StoryEditorOCM
ŠibenikArhipelag bez plastike

Inicijativa pokrenuta na Zlarinu ide dalje: I na Krapnju ugostitelji i mali poduzetnici rekli ‘Ne plastici‘

Piše šibenski.hr
5. srpnja 2021. - 10:55

Nakon gotovo tri godine uspješne provedbe inicijative „Za Zlarin bez plastike, Udruga „Tatavaka“ s partnerima iz udruge „Zajedno za Krapanj“ i „Turističke zajednice Krapanj- Brodarica“ osmislila je način širenja zlarinskog primjera na druge otoke – kroz „Arhipelag bez plastike“. Prvi korak bio je otok Krapanj, gdje su otočni ugostitelji i drugi mali poduzetnici  o kojima primarno ovisi smanjenje distribucije plastike potpisali „Povelju o Krapnju bez plastike“ i tako postali prvi otok kojim je započeta realizacija projekta „Arhipelag bez plastike“.

Podršku ovoj inicijativi pružile su i partnerske mrežne udruge-na međunarodnoj razini, organizacija SMILO- Small Island Organisation  koja na globalnoj razini podržava razvoj malih otoka te „Pokret otoka“ na razini Hrvatske. Ambasador „Arhipelaga bez plastike“ je Domagoj Jakopović Ribafish s čijim projektom „RokOtok“ povezujemo otoke Krapanj, Zlarin i Prvić.

„Povelju o Krapnju bez plastike“ ispred Grada Šibeni, ujedno i partnera u projektu programa BEDMed, „Prema arhipelagu bez plastike“ , potpisao je Petar Mišura, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Inicijativu je podržao župan šibensko- kninski Marko Jelić i predsjednik Vijeća za energetsku tranziciju Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i direktor REGEA-e Julije Domac.

25. travanj 2024 06:41