StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Je li šeik došao zbog TEF-a ili MMA fighta? Pamti se jedino da je prošetao sa Zekom!

16. rujna 2021. - 12:25

Zašto je bahreinski šeik Mubarak Al Khalifa, za kojeg se navodi kako je predsjednik tvrtke "Aldar" sa sjedištem u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, boravio u Šibeniku krajem prošlog tjedna, točnije u petak? Zbog Batižela, odnosno TEF-a, za koji je zainteresiran i spreman za veliko ulaganje. A i kako bi drugačije, pa šeik je u pitanju! Šibenskom gradonačelniku Željku Buriću doveo ga je njegov koalicijski partner Hrvoje Zekanović, koji je usput pozvao i fotoreportere, da ga čekaju, i poslikaju, kako izlazi iz gradske uprave, i ležerno šeta gradom u lukrativnom društvu.

Šeik, sine, pravi, petrodolarski, nije šala. Eto, pa nek sad kažu da Zeko za TEF priča prazne priče i ne radi. Kako gradonačelnika nije bilo nigdje, a nije bilo ni nikakvog priopćenja iz njegova Ureda, svi su novinari onda – hvala Bogu – za informacije zvali Zeku. "Halo, imamo sliku, bi li nam mogli što reći?" Kako ne bi mogao, kad je Hrvoje samo to i čekao. I sve namjestio da se to i dogodi. Dok se gradonačelnik pravio da se nije dogodilo baš ništa. "Šeik? Nije on jedini! Imamo mi njih puno koji su zainteresirani za Batižele!", kazao je na Gradskom vijeću šibenski poteštat.

'Milo moje' pod Zekin skut

Tako je od dolaska šeika Al Khalife u Šibenik već sada profitirao Hrvoje Zekanović, koji proživljava zvjezdane trenutke. S dva vijećnika u Gradskom vijeću upala mu je sjekira u med, a sa raspadom na desnici izvukao je "bingo" pruživši utočište izbjeglici – ili prognaniku – iz Domovinskog pokreta Miroslavu Škori. Stavljajući "milo moje" pod svoj skut, u svoj klub zastupnika u hrvatskom Saboru, Zekanović je i na simboličnoj razini postao ako ne neprikosnoveni vođa desnice u Hrvatskoj, onda bar njezin glasnogovornik i njezin najvidljiviji glas.

Kad god treba što reći netko s te strane političkog spektra – zovu Zeku. Kod kojeg nema puno taktiziranja. Njegov je nastup uvijek u stilu "Bojne Čavoglave" – "Baci bombu, goni bandu". Što mu osigurava da će ga svi zvati i drugi put. Jer, šou je s njim zagarantiran. I muving! Nikad nije dosadan, s njim se nešto događa. Eto, neki kažu da je šeik Al Khalifa boravio u Šibeniku zbog velikog MMA spektakla, koji je dan kasnije, u subotu, održan na Tvrđavi svetog Mihovila. Između hrvatskog borca Francisca 'Croate' Barria i Crnogorca Vase 'Psihopate' Bakočevića.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Pa da je u gradsku upravu svratio usput, kad je već tu. Priča ima logike ako se ima u vidu podatak koji se lako može proguglati na netu – da je obitelj Khalifa otprije duboko u ovom sportu. Sin kralja Bahreina, šeik Khalid bin Hamad bin Isa Al Khalifa veliki je zaljubljenik u MMA, i financirao je čak i neke projekte, vezane uz neka velika borilačka imena, poput trenera Conora McGregora i Khabiba Nurmagomedova. Ali, pustimo sad to, ostavimo sa strane, koga je za to briga. Zeko je doveo u Šibenik šeika Khalifa, s punom vrećom dolara. I dobio ono što je htio – promociju. Dakle, ne koči on TEF. Nego neki drugi. On je ozbiljan, konkretan, seriozan, trudi se. To je dakle odgovor onima koji pitaju – krenuli ste brzo s TEF-om, gdje je zapelo? Evo, nije do nas! Ali, nismo mi u TEF-u, odnosno Batiželama sami.

Vežite se, polijećemo!

A ide mu naruku što mu i SDP-ovac Tonči Restović locirajući ga kao glavnu metu svog napada pred sjednice Gradskog vijeća radi dodatnu besplatnu promidžbu. Pričom o tome kako mu je gradonačelnik Burić predao u ruke "Batižele", "Vodovod" upravne i nadzorne odbore, stvara o Zeki famu da je moćniji nego što stvarno jest. I da može u gradu raditi što hoće.

Pa čak i zatvarati gradske trgove. Kako bi neke udruge poput "Jurja Dalmatinca", koji je na tom trgu slavio desetu godišnjicu rada, mogli glumiti nekakvu šibensku elitu, kazao je Restović, ocijenivši da je i dodjeljivanje Plakete grada Šibenika toj udruzi – potpuno promašeno. Jer, očito je i nju – i udrugu i Plaketu – vezao uz Zekanovića.

Hrvoje mu je brzo odgovorio – slikom iz predizborne kampanje na kojoj briše "Bella Ciao" sa zida sjedišta stranke i – "drugarskim pozdravom vječitoj oporbi" – "Možete me, ako vam nedostajem, večeras pogledati uživo na Dnevniku Nove TV, a kasnije i na HRT-u u emisiji 'Otvoreno'". Zeko je očito u "modu" – "Vežite se, polijećemo!"

18. travanj 2024 22:35