StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK

Danas počinje dvodnevno natjecanje u lovu na lignje: Krasotica bajna najboljem nosi izvanbrodski motor, ni druge nagrade nisu za baciti

29. studenog 2019. - 09:42

“U moru krasotica sjajna, na pijatu delicija bajna” moto je pod kojim danas počinje dvodnevno natjecanje u lovu na lignje iz brodice i s rive u šibenskoj luci.

 

Organizator prvog ovakvog natjecanja u šibenskom portu na jedan od najviše cijenjenih, doduše sve rjeđih ulova iz mora je Radio-ritam, u suradnji sa Sportsko-ribolovnim društvom “Vrnaža” te županijskim i nacionalnim savezom za sportski ribolov na moru, po čijim se propozicijama i nadzorom kvalificiranih sudaca Gorana Baranovića i Zorana Pokrovca odvija ovaj ogled.

 

Danas i sutra okupljanje je u 14 sati na šibenskoj rivi, otvaranje lova je sat poslije, a vaganje po načelu “1 gram, 1 bod” počinje oko 19.40, nakon predaje ulova, s time da se zbrajaju bodovi oba dana. Natjecatelji plaćaju kotizaciju u iznosu od 40 kuna, od čega im je, među ostalim, osigurana večera oba lovna dana.

 

Vesela atmosfera

 

Pokrovitelji su Grad Šibenik i gradska turistička zajednica, s očekivanjem da će ovo natjecanje u grad i na rivu u večernjim satima privući ne samo znatan broj ribolovaca, nego i brojnih građana te gostiju, za koje je oba dana nakon vaganja ulova u 19 sati predviđen zabavni program uz besplatnu zakusku od morskih plodova.

 

Za veselu atmosferu pobrinut će se klape Adria i Brodarica, a vrlo su primamljive i nagrade, osigurane od sponzora natjecanja.

 

Najboljem lignjolovcu ili ekipi pripada izvanbrodski motor “Honda” kao glavna nagrada, a ostale su večera za četiri i šest osoba u dvama poznatim restoranima. Prva tri mjesta u obe kategorije “iz brodice” i “s rive” nose također pehare u trajno vlasništvo, a prelazni pehar za ukupnog pobjednika ovog natjecanja u 2019. godini primit će ekipa ili pojedinac s najviše postignutih bodova. Posebne nagrade predviđene su i za pobjednika s rive, zatim za najveću i najmanju ulovljenu lignju, a najšporkijem lignjovcu - što će reći onome koga je lovina najviše obilježila crnilom - slijedi drvena medalja.

 

Kako saznajemo od Gorana Baranovića, jednog od sudaca i čelnika ŠRD “Vrnaža”, rok za prijavu na natjecanje najkasnije do četvrtka, 28. studenoga, određen je najviše zbog priprema u organizaciji, no nije krut, te je moguće prijaviti se praktički u posljednji trenutak, uoči početka prvog dana natjecanja.

 

Boduju se lignje, lignjuni i sipe, a slučajni ulovi hobotnice ili ribe neće biti priznati, napominje Baranović.

 

Nadalje, u skladu sa zakonskim odredbama dopuštena je upotreba svjetala, s time da u lovu iz brodica, gdje ekipu sačinjavaju najviše četiri člana, u moru ne smije biti više od istog broja pribora. Posadi na izbor dopušteno je sidrenje, plutanje ili panulavanje lignje u laganoj vožnji.

 

Preostaje još jedino ufati se u vrijeme bez kiše i svima spremnima na uzbudljivo natjecanje s pogledom na rasvijetljeni stari grad poželjeti: “Roge ribaru!”

25. travanj 2024 05:07