StoryEditorOCM
ŠibenikObjavljen javni poziv

Ide novi ciklus uređenja šibenske Poduzetničke zone Podi: Doznajte u što će biti utrošeno 10 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
2. lipnja 2020. - 13:34

Do 23. lipnja u 13 sati otvorena je javna nabava, odnosno natječaj, za dostavu ponuda za izvođenje radova na izgradnji prometnice s pripadajućom infrastrukturom i uređenjem zelenih površina te nabave izrade velikog reklamnog panoa u Poduzetničkoj zoni Podi, objavio je Grad Šibenik, vlasnik zone.

Procijenjena vrijednost nabave iznosi nešto više od 7,9 milijuna kuna, u što nije uključen PDV-e. Nabava je dio projekta „Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi“ čija je ukupna vrijednost procijenjena na 10 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 7,6 milijuna kuna ili 75 posto vrijednosti investicije. Ostatak sredstva osiguran je u proračunu Grada Šibenika.

Podsjetimo, bespovratna sredstva Grad Šibenik je dobio prije godinu dana na natječaju "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ kojeg je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Raspisivanje javne nabave iz gradske su uprave najavljivali još krajem prošle godine, pa početkom ove.

U međuvremenu je došlo do epidemije koronvirusa i, sad kad je epidemiološka situacija odlična, konačno je početkom ovog tjedna upućen poziv zainteresiranim gospodarskim subjektima da daju svoje ponude. Ovim je projektom planirano izgraditi 607 metara prometnice širine sedam metara s elektro i komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodoopskrbom i odvodnjom što će aktivirati novih 230.000 četvornih metara zone i omogućiti otvaranje novih tvrtki. Uredit će se i oko 40.000 četvornih metara zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke poput masline, lavande, ružmarina i lovora, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, osobito s autoceste A1, izgraditi veliki trostrani reklamni pano mega-dimenzija 12 x 5 metara. Podsjetimo, šibensku poduzetničku zonu Podi, u kojoj je danas aktivno oko 40 tvrtki koje zapošljavaju oko 1400 radnika, Agencija za investicije i konkurentnost Vlade RH 2015. godine je proglasila najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj.

- Devedeset posto djelatnosti u zoni su proizvodna i servisna, a najviše je zastupljena strojna obrada metala, plastike i aluminija. Zona je blizu autoceste, luke i grada, a među prvim je zonama u Hrvatskoj koje su spojene na sustav odvodnje. Od izuzetne važnosti za daljnji razvoj zone je direktan spoj na autocestu, kojeg su Hrvatske autoceste uvrstile u svoj plan investicija u 2020. godini. Vjerujemo da će do realizacije tog projekt doći, a onda bi se istovremeno radila i plinska mreža prema zoni, što je izuzetno važno za njezin daljnji razvoj. Zainteresiranih investitora za ulazak u zonu ima i u ovom trenutku je infrastrukturno u potpunosti opremljeno oko 300.000 kvadrata zone, tako da možemo primiti i one kojima je potrebna najmanja parcela, a ona je 2.500 kvadrata, do onih kojima su potrebne stotine tisuća terena, kaže direktor zone Jakov Terzanović.

Inače, u vlasništvu Grada Šibenika je oko dva milijuna četvornih metara terena na Podima, milijun je zauzeto pogonima i infrastrukturom, a ovim projektom počinje infrastrukturno uređenje preostalog dijela u vlasništvu Grada.

- Olakšice koje je Grad uveo za one koji dođu na Poduzetničku zonu Podi od njezinog osnivanja, 2007. godine, do danas nisu se mijenjale. Cijena zemljišta je ista sve ove godine - pet eura po metru kvadratnom, ulagači se oslobođenju komunalnih doprinosa te imaju olakšice vezano za plaćanje komunalne naknade. A to je jako bitno jer govori o ozbiljnosti odnosa prema potencijalnim ulagačima. Naime, znaju nam se obratiti neki koji su se za ulazak u zonu zanimali prije pet ili više godina i kad čuju informaciju da su uvjeti ostali isti, ostanu ugodno iznenađeni, na kraju će Terzanović.

23. travanj 2024 15:51