StoryEditorOCM
ŠibenikTako se to radi

Bez vode nema ni vina ni ulja - dokazali stručnjaci u Donjem polju i Jadrtovcu

Piše Tekst i foto: Katarina Rudan
13. srpnja 2017. - 15:48


Trogodišnji "Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura (vinove loze i masline) uzgojenih na osvojenim krškim površinama na području Donjeg polja –Jadrtovac„ dao je pozitivne rezultate kontroliranog navodnjavanja ove dvije kulture zasađene na lomljenom kamenu.

Zaključak je to danas izložene prezentacije provedbe i rezultata projekta koja je održana u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku, a predstavili su ga provoditelji – stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za jadranske kulture i melioraciju u Splitu.

- Naša zadaće je bila istražiti koja je uloga navodnjavanja maslina i vinove loze u osvojenim ili rekultiviranim zemljištima koja imaju određene limite za poljorivrednu proizvodnju. U Hrvatskoj imamo takvih 10.000 hektara čiji su vlasnici  tražili koncesiju za navodnjavanje.



Naš cilj je bio istražiti utjecaj navodnjavanja kako bi se ono moglo primijeniti i na drugim površinama u RH-a a ne samo u Šibensko-kninskoj županiji. Ovdje imamo konkretan slučaj, već podignute vinograde i maslinike na 192 hektara. Pokus je postavljen po svim metodama struke, a proveden je uz upotrebu suvremene opreme i  tehnologije, rekao je među ostalim prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se kod kontroliranog navodnjavanja ponaša vinova loza, pratila je prof. Jasmina Kargon Kontić, također sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dok je za maslinu bio zadužen Slavko Perica iz Instituta za Jadrasnske kulture iz Splita. Obje su ekipe došle do pozitivnih rezultata. I vinova loza i maslina koje su bile navodnjavane dale su plodove bolje kakvoće i više prinosa, pa je i kvaliteta konačnog proizvoda - vina i maslinovolg ulja – nupitna.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk izvijestio je nazočne da su još 2011. godine u ovaj projekt zajednički krenule Hrvatske vode i Šibensko-kninska županija.



- Do sada je u provedbu projekta uloženo oko 4,6 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 63 milijuna kuna. S obzirom na to da je gotov i glavni projekt, provedeno istraživanje, te postoje svi argumenti za investiranje u  navodnjavanje, projekt ćemo prijaviti na natječaj europskog Fonda za ruralni razvoj i vjerujemo da ćemo za njegovu provedbu osigurati maksimalan iznos bespovratnih sredstava, rekao je među ostalim  Pauk.



Naziv "Pilot projekt" nosi zbog toga što je među prvima na ovom području mediterana istraživana potreba biljaka za vodom na kultiviranim tlima krša pomoću naprednih i inovativnih metoda istraživanja.

Značaj projekta je i u tome što će se dobiveni rezultati moći koristiti u svim sličnim nasadima.

 

25. travanj 2024 08:15