StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenčani ogorčeni

Iz ‘Zelenog grada‘ odgovorili na pobunu građana zbog poskupljenja. Od 1. svibnja velika novost

Piše Ana Petrić
24. ožujka 2023. - 14:03

Računi za veljaču, koji su građanima Šibenika ovih dana pristigli od Zelenog grada za usluge odvoza otpada, izazvali su lavinu reakcija, naravno, negativnih. Novi, skuplji cjenik javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada stupio je na snagu prvim danom veljače, a do povećanja cijena usluga, došlo je uslijed znatnog poskupljenja odlaganja otpada na Centru za gospodarenje otpadom Šibensko - kninske županije Bikarac i to za 140 posto.

Korisnici usluga Zelenog grada prema Zakonu o gospodarenju otpadom podijeljeni su u dvije kategorije - kućanstvo i nekućanstvo, a prema tome im je određena jedinstvena cijena fiksnog dijela računa, odnosno paušala i to bez obzira na litarsku zapremninu. Time su se na udaru našli iznajmljivači, mali poduzetnici, obrtnici i trgovci kojima su računi, obzirom da su svrstani u kategoriju nekućanstava, porasli i za 500 posto, dok su se velikim tvrtkama ili hotelima, utoliko smanjili. U tome se krije jedan od problema novog cjenika kojeg su, među ostalim, na konferenciji za novinare pokušali razjasniti Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada Šibenik i Ante Nakić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.

-Sama Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada izglasana je na Gradskom vijeću u prosincu prošle godine, prethodno je bila mjesec dana na javnom savjetovanju i ja sam je na vijeću obrazložio. Dakle, ono što je najbitnije je da se sastoji od dvije kategorije, kućanstvo i nekućanstvo, što je izvor svih problema koji su uslijedili stupanjem odluke i novog cjenika na snagu. Najveći problem nastao je kod iznajmljivača apartmana jer ih je Zakon o gospodarenju otpadom svrstao u kategoriju nekućanstva i taj fiksni dio usluge koji je određen u iznosu od 26 eura uvećan za PDV je, očito, po reakcijama javnosti, prevelik. Što se toga tiče, mi tu jednostavno ne možemo ništa napraviti jer je Zakon tako odredio. I meni je osobno u tom pogledu Zakon smiješan i nema mi to nikakve logike ali jednostavno nismo mogli donijeti odluku koja bi bila protivna Zakonu - kazao je Nakić dodavši kako je bilo pitanja jesu li mogli smanjiti fiksni dio cijene nekućanstvima tako da povećaju fiksni dio kategoriji kućanstvo, no odluka Grada bila je da građani neće nepravedno snositi trošak koji bi, po zakonskim odredbama, trebala snositi privreda.

Što se tiče cijena varijabilnog dijela, govori Nakić, one su izglasane sukladno izmjenama cijena odlaganja otpada na CGO Bikarac. No, osim najave novih cijena usluga, Zeleni je grad obavijestio javnost i o smanjenju broja pražnjenja kontejnera i kanti izvan sezone, stoga su građanima nejasni veliki brojevi pražnjenja spremnika koje su ugledali na računima.

-Dakle, određeni građani nose svoje smeće u susjedne i tuđe kontejnere što dovodi do enormnog povećanja broja pražnjenja zajedničkih spremnika jer su korisnici povezani na te spremnike. Dobili smo te prigovore gdje građani kažu da su imali, na primjer, 90 odvoza, no nemate vi 90 puta odvoza nego svi koji su na zajedničkim spremnicima. Na primjer, na Meterizama su svi kontejneri povezani, i ako onaj sa ulaza 22 baci smeće ovome s ulaza 2, broj odvoza im je isti da se jednom ne bi povećao, a drugom smanjio  - pokušao je razjasniti Ljubičić.

-To je problem i tu se nepravilnosti događaju i jedino rješenje je da se, u narednih godinu ili dvije dana, više nikome od korisnika brojevi odvoza ne obračunavaju putem zajedničkih spremnika, nego da svi ostvare pravo da im se varijabilni dio računa naplaćuje po količini otpada koju stvarno predaju - dodaje Nakić i najavljuje ponovno uvođenje kartica za podzemne kontejnere.

-Od prvi travnja krenuti ćemo opet sa uvođenjem kartica za podzemne kontejnere na užem dijelu centra grada, trenutno ih ugrađujemo na preostalim dijelovima grada, stoga ćemo od prvi svibnja imati uveden kompletan sustav kartica i podzemnih kontejnera čime će taj varijabilni dio računa iznositi točno onoliko koliko otpada građani predaju - objašnjava Nakić.

Podsjetimo, sustav očitavanja kartica na podzemnim spremnicima nije zaživio jer se kraj njih gomilao otpad, a ukoliko se ta praksa ponovi, dodaje Nakić, trošak za odvoz otpada van kontejnera snositi će - Grad Šibenik.

-Apeliramo na građane da više odvajaju, da pravilno gospodare otpadom jer se time može značajno uštediti. Apeliramo i na predstavnike stanara u zgradama da osiguraju prostor za svoje spremnike i da sa Zelenim gradom usklade broj stanara koji te spremnike koriste jer se takva praksa pokazala dobrom. Osim toga, imamo puno plavih i zelenih kanti i kompostera koje građani jednostavno ne žele preuzeti, a mogu, stoga apeliramo da ih preuzmu i time pravilno gospodare svojim otpadom - zaključuju Nakić i Ljubičić.

20. travanj 2024 04:45