StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽU VRUĆINE

Svibanj je među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, nastavlja li i lipanj u istom tonu? Vakula objavio veliku prognozu, evo kakvo nas ljeto očekuje

Piše Šibenski.hr
1. lipnja 2022. - 08:21

Danas će na Jadranu biti pretežno sunčano.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u unutrašnjosti će biti djelomice sunčano, ujutro magla i niski oblaci, a od sredine dana uz jači razvoj oblaka ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom, posebice u gorju i unutrašnjosti Istre.

Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 24 do 29 stupnjeva Celzija.

Sutra slično vrijeme. Na Jadranu sunčano i vruće, u unutrašnjosti su mogući pljuskovi, na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i sjevrozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 17, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna uglavnom od 26 do 31 stupnjeva Celzija.

image
Božo Radić/Cropix

A kakvo je bilo proljeće, koje se zbog jednostavnosti računanja u klimatologiji smatra od 1. ožujka do 31. svibnja te kakvo će biti ljeto otkrio je Zoran Vakula za HRT.

-I ovo je prosječno toplo i razmjerno suho proljeće pokazalo prilično dobru pouzdanost dugoročnih prognoza srednje temperature zraka. I to opet bolju onu za cijelo tromjesečje u usporedbi s prognozama po mjesecima, koje su početkom veljače upućivale na povećanu vjerojatnost da će sva tri mjeseca biti barem malo toplija od prosjeka.

No, srednja temperatura zraka ožujka u većini je Hrvatske bila malo niža od višegodišnjeg srednjaka. Premda je sunčanih sati bilo više od prosjeka. Podjednako se dogodilo i u travnju. Ipak, "čast" sezonskih prognoza sačuvao je svibanj, koji je na većini meteoroloških postaja DHMZ-a među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, u mnogim mjestima čak i među 5.

image
Neja Markičević/Cropix

Preliminarne neslužbene analize upućuju na srednju temperaturu zraka uglavnom 2 Celzija višu od prosjeka, pa će klimatološke ocjene vjerojatno biti "toplo" i "vrlo toplo".

Nova apsolutno najviša temperatura zraka nije izmjerena, ali jesu rekordi za neke dane. Primjerice, 20. i 21. svibnja izmjerena je rekordno visoka najviša dnevna temperatura zraka na te dane u godini, a zanimljivo je primijetiti kako je čak sedam dana temperatura zraka bila viša od 29 Celzija. Više od toga bilo je samo 1958. godine.

Manjak oborina

No, u posljednju svibanjsku nedjelju izmjerena je i rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka na dan 29. svibnja - samo 12,6.

Rekordno visoke vrijednosti zabilježene su i kod najniže dnevne temperature zraka, i to čak pet dana: 13., 17., 21., 22., i 23. svibnja! Koliko nam je neuobičajeno toplo bilo tijekom noći i jutra svjedoči i podatak da je samo u svibnju 2018. bilo više dana nego ove godine s najnižom temperaturom zraka 15 Celzijai višom.

image
Vlado Kos/Cropix

Unatoč ponegdje "kišnom", čak i "vrlo kišnom" travnju, pa i lokalnom višku oborine u odnosu na prosjek u svibnju, primjerice u Osijeku, zbog većinom zamjetnom nedostatku oborine u ožujku ukupna sezonska količina oborine u većini je Hrvatske osjetno manja od uobičajene pa će najčešće klimatološke ocjene vjerojatno biti "sušno" i "vrlo sušno".

Ljeto sušno i iznadprosječno toplo?!

Sudeći prema dugoročnim prognozama i sljedećih ćemo se mjeseci u većini krajeva "boriti" sa sušom. A suočit ćemo se i s iznadprosječno visokom srednjom temperaturom zraka - i sezonskom - i vrlo vjerojatno, ali ne i sigurno - i svakog od ljetnih mjeseci.

image
Ivo Ravlić/Cropix/Cropix

Pritom, naravno, osim toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje - za očekivati je i povremena hladnija razdoblja, kao i povremene lokalno izraženije pljuskove, vjerojatno i olujna nevremena.

No, u sezonskim prognozama nije pouzdano prognozirati njihovu učestalost i intenzitet. Još neki detalji o prognozi za ovo ljeto mogu se spoznati u službenoj sezonskoj prognozi DHMZ-a, najavio je Zoran Vakula za HRT.

25. travanj 2024 21:12