StoryEditorOCM
Crna kronikapovrh magistrale

Veliki požar u Kaštel Sućurcu: vatrogasci uspjeli obraniti obiteljske kuće, snažni vjetar otežavao gašenje

Piše Jakov Žarko
1. lipnja 2020. - 19:14

19:00 - Slabljenje vjetra olakšalo je kaštelanskim i solinskim vatrogascima koji su se skoro sat vremena borili s velikim požarom koji je oko 16.55 planuo na Kozjaku, predjelu Strabežnik u Kaštel Sućurcu, a kojeg je gasilo 50 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Vatra koja se smanjivala slabljenjem vjetra umalo je zaprijetila obiteljskim kućama, a da nije bilo požrtvovnosti vatrogasaca pitanje je bili dvije obiteljske kuće kojima je plamen stigao doslovno do ulaznih vrata - bile „žive“. Nestale bi u roku od trena, baš kao što je buktinja "pomela" oko 4 hektara borove šume i niskog raslinja.

- Dojavu o požaru dobili smo u 16.55 sati. Vatra se širila velikom brzinom zbog vjetra koji je u tom trenutku „derao“ poput uragana. U roku od trena stigli smo na teren a u pomoć su nam došli svi kaštelanski vatrogasci iz Gomilice i Staroga, a nakon njih i kolege iz Solina i Vranjica. Vatra je zahvaljujući opadanju vjetra „poštedila“ dvije obiteljske kuće kojima je plamen bio na kućnim vratima. Uspjeli smo ih spasiti na svu sreću - kaže nam Nenad Bonacin, zapovjednik DVD-a Mladost iz Sućurca.

Visoki gusti crni dim nadvio se u trenu nad cijelim naseljem, a vatra je ugrožavala i strujna postrojenja koja su za dlaku nestala u buktinji.

Građani su lopatama gasili oko svojih kuća, zalijevali vodom, a dobar dio njih bio je u pripravnosti za evakuaciju djece i životinja.

{embed_photo}1392294{/embed_photo}

I ovaj prekrasni pas sa fotografije našeg fotoreportera Ante Čizmića koji se, kao i bezbroj puta do sada, odvažio ući usred požarišta, bio je spreman za bijeg od vatre, no na svu sreću ostao je kod kuće jer su vatrogasci u 17.40 sati požar stavili pod kontrolu.

- Zanimljivo je da požari buknu uvijek kad vanka puše. Koliko god ljudima govorio da ne pale u vrijeme kada je to zabranjeno, budala uvijek ima. Ovaj put vrijedne vatrogasce spasio je vjetar. Koliko je god brzinom širio plamen, tako je, i pomogao gasiteljima jer je polako popuštao. Umalo je izbjegnuta katastrofa većih razmjera. Izgorjele bi kuće a vjerujte mi i dobar dio Kozjaka - kaže nam jedan od brojnih stanovnika Strabežnika koji se borio s vatrom.

Kako nam je kazao zapovjednik vatrogasaca iz Sućurca, uzrok požara još nije utvrđen, a istraga će pokazati što se dogodilo i kako je došlo do vatre usred koje, osim materijalne štete, na svu sreću, nitko nije stradao.

{embed_photo}1392238{/embed_photo}

17:24 - Oko 17 sati na području Kaštel Sućurca, iznad magistrale, iz sada još uvijek neutvrđenih razloga planuo je veliki požar zbog kojeg su ugrožene obiteljske kuće.

Prema neslužbenim informacijama, plamen je osim strujnih stupova zahvatio par objekata. Vatrogasci iz svih kaštelanskih društava bore se s vatrom koja se širi zbog jakog vjetra.

{onnetworktv}{/onnetworktv}

23. travanj 2024 18:15