StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi problemi

Kao da nije dovoljno što je korona djeci uzela dvije godine školovanja, pa Sindikat školstva prijeti: Nećemo držati maturu učenicima iz izolacije

Piše Marijana Cvrtila/SD
5. svibnja 2021. - 08:25

Najnovije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) vezane za mogućnost da državnoj maturi u školskim prostorijama mogu, pod određenim sigurnosnim uvjetima, pristupiti i učenici koji su u samoizolaciji, izazvale su revolt u prosvjetarskim redovima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, u pismu upućenom u utorak ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku, ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnateljici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivani Katavić, upozorava da se na taj način u opasnost za život i zdravlje dovode svi građani koji bi eventualno s njima mogli stupiti u kontakt, svi zaposlenici srednjih škola i ostali učenici, a upitna je i mjera samoizolacije za sve građane.

- Kako je uputa u cijelosti protivna mjerama očuvanja zdravlja stanovništva u borbi protiv širenja zaraze, tražimo da tu posebnu uputu žurno povučete. Njezinom objavom uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote – poručuje Mihalinec, predlažući da, kao i prošle godine, na ispite državne mature ne dolaze učenici kojima je određena mjera samoizolacije, nego da je polažu u jesenskom roku.

Također, traže da fakulteti i visoka učilišta osiguraju dovoljno upisnih mjesta za učenike koji, zbog izrečenih mjera izolacije i samoizolacije, propuste maturu u ljetnom roku.

Epidemiološka bitka

Međutim, na svim prozvanim adresama na koje smo poslali upit vezan za zahtjeve sindikata kažu isto – identična pravila vezana za mogućnost polaganja državne mature za pristupnike u samoizolaciji vrijedila su i lani, i to za ljetni i jesenski rok. Naime, s obzirom na to da se lani gotovo do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li učenici uopće u ljetnom roku polagati maturu, pa je zatim odlučeno da će se ona ipak provesti, i to u dva epidemiološka bloka – obvezni i izborni ispiti - iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) podsjećaju:

- U prošlogodišnjim uputama za prvi blok pisalo je sljedeće: „Ako u vrijeme ispita državne mature bude pristupnika kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji" - navode iz NCVVO-a.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dodaju, pak, kako su ubrzo nakon toga iz HZJZ-a dali preporuke već za ljetni rok, a isto je bilo i na jesenskom roku, u kojima je bilo navedeno da se pristupnici kojima je izrečena mjera samoizolacije, a radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita, trebaju žurno javiti HZJZ-u, NCVVO-u i školi, odakle su dobili sve potrebne obavijesti. Posebne mjere za polaganje mature za kandidate u samoizolaciji, doduše, nisu kao ove godine bile javno objavljene, ali su svi kojih su se ticale dobili precizne smjernice i one su na tragu ovogodišnjih, pismenih i javno objavljenih uputa - kažu na mjerodavnim adresama.

- Prošle godine učenicima koji su bili u samoizolaciji omogućeno je pisanje državne mature, i to temeljem uputa HZJZ-a te je sve odrađeno bez većih teškoća. S ciljem maksimalne zaštite, ove su godine propisane dodatne, nove mjere pisanja mature učenika u samoizolaciji tako da proces pisanja mature bude maksimalno siguran - poručuju iz Ministarstva obrazovanja ministra Radovana Fuchsa. Prema podacima koje su dostavili, na ljetnom roku maturu je u prostorijama škola polagalo 19 maturanata kojima je izrečena mjera samoizolacije, a na jesenskom roku 18.

Bliski kontakt

Drugim riječima, i lanjski su maturanti koji su tada bili u samoizolaciji mogli, uz poštovanje svih sigurnosnih uvjeta, polagati maturu u školi, što potvrđuje i zamjenica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin.

- Na potpuno isti način matura je za te učenike bila organizirana i prošle godine, samo što smo ove godine dali i dodatne mogućnosti. U preporukama smo tako naveli kako ove godine tijekom pisanja ispita mature prednost u nadziranju učenika kojima je izrečena mjera samoizolacije trebaju, kad god je to moguće, imati cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 unatrag šest mjeseci, iako to nije uvjet. Učenici maturu pišu u izdvojenim prostorijama i svi moraju imati maske. To su situacije u kojima se ne ostvaruje bliski kontakt, svi su međusobno na distanci najmanje dva metra. Nastavnici su lani sve to odradili bez problema – kaže Ivana Pavić Šimetin. Ističe i kako ne namjeravaju povlačiti upute te da djeci koja su u samoizolaciji, osobito onima koji nemaju nikakve simptome, treba dati šansu za izlazak na maturu, kako su i planirali, već u ljetnom roku.

Na prozivke da se time potencijalno krše mjere samoizolacije, prim. dr. sc. Pavić Šimetin podsjeća:

- Mi smo već ranije objavili upute u kojim je situacijama moguće napustiti mjeru samoizolacije, a riječ je o izvanrednim i nužnim situacijama. Tako osobe koje su u samoizolaciji mogu, primjerice, izaći nakratko kako bi izbacile smeće, prošetale psa ili zbog neke druge nužne aktivnosti. Međutim, jasno je naglašeno da u tim situacijama treba izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima, održavati socijalnu udaljenost od najmanje dva metra u zatvorenim prostorima, odnosno jedan metar na otvorenima, uz obvezno nošenje zaštitne maske preko nosa i usta. Te mjere moraju slijediti i učenici u samoizolaciji tijekom pisanja ispita mature – napominje Ivana Pavić Šimetin.

23. travanj 2024 16:00