StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpremijer o situaciji

Plenković: Nema obveznog cijepljenja ni velikih postrožavanja mjera

Piše PSD
11. rujna 2021. - 14:20

U Zagrebu se obilježava Nacionalni dan Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, a tom prilikom izjavu za medije dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, piše jutarnji.hr.

Na zamolbu novinara komentirao je uhićenje Matije Posavca i Stjepana Kovača i tvrdnje iz dijela oporbe da bi to možda moglo biti 'HDZ-ovo skretanje pažnje s afere u Kutini'.

- Neki dan sam u jednom drugom kontekstu rekao da je broj nebuloza različitih političkih oponenata, kao što je vukovarski gradonačelnik koji ima neke fiks ideje i kreacije o tobožnjem dogovoru HDZ-a i SDSS-a o popisu stanovništva... Sada, koliko sam čuo od kolega, jer sam nisam stigao, ima nekih drugih, iz Mosta i SDP-a koji govore da ja valjda osobno utječem na DORH i policiju. Javnost mora razlučiti temeljna načela, ozbiljnu državu i Vladu koja poštuje neovisnost institucija, Vladu koja se ne miješa u njihov rad. Pretpostavljam da bi ti isti, Bauk i Grmoja, trebali se pitati je li ovo skretanje pozornosti od Puljka u Splitu, je li HDZ možda organizirao slučaj Rimac pred parlamentarne izbore, je li HDZ govorio o teorijama zavjere prije godinu dana kad su bili skinuti imuniteti zastupnicima. Treba dijeliti ozbiljne stranke, koje znaju što je načelo podjele vlasti, i ove politikante i manipulante koji bez ijednog argumenta iznose neistine, rekao je Plenković.

Ustvrdio je da o samom slučaju Posavec i Kovač zna samo iz medija, a za Posavca kaže da ga je njegovo uhićenje iznenadilo.

- Teško mi je objašnjivo, prije 3 dana smo razgovarali, čak me pozvao da idući tjedan dođem, ali ne mogu zbog drugih obveza u inzoemstvu. Ne znam, iznenadilo me, nisam ništa znao o tome, neću komentirati jer nemam dovoljno informacija, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na situaciju s gradonačelnikom Kutine, HDZ-ovcem Zlatkom Babićem.

- Je li to oko Puljka ili oko turističke sezone? S čega mi to skrećemo pozornost? Mi smo tu informaciju dobili, razgovarali o tome u vrhu stranke, zadužili županijsku organizaciju da razriješi to pitanje, koliko čujem predsjednik Celjak se već očitovao, izjavio je.

Govoreći o gostovanju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na Hrvatskom radiju gdje ga je novinarka upitala razmišlja li se o uvođenju obveznog cijepljenja za određene skupine ljudi, na što je on uz pomalo nejasno obrazloženje odgovorio da se razgovara o tome, Plenković je rekao da nije točno da je ministar najavio obvezno cijepljenje.

Nema obveznog cijepljenja

- Pitalo ga se za covid potvrde, preneseno je kao obvezno cijepljenje, izbrišite te naslove tko god ih ima na portalima. On tvrdi da to nije istina, a valjda mi ne bi lagao, kazao je Plenković.

- Ide se za tim da djelatnici zdravstva, socijale, s obzirom da smo trenutno na 52 posto cijepljenih u odrasloj populaciji, ali još uvijek manje od mnogih drugih zemalja... Vjerujem u hrvatski narod, siguran sam da će i ovih 48 posto malo-pomalo se ipak odlučiti zaštititi, taj covid je tu već 18 mjeseci, milijuni su umrli diljem svijeta, bolje zaštite od cjepiva nemamo, rekao je Plenković i dodao da bi EMA uskoro trebala odlučiti o dozvoli za treću dozu, a napomenuo je da je i važna tema pristup cijepljenju djece, posebno one imunokompromitirane.

- Mislim da smo zaista apelirali toliko da ne znam više koliko možemo. Ne možemo obvezu cijepljenja uvesti ni za koga, vjerujemo u razboritost, mudrost i informiranost hrvatskih građana, ne znam da više ima ikoga tko ne zna za covid, koliko je umrlih, koliko nas je covid kriza koštala, istaknuo je Plenković.

Nema velikih postrožavanja

Odgovorio je i na pitanje o mjerama suzbijanja zaraze.

- Velikih postrožavanja ne planiramo, iz jednostavnog razloga, rekao sam prije 3 mjeseca, u trenu kad smo osigurali toliko cjepiva da se svi u svakom trenu mogu cijepiti, kao sustav smo ispunili našu temeljnu zadaću, svatko tko se želi zaštititi to može učiniti besplatno. Kad pogledamo zdravstveni aspekt, sve smo pretpostavke napravili, ne možemo za ruku voditi svakoga na cijepljenje, prisiliti nekoga ne možemo, a Hrvatska mora imati ekonomiju, društveni život, promet, škole, cijelo virjeme balansiramo. Nije iznenađenje da rastu brojevi, ali treba reći i da smo cijeli srpanj i kolovoz, praktički prva dva tjedna trujna održali RH u narančastom, zato i ima mo 70-75 posto rezultata sezone iz 2019., istaknuo je premijer.

Novinari su ga pitali i o istupu predsjednika Zorana Milanovića koji se zalaže za ukidanje svih mjera.

- Na koje mjere je točno mislio? Što je to od jako velikih ograničenja ostalo? To su minimalne mjere kojima država mora zaštititi svoje sugrađane. Zaista su minimalne mjere ostale, zašto se moglo cijepiti Danaca i Francuza više, zato što su pametniji od nas? Koji je problem?, upitao je.

Komentirajući izbor predsjednika Vrhovnog suda, kazao je da se ništa dramatično nije desilo otkad je Đuri Sessi istekao mandat.

- Reformu pravosuđa radi Vlada, sabor, zakoni, a ne predsjednik VS-a. Otkad je u Hrvatskoj mantra o tome da moramo čuvati i obožavati i pokloniti povjerenje struci prestala biti mantra?, rekao je.

Fuchs: Upad u školu u Krapinskim Toplicama nedopustiv

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na incident u Krapinskim Toplicama gdje su antimaskeri upali u školu.

- Ono što se desilo u Krapinskim Toplicama je nedopustivo. Nemam ništa protiv da svatko ima svoje uvjerenje, hoće li kod kuće spaljivati maske ili gas maske, ali te svinjarije neće raditi po školama. Nećemo dopustiti da djeca koja idu u školu budu ugrožena, rekao je ministar.

Rekao je da je kontaktirana socijalna služba, a odgovorio je i prijeti li tom roditelju oduzimanje djeteta: - I to u konačnici ako i dalje inzistira na takvom ponašanju.

Fuchs ističe da “treba pojačati represivne mjere” u smislu sankcija prema osobama koje tako upadaju u školu.

Aladrović: Kako bude u zdravstvu, tako će i u socijali

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović komentirao je upotrebu covid potvrda.

- Kakva pravila budu u zdravstvenom sustavu, tako će biti i u socijalnoj skrbi, rekao je, navodeći da je to s ciljem da se zaštiti najugroženije.

20. travanj 2024 00:22