StoryEditorOCM
ŠibenikUIGRANA EKIPA

Diana Dulibić: U dva tjedna bez prethodne prijave ‘bocnulo‘ se oko 600 građana, a do sada je u županiji potrošena 51.000 doza cjepiva

Piše Katarina Rudan
27. lipnja 2021. - 16:55

Posljednjih nekoliko tjedana Sportska dvorana Baldekin postala je jedan od glavnih punktova za masovno cijepljenje građana u Šibensko-kninskoj županiji. Naravno, radi se o cijepljenju protiv COVID-19 infekcije.

U Drnišu i Kninu punktovi su domovi zdravlja, a cijepljenje obavljaju i liječnici obiteljske medicine u svojim ordinacijama, kao i timovi u Zavodu za javno zdravstvo i županijskoj Općoj bolnici Šibenik.

Sve je već "uigrano", organizacija besprijekorna, cjepiva sve četiri vrste ima u dovoljnim količinama i, kako stvari stoje, sve ide po planu. Osim što se priželjkuje veći odaziv građana na javni poziv Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da cijepljenju slobodno mogu pristupiti bez prijave. Samo trebaju s dokumentima, osobnom i zdravstvenom iskaznicom, doći na neki od punktova u danima i terminima kad se cijepljenje obavlja. Županijski zavod za javno zdravstvo krajem tjedna objavljuje provedbu plana cijepljenja za sljedeći i tako će, kaže nam ravnateljica Diana Dulibić, raditi i ubuduće.

image
Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Prošlog tjedna raspolagali smo s oko 7000 doza cjepiva svih vrsta i oni koji su se cijepili prvom dozom mogli su birati koje će cjepivo primiti, a potrošeno je ukupno nešto više od 2500 doza. Osim po pozivu, na javni poziv prošlog tjedna odazvalo se oko 200 građana, a u posljednja dva tjedna ukupno oko 600. Najava je da bi nam kroz srpanj mogle stizati manje količine cjepiva nego do sada, tako da sve što ne upotrijebimo uskladištimo, za što imamo sve uvjete i dovoljno prostora. To cjepivo iskoristit ćemo u srpnju i kolovozu – kaže Dulibić.

Na pitanje što je sa statističkim podacima o broju procijepljenih, koji su Šibensko-kninsku županiju svrstali među lošije u Hrvatskoj, Dulibić odgovara:

– U prvoj polovini svibnja počeli smo dobivati statističke podatke o broju cijepljenih. Točnije, o broju upisanih osoba u platformu cijepljenih. Tada smo utvrdili, a nismo jedina županija koja ima isti problem, da se taj broj ne podudara s količinom potrošenog cjepiva. Očito je problem nastao kod (ne)upisa svake cijepljene osobe u platformu CEZIH, Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske. I tu je nastao taj nerazmjer. Na tomu intenzivno radimo već mjesec dana i cjepitelji koji to nisu napravili unose podatke u platformu.

Naravno, imamo podatke koliko smo cjepiva distribuirali, koju količinu je svaki cjepitelj dobio i imamo podatak iz platforme koliko je ljudi upisano. Na dnevnoj bazi kontaktiramo s cjepiteljima da obave upis cijepljenih osoba kako bismo imali sve podatke na jednom mjestu te kako se ljudima ne bi događalo da dođu po svoju COVID putovnicu u HZZO i nađu se u čudu što ih nema. U tom slučaju, moraju se javiti svojem cjepitelju i vidjeti što se dogodilo – objasnila je Dulibić.

Upravo zbog toga, kaže, Šibensko-kninska županija nikako nije pri dnu ljestvice procijepljenosti u Hrvatskoj. Naprotiv.

– Naš Zavod je do sada distribuirao 51.000 doza cjepiva koje su potrošene za cijepljenje prvom, te prvom i drugom dozom. Računamo da je između 25 i 30 posto cijepljenih građana dobilo obje doze. S obzirom na to da je na području naše županije oko 80.000 odraslog radno sposobnog stanovništva, po meni je broj procijepljenih solidan i prosječan u odnosu na procijepljenost u Republici Hrvatskoj – zaključila je Dulibić.đ

Pozvala je stanovnike Šibensko-kninske županije da se prijavljuju za cijepljenje svojim liječnicima obiteljske medicine ili putem platforme cijepise.zdravlje.hr te besplatnog broja 0800 0011. Prijaviti se mogu i Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, ako nemaju izabranog liječnika ili – jednostavno – doći bez poziva na cijepljenje.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Plan za dalje: Masovno četiri dana

U Sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku masovno cijepljenje će se provoditi četiri dana. U srijedu, 30. lipnja, u vremenu od 8.30 do 11.30 i od 14.30 do 17 sati, cijepit će se osobe po pozivu liječnika obiteljske medicine. Cjepitelji su mobilni timovi Doma zdravlja Šibenik. U četvrtak, 1. srpnja, od 8.30 do 11.30 cijepit će se osobe po pozivu liječnika obiteljske medicine i osobe koje se odazovu na javni poziv, a cjepitelji su mobilni timovi šibenskog Doma zdravlja.

U petak, 2. srpnja, od 8.30 do 12.30 cijepit će se po pozivu osobe prijavljene na platformu cijepise.zdravlje.hr i osobe koje se odazovu na javni poziv. Cijepit će ih mobilni timovi županijskoga Zavoda za javno zdravstvo i županijske Opće bolnice. Subota, 3. srpnja, "rezervirana" je za cijepljenje osoba putem javnog poziva, i to 9 do 11 sati, a u dvorani na Baldekinu čekat će ih mobilni timovi županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U prostorijama drniškog Doma zdravlja punktovi za cijepljenje osoba po pozivu liječnika obiteljske medicine i osoba koje se odazovu na javni poziv organizirat će se u četvrtak i petak, od 9 do 12 sati. U Kninu, u prostorijama Doma zdravlja, punktovi su organizirani danas, te u četvrtak i petak od 9 do 12 sati. Cijepit će se osobe po pozivu liječnika obiteljske medicine i osobe koje se odazovu na javni poziv, a cjepitelji su, kao i u Drnišu, mobilni timovi Doma zdravlja. Također, cijeli tjedan će cijepiti i liječnici obiteljske medicine u svojim ordinacijama, kao i timovi u Zavodu za javno zdravstvo i Opće bolnice Šibenik.

25. travanj 2024 08:23