StoryEditor
Hrvatska i svijetZaraznije varijante

Južnoafrički soj koronavirusa stigao u Hrvatsku: zabilježena dva slučaja, raste i broj onih zaraženih britanskim sojem

Piše šibenski.hr
27. veljače 2021. - 09:43
ilustracijaMatija Djanješić/Cropix

Kako doznaje televizija N1, u Hrvatskoj su zabilježeni prvi slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa.

Kako je izvijestila ova televizija, dosad su navodno potvrđena dva slučaja zaraze ovom varijantom virusa SARS-Cov-2, a navodno se bilježi i 'veliki porast' broja zaraženih tzv. britanskim sojem.

Za južnoafrički soj se tvrdi da kod dijela zaraženih uzrokuje nešto težu kliničku sliku, dok se za britansku varijantu isprva tvrdilo da je zaraznija i do 70 posto od prethodne dominantne varijante, no znanstvenici su tu procjenu doveli u pitanje i čini se da je ipak riječ o 30-ak posto većoj zaraznosti, ali uz slične kliničke slike kod oboljelih kao i kod onih koji su bili zaraženi ranije dominirajućim varijantama virusa.

Stručnjaci tvrde da većina dosad razvijenih cjepiva djeluju na sve novije varijante koronavirusa, iako je djelotvornost nekih cjepiva kod južnoafričke varijante ponešto manja.

- Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrika iz Zanzibara, izjavila je epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović u emisiji Novi dan na televiziji N1.

11. travanj 2021 17:14