StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Informacije o aktivnostima, provedbi projekata i svemu ostalom iz Grada Šibenika

Piše šibenski.hr
5. lipnja 2020. - 09:50

Započeli radovi na uređenju kuća Kažerma i Šare

Na otoku Zlarinu nedavno je održan prvi koordinacijski sastanak vezan uz projekt Hrvatski centar koralja Zlarin, na kojem su prisustvovali predstavnici Grada Šibenika, izvođača radova MP Beton d.o.o., projektantskog nadzora Arhitektonski biro Prostor d.o.o., stručnog nadzora Građevinski projekt d.o.o., te predstavnici mjesnog odbora Zlarin i Turističke zajednice Zlarin. Koordinacijski sastanak je označio službeni početak radova na uređenju kuća Kažerma i Šare u okviru Hrvatskog centra koralja Zlarin čije je predviđeno trajanje 15 mjeseci.
Ugovor o radovima na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem, sklopljen je sa tvrtkom MP Beton d.o.o. iz Splita, a ukupna vrijednost ugovorenih građevinskih radova iznosi 13.638.782 kuna, u što nije uključen PDV-e.
- Projekt poput ovoga ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već podizanje standarda te uvjeta za kvalitetan život na otoku. Projektom se njeguje i tradicija po kojoj je Zlarin i poznat, a to je uzgoj i prerada koralja, koja će biti prezentirana na jedan suvremen i nov način. Hrvatski centar koralja bit će izgrađen europskim sredstvima uz financijsku podršku Grada Šibenika, kazao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Željko Burić.
U sklopu građevinskih radova obnovit će se četiri etaže kuće Kažerma ukupne neto površine 452,98 kvadrata, tri etaže kuće Šare, ukupne neto površine 204,52 kvadrata, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50 kvadrata, a koje će nakon provedene obnove služiti kao prezentacijsko-edukativni centar. Također će se u sklopu građevinskih radova rekonstruirati i pristupni put koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma.
Inače, ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je 24.127.147 kuna, a partneri na provedbi projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020“.

Uređuje se fasada zgrade šibenskog kazališta

Grad Šibenik i šibenska tvrtka „Naprijed“ d.o.o. potpisali su ugovor o radovima na uređenju fasade zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.
- Ponosan sam na činjenicu što tradicija kontinuiranog kazališnog života u gradu Šibeniku traje više od 150 godina i što je prepoznatljiva zgrada našeg kazališta jedna od najstarijih u Hrvatskoj. To nas i obvezuje da primjereno skrbimo o njoj, a osobito u trenutku kada uređenjem Poljane cijeli ulaz u povijesnu šibensku jezgru dobiva novi izgled, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić. Budući da se zgrada šibenskog kazališta nalazi u registru kulturnih dobara Republike Hrvatske te se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Šibenika, Konzervatorski odjel u Šibeniku izdao je posebne uvjete za bojanje pročelja na zgradi HNK u Šibeniku.
U posebnim uvjetima navodi se kako je zgrada šibenskog kazališta izvorno, od 1870. godine, bila ožbukana u cjelini osim kamenih elemenata. Tekstura žbuke je bila hrapava, otprilike kao današnja žbuka ili žbuka na susjednoj palači Mattiazzi iz 1884. godine. Ta stara žbuka nije bila ličena već je zahvaljujući sastavnim elementima, osobito pijesku, bila u smeđem tonu. Stara žbuka bila je radikalno otučena neposredno nakon II. svjetskog rata, a tada je stavljena nova žbuka koja se do danas nije obnavljala. Vrijednost ugovora s PDV-om iznosi 155.969 kuna.

I ove godine u Šibeniku Nextbike

Javne bicikle Nextbike, koje su već šestu godinu zaredom dostupne u Šibeniku, građani i posjetitelji Šibenika tijekom lipnja moći će voziti besplatno na dva sata. Svim su građanima i posjetiteljima Šibenika sljedećih mjesec dana osigurana dva sata besplatne vožnje unosom koda SI2020 u mobilnu aplikaciju. Time se stanovnike želi potaknuti da isprobaju javne bicikle i istraže sve prednosti bicikliranja. Dovoljno je preuzeti aplikaciju Nextbike, aktivirati račun i unijeti kod SI2020 ili se javiti na e -adresu info@nexbike.hr
- U trenutku kad je javni prijevoz ograničen, bicikl kao prijevozno sredstvo i sustavi javnih bicikala mogu dati značajan doprinos kao siguran, zelen prijevoz koji omogućava izolaciju u pokretu. Vožnja biciklom može biti dobro rješenje za držanje distance, brzo kretanje i poštivanje propisanih mjera – poručuju iz Nextbikea.
Da bi se unajmio bicikl u Šibeniku potrebno je obaviti brzu i jednostavnu registraciju u sustav putem nextbike aplikacije. Nextbike sustav pruža fleksibilnost kretanja unajmljivanjem i odjavljivanjem bicikala na različitim stanicama u različitim gradovima u Hrvatskoj ili šire, jer je jedna registracija dovoljna za cijeli svijet. Cijena po biciklu iznosi pet kuna za 30 minuta vožnje, bez pretplate. Postoji mogućnost pretplate gdje sedam dana iznosi 100 kuna, a jedna godina iznosi 200 kuna u koju je uključen neograničen broj vožnji u trajanju 30 minuta po biciklu.

Obnova fasada i krovišta u staroj gradskoj jezgri

Grad Šibenik pokrenuo je postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o provedbi Javnog poziva za sufinanciranje mjera obnove fasada i krovišta u obiteljskim kućama i stambenim zgradama na području stare gradske jezgre grada Šibenika. Prema Programu predviđeno je 10 objekata za saniranje postojeće fasade i obnovu krovišta. Ukoliko po podnesenim zahtjevima troškovi budu manji, moguća je realizacija više sustava sve do visine sredstava odobrenih od Grada Šibenika. Najviši ukupni iznos sufinanciranja koji jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi najviše 50 posto opravdanih troškova ulaganja, odnosno 50.000 kuna uključujući PDV. Savjetovanje je otvoreno do 30. lipnja 2020. godine, a objava Javnog poziva u planu je do kraja tekuće godine. Obrasce za sudjelovanje u javnom savjetovanju građani mogu preuzeti na web stranici grada Šibenika.

Provedba projekta Kairos

Projekt Kairos-Heritage as Urban Regeneration, ušao je u drugu fazu provedbe koju je odobrio URBACT-ov Odbor za praćenje na sjednici održanoj 7. svibnja 2020. godine. Projekt je u sklopu URBACT III programa sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te su za ovu fazu projekta za Grad Šibenik izdvojena sredstva u iznosu od 73.844 eura. Druga faza projekta će trajati do kolovoza 2022. godine. Kako je projekt Kairos usmjeren na izradu Integriranog akcijskog plana u svrhu poboljšanja degradiranih povijesnih područja korištenjem kulturne i turističke vrijednosti grada, tijekom prve faze provedbe su formirane ULG grupe čiji su članovi predstavnici svih važnijih institucija grada Šibenika te predstavnici neprofitnih organizacija i malih gospodarskih subjekata. Predstavnici ULG grupe će aktivnim sudjelovanjem i razmjenom ideja i iskustava predlagati smjernice za izradu Integriranog akcijskog plana za buduću upotrebu. Ulaskom u drugu fazu projekta izabrana je koordinatorica ULG grupe, Lucija Aužina, ujedno i vijećnica Gradske četvrti Stari Grad koja će imati značajnu ulogu u komunikaciji između članova ULG grupe, Vijeća četvrti i koordinatora projekta. Osim Grada Šibenika u projektu sudjeluju i vodeći partner na projektu Grad Mula iz Španjolske te ostali gradovi partneri: Heraklion-Grčka, Ukmerge- Litva, Belene- Bugarska, Malbork-Poljska, Cesena-Italija, Roskilde- Danska.

Otvoren poziv za izradu vizualnog idnetiteta Kuće umjetnosti Arsen

Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik poziva sve pravne i fizičke osobe - autore i kreativne timove - da se prijave na poziv za dostavu ponuda za nabavu usluga izrade vizualnog identiteta Kuće umjetnosti Arsen, dvorane koji će zaživjeti na mjestu nekadašnjeg gradskog kina Odeon.
Poziv za cilj ima postići prepoznatljiv, originalan i suvremen vizualni identitet Kuće umjetnosti Arsen kao temelja komunikacije prema korisnicima, partnerima i javnosti. Programske smjernice ovog novog gradskog prostora bit će usmjerene prvenstveno na suvremene kulturne i umjetničke prakse te povezivanje kulturne scene i lokalne sredine. Cilj je da Kuća umjetnosti Arsen s vremenom postane lokalni i regionalni centar koji raznovrsnim i kvalitetnim programima odgaja novu, mladu publiku i tako obogaćuje kulturni život zajednice.
Poziv je otvoren do 17. lipnja 2020. godine, a detalje i natječajnu dokumentaciju zainteresirani mogu pronaći na službenim stranicama Tvrđave kulture.

Projekt Šibenik Zero Waste City

Udruga mladih ”Mladi u EU” zajedno s javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik kreće u provedbu projekta Šibenik Zero Waste City kroz koji će se u ovoj i sljedećoj godini na zanimljive i kreativne načine educirati građani o važnosti recikliranja i zaštite okoliša, a grad Šibenik obogatiti infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom.
Brojne ekološke aktivnosti predvodit će udruga Mladi u Europskoj uniji, kao nositelj projekta, u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik. Predviđeno trajanje projekta je do 2022. godine, a u periodu provedbe planirano je organizirati dječiju radionicu, nabavka opreme za odlaganje otpada i organizacija volonterskih aktivnosti čišćenja okoliša.
Kao jedna od prvih aktivnosti navedenog projekta je kreativni natječaj za osnovnoškolce s područja grada Šibenika, a cilj natječaja je izraditi crteže koji će krasiti tri pametna kontejnera osigurana kroz projekt Šibenik Zero Waste City. Natječaj je otvoren do 7. lipnja 2020. godine. Tema natječaja je ”Svijet bez otpada” a crteži mogu prikazivati najrazličitije motive poput parkova, plaža, omiljenih gradskih lokacija ili nešto sasvim neuobičajeno. Sve što je potrebno je kist, flomaster, kolaž ili bilo koja druga likovna tehnika i malo mašte. Detalji natječaja kao i prijavni obrazac mogu se pronaći na linku: Prijavni obrazac za likovni natječaj.

 

16. travanj 2024 08:05