StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema čega nema

Policajci iz čitave regije na sastanku u Zagrebu: pod nadzorom novih 650 psihoaktivnih tvari, evo koje su nove droge stigle i na naše tržište

9. listopada 2017. - 19:25

U organizaciji Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga u ponedjeljak je održan sastanak Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari na kojem je 30-tak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije raspravljalo o najnovijim trendovima na području problematike novih droga na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Svrha Sustava ranog upozoravanja je brza razmjena informacija o identificiranim novih drogama na tržištu, sa ciljem brzog donošenja mjera zaštite zdravlja građana, a posebno rizičnih skupina, priopćio je Ured za suzbijanje zlouporabe droga.
Među novim drogama najčešće se koriste sintetski kanabinoidi koji su dizajnirani sa ciljem oponašanja učinaka kanabisa, a na tržištu su dostupni u atraktivnim pakiranjima.

Na tržištu novih droga danas nalazimo i niz drugih psihoaktivnih spojeva, uglavnom stimulansa, no u nekim dijelovima Europe raste pojavnost izuzetno toksičnih sintetskih opioida, uz čiju se konzumaciju veže niz trovanja i smrtnih slučajeva.
Trenutno je u Europi pod nadzorom preko 650 novih psihoaktivnih tvari, a u zadnjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 99 novih spojeva.

U okviru jednodnevnog sastanka održana je panel rasprava na kojoj su razmatrani modeli komunikacije s javnošću kako bi se podigla svijest o ovom opasnom fenomenu, kaže se u priopćenju.

25. travanj 2024 13:15