StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnije izdržao podbadanje Franka Vidovića

Krstičević izgubio živce: bacio Vidovićevu kutiju s maketom aviona i poručio mu "Goni se, ti i ovo!"; morali ga smirivati Plenković i Jandroković

16. siječnja 2019. - 18:15

Rasprava o propaloj nabavi borbenih zrakoplova, što je u srijedu na saborskom "aktualcu" u više navrata problematizirala oporba, iznervirala je u jednom trenutku ministra obrane Damira Krstičevića u toj mjeri da je, nakon što mu je SDP-ovac Franko Vidović prišao i uručio kutiju sa sklopivom maketom aviona, bijesno bacio maketu na pod i poručio mu: "Goni se, ti i ovo!".

"Dvije godine ste izgubili u trakavici zvanoj nabava aviona. Osim što ste Hrvatsku izložili međunarodnoj blamaži, o čemu pišu svi svjetski mediji, dodatno ste ugrozili obrambenu sposobnost hrvatske vojske", prozvao je Vidović premijera Andreja Plenkovića upitavši ga misli li krenuti u novi natječaj bez da prethodno zatraži političku odgovornost Krstičevića.

"Nismo ugrozili nacionalnu sigurnost, to je netočna, isfabricirana teza koju plasiraju oni koji su u prošlosti najmanje zagovarali da Hrvatska modernizira zrakoplovstvo ili su se protivili tom procesu, koji je bio politička odluka ove Vlade, ovog Vijeća za obranu, predsjednice Republike, predsjednika Sabora, s punim uvjerenjem da Hrvatska treba modernizirati ratno zrakoplovstvo”, odgovorio je Plenković.

Odlučnost Vlade da modernizira ratno zrakoplovnost je nepromijenjena, a teza o ugrozi nacionalne sigurnosti ne stoji zato što Hrvatska i trenutno ima zrakoplove, što je članica NATO-a i ima kolektivnu sigurnost, te cijelu sigurnosnu suradnju u kontekstu EU-a. Otklanjam tezu da smo ugrozili nacionalnu sigurnost, poručio je premijer.
Izraelska ponuda, kazao je, odabrana je kao najkomplentnija i najbolja, trebala nam je omogućiti u sljedećih 25 do 30 godina zrakoplovstvo na kojem ćemo prebaciti znanja naših pilota s postojeće tehnologije MIG 21 na novu generaciju zrakoplova koji su proizvedeni u SAD-u. S nadograđenom tehnologijom, kazao je, postali su 10 godina mlađi.

"Vlada je odluku o odabiru donijela 29. ožujka 2018. neovisno o korespondenciji koja je postojala u nekim prepiskama elektronske pošte s predstavnicima veleposlanstava SAD-a u Zagrebu, s ljudima iz stručnog tima ili predstavnicima Ministarstva obrane. Neovisno je li se tada za tu korespodenciju znalo i je li ona adekvatno pročitana i jesu li ti signali bili jasni ili ne, po meni ti signali nisu bili tako jasni jer je natječaj trajao", pojasnio je Plenković.

Poslali smo, kazao je, delegaciju u Washington i Izrael da kažu hoće li Izrael omogućiti suglasnost SAD-a i je li u SAD-u na visokoj razini to u redu. "Oni su rekli da! Ne bismo donijeli odluku da takvu provjeru nismo napravili i sada je to ispao problem", ustvrdio je Plenković.

Vidović mu je uzvratio kako je Hrvatska samostalna i suverena država koja donosi odluke.

"Od početka je jasno da je proces duboko kontaminiran i jasno je da je ministar cijelo vrijeme lobirao za izraelsku ponudu", optužio je Vidović Krstičevića.
Sada, kaže, uoči nove nabave, opet je ministar izišao u javnost s preferiranjem američke ponude.

"Ako ovako nastavite, vjerujte, jedini avioni koje ćemo mi nabaviti su ovi koje je nabavio moj kolega Maras. To košta oko 150 kuna i ja ću vam ih uručiti pa se možete u miru s njima igrati bez da imate ikakvu odgovornost", rekao je Vidović i krenuo s maketama aviona prema klupi u kojoj su sjedili članovi Vlade.

To je vidno iznerviralo ministra Krstičevića koji je istrgnuo maketu iz ruke Vidoviću i bacio je na pod.
 

 

18. travanj 2024 20:07