StoryEditorOCM
ŠibenikDa je staviti prometni znak?

A rješenje se čini tako jednostavno: Dvije frekventne lokacije u Šibeniku i Brodarici zagorčavaju život vozačima

Piše Branimir Periša
14. ožujka 2023. - 18:47

Poznati kafić na Brodarici, uz plažu "Rezalište" zove se "No stres", no ima stresa ako automobilom želite doći do njega na ovom skretanju, naročito za vrijeme ljetnih gužva u prometu.

Stvar je u tome da na tome mjestu, na suženom vrhu jednoga od mnogobrojnih ulaza i izlaza na brodaričku obalu dva automobila prosječne veličine ne mogu proći jedan pored drugoga.

Vozač koji s glavne prometnice, državne D-8 s prednošću prolaza želi skrenuti, mora se zaustaviti sa strane, na autobusno ugibalište.

Dakle, počiniti prometni prekršaj, ili zastati na prometnome traku i zaustaviti cijelu kolonu dok se vozač sa sporedne ne uključi na glavnu cestu da bi drugome omogućio skretanje u desno.

A s time se pak, poništava prednost prolaska vozila na D-8, umjesto da se za sigurnost prometa nepotrebna zavrzlama riješi vrlo jeftino, s prometnim znakom zabrane skretanja u desno.

Traje to godinama, kao da bi svijet propao da se koristi neki od prometno sigurnijih priključaka, a ima ih, barem na Brodarici i to na svakom koraku.

image

Prizor iz dvosmjernog odvojka Preradovićeve za što nema nikakvog opravdanja
 

Branimir Periša

Gotovo identična situacija je usred grada, na spoju Preradovićeve ulice na Baldekinu i Triglavske. I tu bi problem riješio jeftin prometni znak zabrane prometovanja iz Preradovićeve u jednosmjernu Triglavsku.

Prije nekoliko godina bio je uklonjen zbog asfaltiranja Triglavske i nakon toga je Preradovićeva na 30-tak metara svoga najužeg dijela gdje se vozila ne mogu mimoići ostala dvosmjernom ulicom, što nikad nije bilo, nego traje li traje, unatoč opetovanim zahtjevima mjesnog odbora da se prometovanje vrati na staro.

Ne samo stanarima ulice, nego i prolaznim vozačima dvosmjerna vožnja tim kratkim dijelom Preradovićeve nerijetko je neugodno iskustvo, jer se zbog parkiranih vozila ne mogu mimoići.

Tada se vožnjom unatrag u pravilu s puta uklanjaju vozači koji iz Triglavske žele skrenuti desno u Preradovićevu, premda su na cesti s prednošću prolaza.

Njima je naime, taj manevar lakše izvesti, te se i po tome vidi neopravdanost dvosmjernog prometovanja u tome dijelu kvarta, umjesto da se vozila do Preradovićeve usmjere isključivo pravcem oko stambenog bloka na Peričićevu ulicu uza ogradu bolnice i potom desno.

Nisu li onda u pravu svi koji primjećuju da je gradskoj upravi lakše provesti skupi, opsežni europski projekt, nego jednostavnim, jeftinim rješenjima građanima olakšati svakodnevicu?

18. travanj 2024 21:09