpisivanjem Sporazuma dajemo punu podršku ovom projektu koji će kroz kreativan pristup senzibilizirati mlade naraštaje od najranije dobi o važnosti očuvanja kulturne baštine“, poručio je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja Sporazuma.

Cilj sporazuma je osigurati djeci predškolskog i školskog uzrasta slobodan pristup kulturnim dobrima uključivanjem posjeta tvrđavama u programe terenske nastave obrazovnih ustanova na području grada i županije. Osim slobodnog ulaza na tvrđave, djeca se mogu detaljnije upoznati s povijesnim nasljeđem kroz edukativne sadržaje i programe koje je osmislila Tvrđava kulture u sklopu projekta „Moja tvrđava znanja“. Radi se o nizu radionica na kojima se kroz kreativan pristup djeci i mladima omogućuje da pobliže upoznaju, dožive i razumiju vrijednost spomeničke i kulturne baštine.

„Obrazovne ustanove su nositelji znanja i mjesto razvoja kulturne osviještenosti mladih naraštaja. Iznimno je važno omogućiti im što kvalitetnije načine obrazovanja novih generacija koje će nastaviti promovirati naše kulturno nasljeđe, čemu ovaj sporazum uvelike doprinosi“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Obnovljene šibenske tvrđave pravo su mjesto za upoznavanje s lokalnom baštinom, ali i za odgoj i obrazovanje djece i mladih željnih učenja kroz zabavu čemu i služe edukativni programi Tvrđave kulture osmišljeni upravo za njih.

„Inicirali smo potpisivanje sporazuma s ciljem povezivanja i suradnje naše ustanove, Grada Šibenika te Šibensko-kninske županije s obrazovnim ustanovama. Edukativnim programom „Moja tvrđava znanja“ potičemo razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja i poticanja interesa djece i mladih za lokalnu povijest, kulturu i baštinu“, istaknula je ravnateljica Gorana Barišić Bačelić.

Svečanom potpisivanju prisustvovali i ravnatelji obrazovnih ustanova, a danas potpisani Sporazum biti će objavljen na internetskim stranicama JU Tvrđava kulture Šibenik.

25. travanj 2024 01:51