StoryEditor
Hrvatska i svijetZLATKO TROBONJAČA

Vodeći imunolog o novim sojevima u Hrvatskoj: Nema razloga za zabrinutost, popiti kavu na terasi nije opasno

Piše šibenski.hr
27. veljače 2021. - 11:43
Zlatko TrobonjačaMatija Đanješić/Cropix

Nakon informacije o pojavi južnoafričkog soja, ali i potvrde sve većeg broja britanske varijante koronavirusa u Hrvatskoj, imunolog Zlatko Trobonjača u razgovoru s novinarima portala Dnevnik.hr rekao je da to predstavlja određenu opasnost, ali da mjesta za zabrinutost ipak nema, čak ni u kontekstu popuštanja određenih restrikcija od ponedjeljka, pogotovo ako se građani nastave pridržavati epidemioloških mjera.

- Ta popuštanja mjera zaista nisu toliko značajna, dozvoljene su samo terase na otvorenom, neka su popuštanja i za sport, a ako ih se strogo budemo držali, posebno onih osnovnih, ne bi trebalo biti problema, kaže Trobonjača.

Blagi porast broja zaraženih posljednjih tjedan dana, kaže, vrlo je teško pripisati nekom uzroku ili reći da je riječ o početku trećeg vala.

- Teško je sada reći o čemu se radi, podsjetit ću da smo prije 15-ak dana imali i otvaranje školskog sustava. Tek za možda dva tjedna moći ćemo vidjeti o čemu je točno riječ. Neki kažu da je naš kolektivni imunitet već dosta visok, ja baš ne vjerujem da je toliko visok da bi se spriječilo veće širenje ovih visoko zaraznih sojeva, sama činjenica da su novi sojevi visoko zarazni i da dižu taj reprodukcijski broj, a imamo i dosta zaraženih osoba u općoj populaciji, tako da je treći val moguć. Kad usporedite situaciju s listopadom, s početkom drugog vala, ispada da mi sada krećemo s većim brojevima. Ali, ponavljam, popuštanja nisu značajna i strahovito puno mjera je i dalje na snazi, napominje Trobonjača.

Što se tiče cjepiva i njegova imunološkog odgovora na zaraznije varijante virusa, imunolog ističe kako zasad ni jedan proizvođač nije jasno rekao da njegovo cjepivo uopće ne djeluje na britanski ili južnoafrički soj.

- Moderna je objavila da njezino djeluje 6 puta slabije na južnoafrički soj, a AstraZeneca je samo na možda 10 ili 20 posto od onoga kako utječe na vuhanski soj. Iako smanjeno, ali cjepiva ipak djeluju i kakvu god vi imunost imali, bolje se cijepiti jer ste sigurni od težih oblika bolesti, ističe Trobonjača za Dnevnik.hr.

Ipak, upozorava, moguće je da ako pandemija bude dovoljno dugo trajala, da se zaista pojavi soj na koji postojeća cjepiva uopće neće djelovati.

- To će se sigurno dogoditi ako pandemija potraje, ali cjepiva se lako mogu prilagoditi novim sojevima, kaže imunolog.

Pojava novih sojeva u Hrvatskoj bila je samo stvar vremena.

- Ne treba biti zabrinut, ali trebalo bi neprekidno nadgledati situaciju i vrlo brzo reagirati ako se negdje dogodi veće širenje virusa, kao i pratiti da se ne dogodi nekontrolirano širenje. Užasno je važno za cijelu državu da od Uskrsa uđemo u ljeto sa što boljom epidemiološkom situacijom. Sigurno je popiti kavu na terasi, zaključuje.

11. travanj 2021 08:36