StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDr. Trampuž upozorava

Berlin strahuje od lambda soja koronavirusa; Njemačka uvodi treću dozu cjepiva, očekuje se i četvrta, a treba cijepiti i djecu do 12 godina

Piše Ivica Marković
3. kolovoza 2021. - 08:33

– Ako do početka školske godine, kako u Njemačkoj, tako i u ostalom dijelu Europe, ne procijepimo djecu stariju od 12 godina života, imat ćemo potencijalno vrlo opasnu situaciju zbog mogućeg pojačanog širenja koronavirusa.

Naime, djeca su najmobilniji dio društva i glavni prenosioci COVID-a. Stoga, ako ne budu procijepljena, postoji opasnost od daljnjeg širenja virusa, pogotovo ovog delta soja ili lambda soja, koji je još zarazniji, a koji se pojavio u Peruu – govori prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine, šef odjela za kiruršku infektologiju bolnice Charite u Berlinu.
Međutim, mnogi roditelji zasad nisu spremni cijepiti svoju djecu zbog straha od nuspojava.

Cijepljenje ili testiranje

– Da, roditelji su ti koji odlučuju. No, puno opasnije od cijepljenja je ako dijete dobije COVID i ako zarazi neku stariju osobu iz svoje obitelji, što za nju može biti pogubno. Naravno, nikoga se ne može prisiliti na cijepljenje, svatko odlučuje za sebe i zbog toga bi škole same morale testirati svoje učenike, i to odmah od početka nove školske godine. Ona djeca koja bi se cijepila ne bi se trebala testirati, a ovi koji se ne bi cijepili trebali bi se testirati tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak) i na taj bi način smanjili mogućnost unošenja i širenja virusa unutar samih učionica. Takvi brzi testovi nisu skupi i bili bi od velike koristi, a svako dijete bi se testiralo na ulazu u školu – kazuje dr. Trampuž.
Međutim, mnoga djeca, kao i stariji imaju nelagodu od testiranja.
– S obzirom da neka djeca imaju nelagodu kada im netko uzima bris iz nosa ili grla, postoje tzv. lizalice, koje dijete poliže i nakon toga se utvrdi je li pozitivno ili negativno. Dakle, postoji mogućnost i takvog testiranja. Svakako prije početka školske godine svaka država u EU-u mora na nacionalnoj razini donijeti odluku kako tretirati djecu, jer su oni veliki širitelji virusa – tvrdi dr. Trampuž.
Izrael, koji je vjerojatno svjetski rekorder u broju cijepljenih, prije dva dana je prvi u svijetu započeo cijepiti svoje stanovništvo i trećom dozom cjepiva, i to one koji su stariji od 60 godina ili su imunokompromitirani.
Mogućnost treće doze cjepiva dr. Trampuž je na ovim stranicama najavio još prije više od šest mjeseci, kada nitko u svijetu još nije ni razmišljao o tome, već je svima bila želja da se nakon druge doze "više nikada ne cijepe".
– Pretpostavljao sam da će se pojavljivati sve više "mutanata" virusa i da će svaki od njih biti opasniji od onog prijašnjeg, odnosno da će se svaki novi brže širiti. Sada se pojavio lambda soj u Peruu i on se širi još brže od delta soja. Stoga će biti potrebno treće cijepljenje, a možda i četvrto, zavisno kakvi će se sojevi dalje pojavljivati – najavljuje dr. Trampuž.
Kada bi se neka osoba trebala cijepiti trećom dozom?
– One osobe koje su sada imunokompromitirane, odnosno koje sada imaju onkološku terapiju, trebale bi se treći put cijepiti nakon šest mjeseci. One osobe koje su nekad prije imale onkološku terapiju trebale bi se treći put cijepiti za godinu dana od primanja druge doze. Imamo na raspolaganju dovoljno cjepiva i moramo zaštititi one skupine ljudi koje su najugroženije – kazuje dr. Trampuž.

Opasnost iz Afrike

Naš sugovornik strahuje da bi se neki novi soj mogao pojaviti u Africi, gdje je ogroman porast oboljelih i mali broj cijepljenih.
– U Africi je dosad cijepljeno samo dva posto stanovništva. I zbog toga je Njemačka u Afriku poslala velike količine AstraZenece, kako bi se stanovništvo što prije procijepilo, a poslali smo cjepivo i u Južnu Ameriku te u BiH, gdje je samo sedam posto cijepljenih. Afrička neprocijepljenost velika je opasnost za ostatak svijeta, pogotovo Europu, u koju dolazi veliki broj migranata iz Afrike. Ako se tamo pojavi neki novi soj, vjerujte, on će se još brže širiti od svih dosad poznatih sojeva – smatra dr. Trampuž.
Rekli smo našem sugovorniku da Hrvatska "gori" od turista, da je popunjenost oko 80 posto iz 2019. godine i da se Hrvatska vrlo dobro drži s brojem novooboljelih na dnevnoj razini, kao i da je dosad cijepljeno tek nešto manje od 50 posto odraslog stanovništva.
– To su odlične brojke i ako do početka jeseni, odnosno početka školske godine, uspijete procijepiti ukupno 85 posto stanovništva, Hrvatska će biti u odličnoj situaciji. Ovo je utrka s vremenom i u njoj moramo pobijediti ako želimo ugodno prezimiti jesen i zimu – govori dr. Trampuž.
Ipak, u Sloveniji je porast oboljelih, u Srbiji također, raste broj zaraženih u SAD-u, Kini, Australiji... Dokle će biti ovako i kada ćemo početi normalno živjeti?
– Ovako će biti dok se ne procijepimo. A i normalno je da brojke rastu, čim se države odluče na otvaranje, jasno je da će brojke rasti. Tada treba napraviti sve što se može da se širenje virusa drži pod kontrolom – naglašava dr. Trampuž.

Odlična strategija

Našem smo sugovorniku rekli da su se u Hrvatskoj počeli održavati koncerti na koje mogu samo ući oni "čisti", da se svi testiraju prije ulaska na sportske manifestacije i da se usprkos tome što su to velika okupljanja virus nije jako proširio kao što se očekivalo.
– To je odlična strategija, da na koncerte ili sportske manifestacije ne može ući nitko tko nije testiran, tko nema COVID potvrdu ili potvrdu o prebolijevanju. Testiranje je najvažnije kod takvih stvari i zbog toga treba, kada počne školska godina, početi testirati i djecu koja idu u školu – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

20. travanj 2024 10:44