StoryEditorOCM
ŠibenikSkuhali Šibenčani i Makedonci

‘Herz‘ je jedino spomen pivo u svijetu, u čast prve transplatacije srca u Sjevernoj Makedoniji pod palicom dr. Saška Joveva, po majci Šibenčanina

Piše Branimir Periša
7. kolovoza 2020. - 13:23
Sibenik, 070820. Pivovara 022 i Pivovara Hotch Poch predstavili su zajednicko Hrvatsko Makedonsko pivo Herz posveceno dr Sasku Jovevu.Niksa Stipanicev/Cropix

Pivce je za živce, ali je i za srce, tim više ako se zove 'Herz' a posebno je osmišljeno da ljude ponuka na donaciju organa i spašavanje života.
Jedna od nauzvišenijih gesta humanosti i jest glavni motiv za novi proizvod šibenske 'meštarske' craft pivovare 022, Vedrana i Luke Škugora, poznate po svojim pivima 's pričom' u suradnji s Krumom Ivanovskim i Dimitrom Jovanovskim. Potonji su makedonski 'gipsy', što će reći lutajući pivari, vlasnici etikete Hotch Potch, no bez vlastite pivovare na privremenom radu u Zagrebu, te je pivo osmišljeno i skuhano u biličkom pogonu strica Vedrana i sinovca Luke Škugora.

Zajednički 'Herz' predstavljen jučer u Šibeniku posvećen je prvoj uspješnoj transplataciji srca u Sjevernoj Makedoniji. Taj je složeni zahvat zajedno sa svojim timom izveo sjevernomakedonski kardiolog dr. Saško Jovev u svibnju.
Njegova veza sa Šibenikom je naročita, budući da mu je majka Sineva Ilijaš rođena Šibenčanka, a dr. Jovev je u Krešimirov grad dolazio od najranijeg djetinjstva i s njime je oduvijek u posebnoj, toploj vezi.

On je izveo prvo presađivanje srca u Sjevernoj Makedoniji, a Šibenčani su, u suradnji s makedonskim pivarima u čast njemu i tome povijesnom uspjehu za medicinu prijateljske zemlje na jugu Balkana proizveli prvo spomen pivo na svijetu!
Dok se u Šibeniku, na Trgu pučkih kapetana na komornoj svečanosti posvećenoj pivu s potpisom dr. Joveva govorilo o njegovu poduhvatu i suradnji s Hrvatskom na planu donorstva, budući da smo, za razliku od Sjeverne Makedonije, vodeća zemlja u EU i svijetu po donaciji organa, dr. Saško Jovev se u jednome trenutku uključio putem skypea i pozdravio šibenski skup. Šteta što je njegove riječi zbog loše internetske veze bile jedva razgovjetne, no bilo je jasno: "Pivo je dobro za srce!"

Od kojeg je značaja za Sjevernu Makedoniju  ta operacija popraćena s 'trubute' pivom, svjedoči nazočnost Nazifa Džeferija, veleposlanika Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, kojemu je domaćin bio Željko Burić gradonačelnik Šibenika sa suradnicima. Pivo je nastalo u spontanoj suradnji šibenskih pivara Vedrana i Luke Škugora s makedonskim kolegama, a sve su to u događaj s kojeg izvještavamo uvezali Milena i Sašo Georgievski, bračni par sjevernomakedonskih novinara godinama nastanjenih u Šibeniku, odakle je porijeklom Sašina majka. Njih dvoje duše su i pokretači Udruge 'Hrvatsko-makedonska tangenta', za promicanje suradnje dviju zemalja na raznim poljima života i rada.

24. travanj 2024 19:25